Αναρτήθηκε από: Petros Haritatos | 28/03/2010

Σπέτσες 25η Μαρτίου 2010

Φέτος η παρέλαση της εθνικής γιορτής έγινε στην ανακαινισμένη πλατεία Ποσειδωνίου με μεγάλη επιτυχία. Μπορείτε να δείτε αποσπάσματα σ’ένα σύντομο βίντεο.

Με αφορμή τη γιορτή, ξανακούστηκαν παράπονα από τα δυο άκρα: άλλοι θέλαν μια παρέλαση πιο πειθαρχημένη κι άλλοι να καταργηθούν οι παρελάσεις. Ας δούμε συνοπτικά τον αντίλογο σ’αυτές τις δυο απόψεις:

Στην πρώτη άποψη: «Οι παρελάσεις, με τον τρόπο που γίνονται σήμερα, πρέπει να λυπούν ιδιαίτερα τους νοσταλγούς άλλων εποχών. Τα κινητά, ο χαβαλές, το νυφοπάζαρο, οι ξένοι, όλα που «χαλούν» μια πραγματική παρέλαση, θα πρέπει να τους εξοργίζουν. Δεν πειράζει. Αν τόσο πολύ θέλουν σφυρηλάτηση δεσμών και μαζική πειθαρχία ας πάνε στην κερκίδα των φανατικών μιας ποδοσφαιρικής ομάδας και θα βρουν αρκετούς ομοϊδεάτες.»

Στη δεύτερη άποψη: «Χωρίς την παρέλαση η επέτειος θα παραμείνει μια αποστεωμένη τελετή κι ο καθένας θα παραμένει σπίτι του ή θα πηγαίνει με την οικογένειά του εκδρομή. Αλήθεια πόσες ευκαιρίες έχουμε για να κατεβούμε όλοι στο κέντρο του χωριού ή της πόλης και να ανταλλάξουμε ευχές, να νιώσουμε τη ζεστασιά της γιορτής που μας ενώνει; Η απέχθεια, η περιφρόνηση και εν τέλει ο φόβος απέναντι στη λαϊκή μαζική κινητοποίηση είναι και η καρδιά του προβλήματος: γιατί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όλες αυτές οι συλλογικές αναπαραστάσεις μπορεί να λειτουργήσουν ανατρεπτικά. Και γι’αυτό πρέπει να καταργηθούν.»

Ιδού και η προσωπική μου άποψη: η εθνική γιορτή είναι για το «εμείς», όχι για το «εγώ». Μετέχουν όλες οι ηλικίες. Τα πιο μικρά παιδιά φορούν εθνικές στολές, μαθαίνουν τι σημαίνει η Επανάσταση και το «Όχι» κι έτσι αποκτούν κάποιο βάθος στη συνείδησή τους, ώστε να μην τη μονοπωλεί το «τώρα» τού gameboy και της TV. Οι πιο μεγάλοι θυμούνται τις γενιές που πολέμησαν για ένα «εμείς» που μάς ενώνει: την εθνική συνείδηση. Αυτή η συλλογικότητα είναι διαφορετική απο τη συλλογικότητα τού γλεντιού, τού ποδοσφαίρου ή τού κόμματος. Λογικό είναι λοιπόν, όποιος δεν νιώθει αυτή την ιδέα, ν’αδιαφορεί και για τη γιορτή.

Πέτρος Χαριτάτος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες