Αναρτήθηκε από: Petros Haritatos | 19/04/2011

Εθελοντές στολίζουν για Πάσχα

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον επισκέπτη στις Σπέτσες το Σάββατο του Λαζάρου, καθώς φτάνοντας λάβαινε ως δώρο ένα λαζαράκι, δηλαδή ένα ψωμί που δείχνει τον φίλο του Ιησού. Και όποιος έρθει αυτές τις μέρες, θα δει δεκάδες πασχαλινά στολίδια στη Ντάπια και στους γύρω δρόμους. Εδώ, οι φωτογραφίες δείχνουν την προετοιμασία και το αποτέλεσμα αυτής της εθελοντικής εργασίας.

Συνολικά μοιράστηκαν 450 λαζαράκια απο το περίπτερο του Εμπορικού Συλλόγου, στο μόλο των αφίξεων. Τα έφτιαξαν εθελόντριες με ζύμη που πρόσφερε ο φούρνος Τριπίτση, όπου και ψήθηκαν. Κατόπιν τα έβαλαν σε σακουλάκια δεμένα με μια κόκκινη κορδέλα.

Υποδοχή απο τον Εμπορικό Σύλλογο Σπετσών με τα λαζαράκια (φωτο Μαριλένα Ορλάνδου)

Το κάθε Λαζαράκι είχε και το εξής σημείωμα: «Το έθιμο του Λαζάρου στις Σπέτσες.

«Το Σάββατο πριν απο τη Μεγάλη Εβδομάδα η εκκλησία γιορτάζει την ανάσταση του Λαζάρου. Ο λαός για να τιμήσει την πρώτη Ανάσταση, όπως την αποκαλεί, έχει δημιουργήσει έθιμα που συνοδεύουν τη γιορτή. Στις Σπέτσες συνηθιζόταν, την παραμονή του Σαββάτου, ομάδες παιδιών να γυρνούν απο σπίτι σε σπίτι να ‘να λένε τον Λάζαρο’ κρατώντας ανθοστόλιστους σταυρούς με λουλούδια εποχής, όπως βάγια, τριαντάφυλλα, κρίνα, βιολέτες, αγγελικές ….

Λάζαρέ μου Λάζαρέ μου φίλε και αγαπητέ μου
Λάζαρέ πες μας τι είδες εις τον Άδη όπου επήγες
Είδα φόβους είδα τρόμου είδα βάσανα και πόνους
Δώστε μου λίγο νερά να ξεπλύνω το φαρμάκι
Της καρδίας των χειλέων και μη με ρωτείτε πλέον

Εθελόντριες με τα λαζαράκια στο φούρνο του Τριπίτση (φωτο Γιώργος Καλφαγιάννης)

Ακόμα οι νοικοκυρές ζύμωναν τα ‘λαζαράκια’, ψωμιά σε σχήμα ανθρώπου, με τα χέρια να σταυρώνουν στο σώμα και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα.»
(κείμενο της κας Βαρβάρας Μπρατοπούλου απο το ημερολόγιο 2004 «Έθιμα και ασχολίες στον κύκλο του χρόνου» που εξέδωσε το Λαογραφικό Εργαστήρι Σπετσών.»)

Τα στολίδια, έτοιμα για εγκατάσταση (φωτο Γιώργος Καλφαγιάννης)

Νωρίτερα, οι εθελόντριες είχαν φτιάξει και τα πασχαλινά στολίδια που βλέπουμε εδώ. Τα ζωγράφισαν πάνω σε κόντρα-πλακέ που πρόσφεραν οι ξυλουργοί του νησιού, με μπογιές που πρόσφερε ο Δήμος.

Εμψύχωση και προσφορά. Κανείς δεν λέει "όχι" στην Κούλα Θυμαρά (φώτο Γιώργος Καλφαγιάννης)

Οι εθελόντριες για τα λαζαράκια και τα στολίδια ήταν οι εξής κυρίες: Άβριλ Γκρίτσα, Ελένη Τριπίτση, Έλλη Τζιάμου, Ζωή Προφύρη, Κούλα Θυμαρά, Μάχη Λύδη, Μπερναντέτ Ντελαέ, Ντέμπυ Μυτιληναίου και Σελίνα Μπρατοπούλου και Φράνκι Λώσον.

Τα στολίδια έτοιμα για εγκατάσταση (φωτο Frankie Lawson)

Το συντονισμό είχε αναλάβει η κα. Κούλα Θυμαρά. Τα γερά μπράτσα για το δέσιμο στους στύλους πρόσφεραν ο Παναγιώτης Χελιώτης και ο Παναγιώτης Ρούσσος. Αν παραλείπω κάποιο πρόσωπο, κάθε συμπλήρωση και διόρθωση είναι ευπρόσδεκτη.

Εθελόντριες στο μόλο των αφίξεων (φωτο Frankie Lawson)

—–


Kατηγορίες