«Να’τον ο σοφός», λέει ο Μπακαλιάρος και γνέφει να φέρουν ένα ούζο για τον Κολοτσιμπίδα που μόλις έκατσε στο τραπέζι. «Πεσ’τους ν’ακούσουν τι έλεγες τις προάλλες στην κηδεία.» Ο Κολοτσιμπίδας κοιτάζει τους άλλους έναν έναν: «Θέλω να μάθω αν συμβαίνει και σε σάς το ίδιο. Γιατί εγώ, κάθε φορά που βλέπω σκαμμένο κι ανοιχτό το μνήμα, η ζωή μου ξαφνικά αλλάζει. Συνετίζομαι για λίγες μέρες, γίνομαι τίμιος και σωστός. Όλα έρχονται στα ίσια τους. Κι ύστερα εξατμίζεται, σε λίγες μέρες το’χω ξεχάσει.»
«Δεν είσαι ο μόνος», απαντά ο Μπακαλιάρος, «εδώ οι καλόγεροι που θέλουν ν’αγιάσουν, ζούνε πλάι σε νεκροκεφαλές και σκελετούς για να το θυμούνται, και πάλι δεν το καταφέρνουν. Άρα θέλω να μού πεις, απο τι πάσχει ο άνθρωπος και ξανατραβάει την κουρτίνα, για να μην κοιτά την άβυσσο;» Οι ακτινολόγοι της Ντάπιας μένουν σκεφτικοί, σαν ν’ατενίζουν τη δική τους μοίρα.
Τότε θυμήθηκε ο Σακολέβας την ιστορία με τον Ξυνό και το Νιάρχο, που τού αρέσει να την ξαναλέει: «Όταν αγόρασε την Σπετσοπούλα ο Νιάρχος, είπε όσοι μένουν εδώ θέλω να φύγουνε, να είναι το νησί καθαρό. Ο μόνος που κατοικούσε τότε εκεί ήταν ο Ξυνός. Τον λέγαν έτσι διότι έπινε ό,τι του δίνανε, ακόμα και το ξύδι. Ήτανε καλός άνθρωπος, καλός γλεντζές, τραγούδαγε. Λέει τότε ο Ξυνός, μπορώ να δώ τον Νιάρχο; Zήτησε δηλαδή ακρόαση. Συναντιώνται οι δυο τους όπως ο Μεγαλέξανδρος με το Διογένη, και τότε τού λέει ο Ξυνός, άκου εδώ άνθρωπέ μου,
ο ουρανός κι η θάλασσα
έχουν το ίδιο χρώμα,
ο Νίαρχος και ο Ξυνός
θα μπούν στο ίδιο χώμα.
Μόλις άκουσε τη κουβέντα ο Νιάρχος, δίνει εντολή: θα τον αφήσετε να μείνει εδώ και θα του βγάλετε κι ένα μισθό. Κι έτσι του κάναν ένα ωραίο σπίτι και του πηγαίνανε φαϊ γιατί είχε χάσει πια το φως του.»
Από όλες τις ιστορίες που αφηγούνται στις Σπέτσες, γιατί άραγε αυτή είναι η πιο δημοφιλής; Ίσως γιατί εκφράζει τον αδύναμο απέναντι στον ισχυρό: μπορεί να’έχεις το πάνω χέρι, αλλά μη με ζορίζεις, διότι την ίδια μοίρα έχουμε κι οι δυό.

Μαζί με τρεις φίλους του ο Δημήτρης Πετρούτσης ή Ξυνός, κάτοικος της Σπετσοπούλας πριν τον Σταύρο Νίαρχο (φωτο Στέφος Αλεξανδρίδης).
Για την παραπάνω φωτογραφία ο Βαγγέλης Κατσώρης μάς ενημερώνει ότι «ο ορθιος στην φωτογραφια ειναι ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΩΡΗΣ, αφηγείτει δε οτι ο μπαρμπα Μητσος (Ξυνός) ηταν τεχνιτης, πολύ σοβαρος ανθρωπος και καλλιεργημενος. Ακόμα και στην μεθη του δεν παρεκτρεποταν«.
—–
Σχολιάστε