Αναρτήθηκε από: Petros Haritatos | 22/10/2010

Ρωσικό πολεμικό πλοίο στις Σπέτσες

Απο 25-28 Οκτωβρίου οι Σπέτσες θα ξαναζήσουν σαν ναυτικό νησί, με ευκαιρία την επίσκεψη ενός Ρωσικού πολεμικού πλοίου και τις εκδηλώσεις που αναφέρονται στο πρόγραμμα πιο κάτω. Όλοι θυμούνται την προηγούμενη επίσκεψη Ρωσικού πολεμικού, με την αξέχαστη στρατιωτική μπάντα και το περήφανο άγημα των πεζοναυτών. Όσοι την έχασαν, ας πάρουν μια γεύση απο τις φωτογραφίες πιο κάτω.

Κάποιος όμως ρώτησε: τι γυρεύει ένα Ρωσικό πολεμικό πλοίο στις Σπέτσες;

Το Ρωσικό πολεμικό πλοίο τον Οκτώβριο 2003.

Το πρόγραμμα τού πλοίου (το μεγάλο αποβατικό Yamal) αρχικά δεν περιλάμβανε τις Σπέτσες, αλλά προέβλεπε Πύλο, Πειραιά και Κέρκυρα. Στην Πύλο για την επέτειο (20 Οκτ. 1827) της ναυμαχίας του Ναυαρίνου όπου ο στόλος των Άγγλων, των Γάλλων και των Ρώσων βούλιαξε τον Τουρκαιγυπτιακό στόλο. Στον Πειραιά για ν’αποτίσουν φόρο τιμής στους συμπατριώτες τους που είναι θαμμένοι στο Ρωσικό μνημειακό νεκροταφείο. Στην Κέρκυρα για τις Ημέρες Μνήμης του ναυάρχου Φιόντορ Ουσακόφ, υπό την διοίκηση του οποίου το 1799 οι Ρώσοι ναύτες απελευθέρωσαν το νησί.

Η φιλαρμονική του Δήμου Σπετσών υποδέχτηκε τους Ρώσους το 2003.

Η στρατιωτική μπάντα των Ρώσων ανταπέδωσε με μουσική, τραγούδια και καλαμπούρι, όπως καμώνονται εδώ οι μουσικοί ότι τραβάνε κουπί.

Τι έγινε λοιπόν και πρόσθεσαν φέτος τις Σπέτσες στο πρόγραμμά τους; Συνέβη κάτι ανάλογο με ό,τι έγινε το 2003 όταν η προτομή του Ρώσου ναυάρχου Ορλώφ, που αρχικά προοριζόταν για την Ύδρα, στήθηκε στις Σπέτσες χάρη στα επιχειρήματα του Κωνσταντίνου Κανόνη, απόγονου του Χατζηγιάννη Μέξη και προέδρου του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο του «Σπετσιώτες καραβοκυραίοι και τσαρική Ρωσία»).

Το περήφανο άγημα παρέλασε κι απέδωσε τιμές.

Κάπως έτσι έγινε και φέτος. Ξαναπήρε την πρωτοβουλία ο κ. Κανόνης μαζί με τον Φίλιππο Δεμερτζή-Μπούμπουλη του Μουσείου Μπουμπουλίνας. Και οι δυο τους άλλωστε κατάγονται απο οικογένειες με ένδοξη ναυτική ιστορία, και όπως είπαν, νιώθουν υποχρέωση να θυμίσουν στις Σπέτσες τον πλούτο της ναυτικής τους κληρονομιάς. Φυσικά ο Δήμος Σπετσών αμέσως αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία και έθεσε υπο την αιγίδα του τις εκδηλώσεις.

25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

11.00 – Άφιξη Ρωσικού πολεμικού Yamal στο λιμενοβραχίονα του Ποσειδωνίου.

12.00 – Καλωσόρισμα της Ρωσικής αντιπροσωπείας στο Δημαρχείο. Προσφορά αναψυκτικών και ποτών από το Δήμο Σπετσών. Ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

19.00 -Δεξίωση στο Ρωσικό πολεμικό (με ειδική πρόσκληση / επιστολή του Ρωσικού Ναυτικού).

26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

10.30 – Μεταφορά Ρωσικής αντιπροσωπείας με καΐκι και αργότερα επιστροφή (προσφορά Aλέξανδρου Α. Μπούφη) στην περιοχή της ΑΡΜΑΤΑΣ. Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ναυάρχου Alexei Orlov (εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό).

12.30 – Επίσκεψη στο Μουσείο Μπουμπουλίνας. Ξενάγηση, χαιρετισμοί και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Δεξίωση στην αυλή του Μουσείου από το Μουσείο Μπουμπουλίνας και το Ελληνορωσικό επιμελητήριο. (με ειδική πρόσκληση / επιστολή του Μουσείου Μπουμπουλίνας).

15.30 – Μεταφορά Ρωσικής αντιπροσωπείας στις Σχολές με λεωφορείο και αργότερα επιστροφή (προσφορά Κ. Μουράτη).

16.00Ποδοσφαιρικός αγώνας στο γήπεδο της Αναργυρείου μεταξύ Α.Ο.Σ Μπουμπουλίνα και του Ρωσικού πληρώματος. Επίδοση αναμνηστικών στις δύο ομάδες από το Δήμο Σπετσών και το Μουσείο Μπουμπουλίνας (εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό).

27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

10.00Επίσκεψη της Ρωσικής αντιπροσωπείας στο Μουσείο Σπετσών – Ξενάγηση, ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

11.30 – Γύρος του νησιού για τη Ρωσική αντιπροσωπεία  με καΐκι (προσφορά Ευάγγελου Βρονταμίτη) με ποτά / μεζέδες (προσφορά του Εμπορικού Συλλόγου Σπετσών).

15.00-19.00 – Επίσκεψη του κοινού/σχολείων στο Ρωσικό πολεμικό (εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό).

19.00-20.30 – Μουσική από τη Μπάντα του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού και Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από το Λαογραφικό Εργαστήρι Σπετσών στην αυλή του Μουσείου Μπουμπουλίνας (εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό).

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

09.30Παρουσίαση Ρωσικού ναυτικού αγήματος στο Ηρώο του Αγίου Νικολάου κατά την εκδήλωση της 28ης Οκτωβρίου. Κατάθεση στεφάνων και από τη Ρωσική αντιπροσωπεία. Παρέλαση του αγήματος μαζί με την σχολική παρέλαση από τον Άγιο Νικόλαο προς την πλατεία Ποσειδωνίου (εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό).

11.00Παρέλαση. Κατάθεση στεφάνων εκ μέρους των Ρώσων και στο άγαλμα της Μπουμπουλίνας (εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό).

13.00 – Αποχαιρετισμοί και απόπλους του Ρωσικού πολεμικού YAMAL (εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό).

—–


Σχόλια

  1. Μαργαρίτα, δες κι ένα ενδιαφέρον σχόλιο μαζί με το βίντεο της παρέλασης στο
    http://e-rodios.blogspot.com/2010/10/28_30.html


Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: