Αναρτήθηκε από: Petros Haritatos | 16/03/2011

Τουριστική ανάπτυξη (1)

Πριν λίγες μέρες (9 Μαρτίου) έγινε η πρώτη συνεδρίαση της «Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής» (ΕΤΑΠ) μετά απο πρόσκληση του Παναγιώτη Πάτραλη, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνεδριάση διαβάστηκαν πρώτα γραπτές εισηγήσεις (που είναι αναρτημένες στην επόμενη σελίδα) και ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στα 30 περίπου πρόσωπα που παρευρέθηκαν, της οποίας τα κύρια σημεία μπορούμε να δούμε πιο κάτω. Κάθε συμπλήρωση και διόρθωση είναι ευπρόσδεκτη.

Ας θυμίσουμε ότι αυτή η επιτροπή τουρισμού (ΕΤΑΠ) έχει δυο μητέρες. Απο τη μια, αποτελεί υπόσχεση της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» πριν αναλάβει το Δήμο, ενώ απο την άλλη την επιβάλλει ο «Καλλικράτης» δηλαδή ο νόμος 3852/10 για την αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση. Η ΕΤΑΠ θα είναι συμβουλευτικό όργανο του Δήμου με δυο αρμοδιότητες. Πρώτο, να προγραμματίζει την τουριστική πολιτική και να διαμορφώνει τις ρυθμίσεις που χρειάζονται. Δεύτερο, να προτείνει τις σχετικές αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, και να παρακολουθεί πώς λειτουργεί και αποδίδει ο τουριστικός τομέας. Έτσι, η ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιείχε τα εξής: πρωτοβουλίες για επένδυση στο τουριστικό προϊόν του νησιού, προτάσεις για βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προώθηση των Σπετσών και προτάσεις για τη χρηματοδότηση αυτών των ενεργειών.

Έλαβαν το λόγο πολλοί απο τους περίπου 30 παρισταμένους. Αυτά που είπαν ήταν σημαντικά, όχι μόνο για τα θέματά τους, αλλά επίσης διότι τα άκουγαν με προσοχή όλοι οι υπόλοιποι. Έτσι φάνηκε πόσο πολύτιμη είναι μια δημόσια και ισότιμη διαβούλευση, που είχε να γίνει απο το 2002.

Πρώτα διαβάστηκε η εισήγηση του Πέτρου Πετρακόπουλου, γραμματέως της Εκτελεστικής Επιτροπής του ιδρύματος Αναργύρου (ΑΚΣΣ) που παρουσίασε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των Σπετσών, μαζί με τις προτάσεις του. Για την αξιοποίηση των «συν» προτείνει: ανάδειξη της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας, βελτίωση της λειτουργίας και της προσπέλασης του Μουσείου με εθελοντική δράση, δημιουργία εναλλακτικών μορφών τουρισμού που επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο και προώθηση της τοπικής κουλτούρας με δράσεις όπως ιστορική και λαογραφική περιή­γηση. Οι προτάσεις για περιορισμό των «πλην» περιλαμβάνουν: ενίσχυση του καθαρισμού των παραλιών, προστασία των αναδασωμένων περιοχών και αποψίλωση των νέων πεύκων, λύση στο θέμα των απορριμάτων και βαθμιαία αποκατάσταση του πέριξ τοπίου, αυστηρή εφαρμογή των κανόνων δόμησης, περιορισμό των οχημάτων και οργάνωση της κυκλοφορίας. (Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο, μαζί με τις άλλες γραπτές εισηγήσεις).

Επίσης διαβάστηκε επιστολή της Λούσης Σακελλαροπούλου, που αποφοίτησε απο το ΤΕΙ Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων στις Σπέτσες και ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Ώρα Ευθύνης». Προτείνει να δημιουργηθεί τμήμα Κατάρτισης – Μετεκπαίδευσης στις Σπέτσες απο τον ΟΤΕΚ (Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) που απευθύνεται σε εμπειροτέχνες στον τουρισμό (μπάρμεν, σερβιτόροι, κ.α.) με τριετή τουλάχιστον προϋπηρεσία. Μπορεί να γίνει τμήμα αν υπάρξουν 16 έως 25 ενδιαφερόμενοι, οπότε τα μαθήματα (4 ώρες την ημέρα) θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο και θα τελειώσουν το Μάρτιο. Οι ενδιαφερόμενοι (που δεν εργάζονται το χειμώνα) παίρνουν κανονικά το επίδομα ανεργίας, έχουν ασφάλιση (ένσημα) και κατόπιν δικαιούνται 10% επίδομα πτυχίου. Όμως οι προθεσμίες τρέχουν και πρέπει σύντομα να γίνει μια ημερίδα στην Καποδιστριακή Στέγη για να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι. (Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο, μαζί με τις άλλες γραπτές εισηγήσεις).

Κατόπιν ο Φίλιππος Δεμερτζής-Μπούμπουλης (Μουσείο Μπουμπουλίνας) διάβασε τρεις προτάσεις για τα πολιτιστικά (Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο). Πρώτο, για την ιστοσελίδα του Δήμου, προτείνει να ετοιμάσει υλικό για το κεφάλαιο «Πολιτισμός / Ιστορία», δεύτερο πρότεινε να εμπλουτιστεί με νεες εκδηλώσεις το πρόγραμμα τού Πολιτιστικού Φεστιβάλ Μουσείου Μπουμπουλίνας, με τη σύμπραξη του Δήμου ώστε να προσελκύει και να ψυχαγωγεί περισσότερους επισκέπτες στο νησί και τρίτο πρότεινε, στην περίοδο της Αρμάτας, ο Δήμος να προβάλλει και να στηρίζει τα δυο μουσεία των Σπετσών, με εκδηλώσεις στους προαύλιους χώρους που διαθέτουν.

Επίσης ο Παναγιώτης Πάτραλης διάβασε τη δική του εισήγηση. (Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο). Αναφέρθηκε στην ανάγκη να αξιοποιούνται τα σχετικά με τον τουρισμό εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και περιέγραψε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν ν’αναπτυχθούν: εποχιακός τουρισμός, ιατρικός τουρισμός, εκπαιδευτικός και  πολιτιστικός τουρισμός, φυσιολατρικός – περιηγητικός, συνεδριακός και επιχειρηματικός τουρισμός. Το όργανο για την τουριστική ανάπτυξη θα είναι ένας ΜΚΟ (μη-κερδοσκοπικός οργανισμός) που θα εφαρμόσει μια οργανωμένη και συνεκτική στρατηγική. Ο ΜΚΟ θα έχει ως αρχικό κεφάλαιο μέχρι 50.000€ που θα εξοικονομηθούν από υπέρογκες μέχρι σήμερα δαπάνες όπως της Αρμάτας, ενώ τα έσοδα θα προέρχονται απο τη χρήση του «brand Σπέτσες» για τη διάθεση διαφόρων προϊόντων όπως λ.χ. κρασιά, χάρτες, αφίσες, μπλουζάκια κλπ. Τέλος, θα πρέπει ο ΜΚΟ να δουλεύει «12 μήνες το χρόνο για τη λύση του προβλήματος της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου με ένα και μόνο σκοπό: να φέρουν πλούτο και θέσεις εργασίας στις Σπέτσες.»

Παίρνοντας το λόγο ο Πέτρος Τσάνας (δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ώρα Ευθύνης») διεφώνησε με το ύψος που αναφέρθηκε για τις δαπάνες της Αρμάτας (300.000€) ενώ υπενθύμισε ότι δεν πρέπει τα μελλοντικά σχέδια, που θέλουν 20 χρόνια, να εκτοπίζουν το άμεσο «τώρα». Ρώτησε αν είμαστε έτοιμοι για τη φετεινή περίοδο, μιάς και αύριο έρχεται Απρίλιος και Πάσχα: Πώς θα υποδεχτούμε τους τουρίστες; Πάλι θα γίνεται άγρα πελατών στη βιτρίνα του νησιού;

Μιλώντας για το θέμα της άγρας ο Χρήστος Λαμπράκος (Yachting Club) ανέφερε ότι αυτό το φαινόμενο δυσφημίζει το νησί. Όσο για την ανάπτυξη του τουρισμού, είπε ότι θα βοηθήσει πολύ αν γίνει μείωση τιμών, αν φτιαχτεί κανονικό και οικονομικό δρομολόγιο Κόστα-Σπέτσες και αν βελτιωθεί το κυκλοφοριακό. Στο θέμα της άγρας αναφέρθηκε και ο Λευτέρης Κόκκορης (σωματείο Μοτοένωση) λέγοντας ότι το σωματείο ζήτησε ασφαλιστικά μέτρα ώστε να πάψει ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η δυσφήμιση του νησιού. Σ’αυτό συμφώνησε και η Νέλλα Σκαντζού (Μουσικός Σύλλογος) που είπε ότι εκτός απο την άγρα πελατών, υπάρχει και το παραεμπόριο που πλήττει πολλούς επαγγελματίες, αλλά οι αρμόδιες αρχές δεν ασχολούνται. Επίσης υπενθύμισε ότι ο Μουσικός Σύλλογος κάνει κάθε χρόνο ένα χορωδιακό φεστιβάλ σε καλή εποχή (Μάϊο με αρχές Ιουνίου) που φέρνει επισκέπτες και προβάλλει το νησί. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Ιάσων Ορλάνδος που είπε ότι έχουμε καλό δυναμικό αλλά αφήσαμε κάποιους κακούς επαγγελματίες να βγούν στο προσκήνιο, ενώ εξήγησε ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τους άλλους να βλέπουν τις Σπέτσες ως μέρος του πακέτου «Αργολίδα-Ερμιονίδα» ώστε όταν πάνε Επίδαυρο και Μυκήνες, να θέλουν να έρχονται και εδώ. Απο την πλευρά του ο Βασίλης Βαλάκης ανέφερε ότι οι Σπέτσες απουσιάζουν απο τα μεγάλα τουριστικά φόρα και τόνισε ότι πρέπει ν’αποφασίσουμε, τελικά, τι είδους τουρισμό θέλουμε.

Ο Κώστας Κουλαλόγου (Ένωση Σπετσιωτών) υπενθύμισε ότι στην ‘Σπετσιωτική Ηχώ’ υπάρχει άρθρο απο το 2003 με θέμα «το αναπτυξιακό μέλλον των Σπετσών και ο Τουρισμός» και έθεσε το ερώτημα: Τι είδος τουρισμού θέλουμε; Γιατί γράφουμε ότι οι Σπέτσες είναι νησί χωρίς αυτοκίνητα, αφού είναι ψέματα; Πώς θέλουμε να έχουμε σοβαρό τουρισμό όταν υπάρχουν 8-10.000 τροχοφόρα σ’έναν τόσο μικρό χώρο; Τα Flying Dolphins κατεβάζουν 20 στην Ύδρα όπου έχει γαϊδουράκια και 5 εδώ όπου έχει τροχοφόρα.

Η Βαρβάρα Μπρατοπούλου (Λαογραφικό Εργαστήρι) τόνισε ότι ταυτότητα των Σπετσών είναι η παράδοση του νησιού και όχι μόνο ο κοσμοπολιτισμός, γι’αυτό πρέπει να την προβάλουμε και να μάς δίνει θάρρος το γεγονός ότι οι επισκέπτες έρχονται με πολλή όρεξη στις εκδηλώσεις του Λαογραφικού. Κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει την παραδοσιακή ταυτότητα θα ήταν ένας συνεταιρισμός που να διαθέτει χειροτεχνήματα και γλυκά. Επίσης ανέφερε ότι οι μη οργανωμένες παραλίες είναι πολύ βρώμικες και ότι αξιέπαινες πρωτοβουλίες για καθάρισμα, όπως της Ένωσης Σπετσιωτών, δεν λύνουν το πρόβλημα αν δεν ασχοληθεί ο Δήμος. Τέλος, περιέγραψε πόσο χρήσιμη θα ήταν μια δημοτική συγκοινωνία με ένα πρόσχαρο ανοιχτό λεωφορείο, σαν το τραινάκι, που να κάνει τακτικά δρομολόγια.

Ο Δημήτρης Μοσχοβίτης (ξενοδοχείο Τα Νησιά) ανέφερε ότι μπορούμε να αντέξουμε στην κρίση αν στραφούμε προς τον ποιοτικό τουρισμό ενώ η Όλγα Καραμπίνα παρουσίασε καινοτομικές ιδέες για την προσέλκυση επισκεπτών με βάση τις δραστηριότητες και τις εμπειρίες που τους υποσχόμαστε.

Ο Κώστας Τσακούμης (Πολιτιστικός Σύλλογος) ανέφερε ότι είναι δυο οι στόχοι του τουρισμού: πώς να φέρεις τον επισκέπτη και πώς να μιλήσει θετικά και να θέλει να ξανάρθει. Εδώ παίζουν μεγάλο ρόλο οι συμπεριφορές, το κόστος διαμονής και διατροφής αλλά και η απουσία συγκοινωνίας με το συμβατικό πλοίο. Επίσης επεσήμανε ότι έχει αναπτυχθεί πολύ ο «ιδιοκτησιακός τουρισμός» απο Έλληνες και ξένους που όμως θέλουν να επιβάλουν έναν τρόπο ζωής που δεν βοηθάει ν’αναπτυχθούμε τουριστικά.

Ο Χρήστος Γκίνης (Εμπορικός Σύλλογος) έθεσε ως κύριο πρόβλημα τη σύνδεση Κόστα – Σπέτσες και πρότεινε να υπάρξουν καίκια καθε ώρα, με τακτικά δρομολόγια όπως στα λεωφορεία. Στο ίδιο θέμα επέμειναν και αρκετοί άλλοι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Κόστα λειτουργεί ως εμπόδιο».

Ο Νίκος Έλληνας (Alasia Travel) υπενθύμισε σε όλους ότι οι Σπέτσες έχουν ως ανταγωνιστές όλους τους άλλους προορισμούς, απο τον Πόρο λ.χ. μέχρι την Άνδρο. Αυτός που πουλάει τον Α προορισμό, τον οδηγεί το ποσοστό κέρδους που θα πάρει. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι είδε προσφορές με 295 ευρώ το άτομο για 7ήμερη εκδρομή στην Κρήτη, Κόστα με Κόστα.

Η Μοιρούλα Κουμπή (μιλώντας εκ μέρους του Ιστορικού Αρχείου) ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικά αξιοθέατα στις Σπέτσες, με ιστορικούς προορισμούς όπως το Καστέλι, τα καρνάγια, το κανονιοστάσιο και ο Φάρος. Επίσης υπάρχει το μοναδικό ναυάγιο του Δοκού που θεωρείται το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου (2200 π.Χ.) και συνεπώς πρέπει να ζητήσουμε απο την Εφορεία Αρχαιοτήτων να ανοίξει την έκθεση στο ισόγειο του Μουσείου Σπετσών.

Απο την πλευρά του ο Γιώργος Σταναθιώτης (Σύλλογος Μοτοκίνητου Αθλητισμού) έκανε μια χρήσιμη υπόδειξη: ο καθένας που κάνει μια πρόταση, καλό θα είναι να προτείνει και κάποια λύση. Με αυτή την αφορμή, αρκετοί απο τους παρισταμένους ανέφεραν ότι κάποια προβλήματα (λ.χ. δακτύλιος, εξατμίσεις, παρεμπόριο κλπ) ανήκουν στη δικαιοδοσία της Αστυνομίας ή του Λιμεναρχείου, που όμως για κάποιον λόγο δεν μπορούν να δώσουν λύση.

Τελειώνοντας, η Μαρία Μπη (Σύλλογος Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και Δωματίων), που προήδρευσε στη συζήτηση, ανέφερε ότι τα ενοικιαζόμενα κατέβασαν τις τιμές τους κατά 50%. Επίσης μελετούν πώς θα μπορέσουν να προσφέρουν τριήμερα δωρεάν ως διαφήμιση, ενώ σκοπεύουν να κάνουν αγώνα για να συμμετάσχουν οι Σπέτσες σε εκθέσεις που γίνονται στην Αγγλία και στη Ρωσία.

——


Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: