Αναρτήθηκε από: Petros Haritatos | 13/07/2011

Ερμιονίδα-Σπέτσες, η ίδια μοίρα;

Μήπως και οι Σπέτσες οδεύουν προς μια μοίρα σαν της Ερμιονίδας; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο ερμιονήτης συγγραφέας και επιστήμων Βασίλειος Γκάτσος, με αφορμή το θέμα της “κόκκινης γραμμής” που ζητούν να χαράξουν στις Σπέτσες. Γράφει λοιπόν:

«Το αντιλαμβάνονται οι Σπετσιώτες (και η Δημοτική τους Αρχή), ότι μετά το μεγάλο ελληνικό πατέντο της εκτός σχεδίου δόμησης, των αγροτεμαχίων και των εξοχικών έρχεται το κράτος μέσα στην κρίση και τη δίψα για ρευστό, να αφαιρέσει «προστασίες» από τη γη μας, όπως ιστορικός τόπος κ.λ.π., ώστε να διευκολυνθεί στην αξιοποίηση δημοσίων μεγάλων εκτάσεων.

«Από την άλλη γίνεται αντιληπτό, πιστεύω και από την Δημοτική Αρχή Ερμιονίδας, ότι σε λίγα χρόνια όλα τα παράλια θα είναι απρόσιτες στους ντόπιους απο τις μεγάλες ιδιοκτησίες, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της ενδοχώρας. Σήμερα με 1 δις ευρώ αγοράζει κάποιος ΟΛΑ τα εναπομείναντα κτήματα ΟΛΩΝ των κατοίκων και μη της Ερμιονίδας. Με άλλα λόγια ο κόσμος γίνεται σιγά σιγά ξένος στον τόπο του. Και η πράξη έδειξε ότι τα μεγάλα ξενοδοχεία δουλεύουν με φτηνά ξένα νόμιμα ή παράνομα χέρια, όπως φυσικά και οι μεγάλες ιδιοκτησίες.

«Τώρα που το εξοχικό βρίσκεται σε κρίση μάλλον διαρκείας, η γη χωρίς νερό, η θάλασσα χωρίς ψάρια, το δημόσιο χωρίς προσλήψεις, η επαρχία χωρίς εργοστάσια, πού θα δουλέψουν οι κάτοικοι της Ερμιονίδας; Μήπως όλο αυτό που νομίσαμε ανάπτυξη του τόπου μας θα κάνει και τους οικισμούς μας εξοχικά των παλιών ντόπιων; Νομίζω ότι ήδη το 1/3 των σπιτιών του Κρανιδίου και της Ερμιόνης, είναι εξοχική κατοικία παλαιών Κρανιδιωτών και Ερμιονητών.

«Με άλλα λόγια: Πώς θα ανοίξουν δουλειές στον τόπο μας, δουλειές βιώσιμες; Ουσιαστικά ο Καλλικράτειος Δήμος ανέλαβε να δημιουργήσει τις υποδομές για να αναπτυχθούν δουλειές από ντόπιους και ξένους. Τα σκουπίδια και οι βιολογικοί είναι σημαντικά αλλά είναι τα επί μέρους. Το ζήτημα είναι πώς ξανακάνεις έναν τόπο παραγωγικό, με πραγματικές δουλειές και πραγματικά εισοδήματα.»

Όταν παρακαλέσαμε τον κ. Γκάτσο να μάς δώσει παραδείγματα, ανέφερε τα εξής, που δείχνουν τι θα γίνει αν επεκταθούν αυτά που ήδη συμβαίνουν στις Σπέτσες:

«Αρχίζοντας από το Μετόχι και το Θερμήσι και φτάνοντας στην Κοιλάδα, δηλαδή σε όλα τα παράλια μέρη της Ερμιονίδας έχουν αναπτυχθεί μεγάλες ιδιοκτησίες (βίλλες με τεράστια ιδιόκτητη γη την οποία αγόρασαν από πολλούς ντόπιους και την ενοποίησαν). Περιμετρικά φτιάχνουν υψηλή περίφραξη και εγκλωβίζουν όλη την παραλία και την κάνουν δική τους. Οι ντόπιοι δεν μπορούν να πάνε, γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση, αλλά και να βρουν ένα τρόπο βγαίνουν βλοσυροί φύλακες και με τον τρόπο τους τους διώχνουν. Ούτε πυροφάνι, ούτε ψάρεμα δεν μπορείς να κάνεις. Στη παραλία του Θερμησιού προς Πόρο ταξιδεύεις χιλιόμετρα και έχεις δεξιά προς θάλασσα συνέχεια περίφραξη και αποκοπή από την παραλία. Μιλάμε για κτήματα μακρόστενα εκατοντάδων στρεμμάτων. Δηλαδή σήμερα το 60% της προσβάσιμης παραλίας ουσιαστικά είναι απρόσιτη, όπως φυσικά και η παραθαλάσσια γη που έγινε τεράστιο ιδιόκτητο κτήμα.  Το ίδιο ακριβώς που συμβαίνει στον Άγιο Αιμιλιάνο, όπου το εκεί εκκλησάκι είναι πλέον φυλακισμένο. Το ίδιο γίνεται και στις παραλίες της Κοιλάδας. Αν προσθέσουμε και τα μεγάλα ξενοδοχεία, σε λίγα χρόνια προσιτά θα είναι μόνον τα παράλια μέρη που είναι δάσος ή δημόσια έκταση, που είναι κατά κανόνα βραχώδης. Όλα δηλαδή τα παράλια της Ερμιονίδας θα έχουν γίνει μεγάλες ιδιοκτησίες απρόσιτες στους ντόπιους. Μόνο λίγες μικρές θα έχουν διασωθεί για τα μπάνια του λαού. Το ίδιο γίνεται και στην ενδοχώρα. Ενοποιημένες μάντρες και φράκτες αποκόβουν παραδοσιακά μονοπάτια και χωματόδρομους. Για να πας σε ένα σημείο που θέλεις και που έφτανες από τον δρόμο σε 2 λεπτά ποδαρόδρομο τώρα κάνεις έναν κύκλο 10 λεπτών ώσπου να βρεις κάποια πέρασμα, αν βρεις.

«Δηλαδή τελικά όλοι αυτοφυλακίζονται στην Ερμιονίδα. Οι πλούσιοι μέσα σε τεράστια κτήματα – βίλες με ισχυρή περίφραξη που τους προστατεύει και τους φυλακίζει συγχρόνως, και οι ντόπιοι που περιορίζονται από αυτές τις περιφράξεις και φυλακίζονται στο υπόλοιπο της Ερμιονίδας. Τα ίδια θα πάθετε και στις Σπέτσες αν αποχαρακτηριστεί ο τόπος σας. Ένας εφοπλιστής θα αγοράσει 600 στρέμματα σε ένα κόλπο θα περιφράξει την ιδιοκτησία του και την παραλία πλέον θα την προσεγγίζεται μόνον στις παλιές φωτογραφίες. Πόσοι Σπετσιώτες πάνε ελεύθερα στη Σπετσοπούλα να κάνουν μπάνιο στις ακτές της; Και όμως, ας είναι ιδιόκτητο νησί, η παράλια ζώνη είναι σε ελεύθερη κοινή χρήση. Μια επίσκεψη στα παράλια μέρη Ερμιονίδας θα σας πείσει.»

—–

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες