Αναρτήθηκε από: Petros Haritatos | 29/03/2012

Τι έδειξε η έκθεση ζωγραφικής

Συνολικά 34 παιδιά απο το Γυμνάσιο και το Λύκειο Σπετσών έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «ιστορία και ζωή στις Σπέτσες». Δείτε εδώ τα έργα που ζωγράφισαν για το κάθε θέμα:

Οικογένειες στην παραλία
Ο Μπαρμπάτσης στη ναυμαχία
Ο Γιάννης αλλάζει επάγγελμα

Τα 20 απο τα 43 έργα πήραν τιμητική διάκριση, ενώ το 1ο βραβείο κέρδισε η Κατερίνα Καρδάση (Β1 Γυμνασίου) για το θέμα της παραλίας. Το 2ο βραβείο κέρδισε η Αλίκη Καραφωτιά (Α1 Γυμνασίου) επίσης για το θέμα της παραλίας, ενώ το 3ο βραβείο κέρδισε η Αγγελική Τζίκα (Β2 Γυμνασίου) για το θέμα του Μπαρμπάτση. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν οι Δημήτρης Ιωσηφίδης, Βασίλης Μπακύρας, Βαρβάρα Μπρατοπούλου, Θώμη Σιώρα, Μαρία Σκούρτη και Πέτρος Χαριτάτος.

Τα βραβεία μοίρασε ο Δήμαρχος Σπετσών κ. Παναγιώτης Λυράκης και μαζί με τον Αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Φαρδέλλο ενθάρρυναν της μαθήτριες και τους μαθητές να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους. Αυτό το θέμα τόνισε και η καθηγήτρια καλλιτεχνικών κα. Δήμητρα Τασιούλη:

«Όταν μίλησα πρώτη φορά στα παιδιά για το διαγωνισμό ζωγραφικής συνάντησα το φόβο. Το κάθε παιδί φοβόταν ότι δεν έχει τη δυνατότητα να κερδίσει ένα βραβείο. Αυτό με οδήγησε σε δυο διαπιστώσεις: (1) τους λείπει η ενθάρυνση και (2) έχουν, όπως πολλοί, την εντελώς λανθασμένη πεποίθηση ότι οι δεξιότητες στις τέχνες είναι μόνο ταλέντο. Όλοι έχουμε ακούσει την έκφραση ‘δεν πιάνει το χέρι μου’ η ‘δεν μπορώ να ζωγραφίσω αφού δεν μπορώ ούτε μία ευθεία γραμμή να τραβήξω’. Όλες αυτές οι εκφράσεις είναι παραπλανητικοί μύθοι μακριά από την πραγματικότητα. Ο Γκαίτε είχε πει ότι στην τέχνη 1% είναι το ταλέντο και 99% η δουλειά.

Κάθε μέρα στο σχολείο βλέπω παιδιά με φοβερές δυνατότητες που δεν πιστεύουν καθόλου στον εαυτό τους. Η έκθεση αυτή αποδεικνύει περίτρανα ότι ο φόβος των παιδιών δεν ήταν καθόλου δικαιολογημένος. Τα καλώ λοιπόν να αρπάζουν κάθε ευκαιρία να προσπαθούν για να αποδεικνύουν στον εαυτό τους πρώτα και ύστερα στους άλλους τι αξίζουν. Μέσα από την καρδιά μου λοιπόν λέω ένα μεγάλο Μπράβο στα παιδιά που έλαβαν μέρος σ’ αυτό το διαγωνισμό, όχι μόνο γιατί ξεπέρασαν τις αναστολές τους αλλά μπόρεσαν ζωγραφίζοντας πάρα πολύ καλά να ζωντανέψουν την ιστορία και την καθημερινή ζωή στον τόπο μας με το δικό τους υπέροχο τρόπο. Άρχισαν να ξαναγράφουν τη ιστορία των Σπετσών σημαδεύοντας την πολιτιστική της ιστορία.»

Συζητήθηκε επίσης το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο έγινε ο διαγωνισμός, που είναι να ζωγραφιστούν σκηνές απο την ιστορία και τη ζωή των Σπετσών. Τέτοιες σκηνές υπάρχουν πολλές σε κείμενα, αλλά σχεδόν καμιά σε ζωγραφική. Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες γι’αυτή την προσπάθεια.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες