Αναρτήθηκε από: Petros Haritatos | 31/03/2011

Έκθεση Αλταμούρα στο Μουσείο Μπενάκη

Σημείωμα της κας Όλγας Καραμπίνα:

«Μεγάλη αναδρομική έκθεση του σημαντικότατου ζωγράφου Ιωάννη Αλταμούρα που χάθηκε πρόωρα στα 26 χρόνια του (1852-1878) στο μουσείο Μπενάκη (νέο κτίριο) από 31 Μαρτίου ως 22 Μαΐου (2011), με 200 περίπου έργα πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά. Ήταν γιός της Ελένης Μπούκουρη η Μπούκουρα μιας Σπετσιώτισσας  αρχοντοπούλας  και του ιταλού ζωγράφου επαναστάτη Φραντσέσκο Σαβιέρο Αλταμούρα.

Όταν επισκέφθηκα το νησί για πρώτη φορά το 1973 κάνοντας βόλτες με το ποδήλατο και αντικρίζοντας το σπίτι με την εντυπωσιακή πόρτα και  τα δύο κυπαρίσσια  ρωτώντας τον Τάσο (σύζυγο και σύντροφο μου) τι είναι αυτό το σπίτι σε ποιόν ανήκει μου απάντησε, σε κάποιους ζωγράφους Αλταμούρα.

Το όνομα Αλταμούρα μου κίνησε την περιέργεια, θέλησα να μάθω περισσότερα και άρχισα να ρωτάω κυρίως  για την Ελένη Μπούκουρα Αλταμούρα την Σπετσιώτισσα αρχοντοπούλα (για πολλά χρόνια) ανθρώπους σχετικούς, όπου, όποτε τους εύρισκα. Έμαθα αυτά που οι πιο πολλοί γνωρίζανε αλλά και κάποια που με γοητέψανε. Πόσο αντισυμβατική ήτανε, πως πήρε την απόφαση να μεταμφιεστεί σε άντρα με παρότρυνση του πατέρα της για να σπουδάσει ζωγραφική στη Ρώμη και μετά στη Φλωρεντία. Πόσο επαναστάτρια γυναίκα ήτανε που διεκδίκησε τότε ουσιαστικά, την είσοδο των γυναικών στα πανεπιστήμια, το δικαίωμα των γυναικών στη γνώση.

Ακόμη λένε ότι διάβαζε Όμηρο, Πίνδαρο.

Δεν είμαι ιστορικός και ούτε έχω σκοπό να γράψω άρθρο, αναπαράγοντας από αυτά τα άρθρα που υπάρχουν κατά εκατοντάδες και που πραγματικά αρκετά από αυτά είναι σπουδαία.

Μόνο θέλω να βάλω ένα ερώτημα. Αλήθεια πιστεύετε ότι οι Σπέτσες χρειάζεται να γίνουν “γνωστές”;

Όλγα Καραμπίνα»

—–

Advertisements

Kατηγορίες