1. Οικονομία του νησιού

Οικονομία του νησιού: Εργασία – Οικοδομή. / Πολεοδομικά. / Επέκταση τουριστικής περιόδου. / Θέσεις εργασίας. / Ψυχολογικές διαστάσεις στο θέμα «εργασία». / Τουριστικά πλοία. / Θαλάσσιος τουρισμός. / Ειδική φορολόγηση;

ΠΡΟΣΟΧΗ
α) Τούτο το κεφάλαιο είναι μέρος μιάς διαβούλευσης, με αφορμή τις προσεχείς εκλογές (7.11.2010) για το Δήμο Σπετσών και την Περιφέρεια Αττικής. Τα περιεχόμενα με όλα τα κεφάλαια είναι στη σελίδα https://spetses.wordpress.com/ekloges/.
β) Συνεχίζω τις καταγραφές. Μπορείς να συμβάλεις είτε με κουβέντα στη Ντάπια, είτε με μήνυμα στην προσωπική μου διεύθυνση ή γράφοντας στα ‘Σχόλια’ τούτης της σελίδας. Πες μου αν δεν θες να φανεί το όνομά σου, οπότε το σημειώνω απλώς ως λ.χ. Σπ831 ή Αθ742. Όπου βλέπεις πλάγια γράμματα, είναι η δική μου γνώμη.
γ) Η συντομογραφία «Απολ. 2003-10» αναφέρεται στο ενημερωτικό έντυπο του Δήμου που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο 2010 με τίτλο «Απολογισμός δράσεων και παρεμβάσεων Δήμου Σπετσών 2003 – 2010».
δ) Τελικό ζητούμενο, είναι να φωτίσουμε όσο μπορούμε τα μεγάλα θέματα του τόπου. Για να δούμε τι ακριβώς στηρίζουν οι υποψήφιοι και με ποιούς συγκρούονται.

Εργασία – Οικοδομή.

Σωματείο Οικοδόμων Σπετσών «Η Αδελφοσύνη» – υπόμνημα 3.8.10 προς Υπ.Πολιτισμού: «Υπέρμετρη καθυστέρηση των οικοδομικών αδειών απο την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ανεργία και οικονομικός μαρασμός στο νησί.»

Σπ831 – Το πρόβλημα θα συνεχιστεί. Κάποιες άδειες καθυστερούν στην Αρχαιολογία (ΕΝΜΑ) περισσότερο απο δυόμιση χρόνια.

Σπ835 – Τέλος η οικοδομή εδώ. Τέρμα η χρυσή δεκαετία. Πτώση σχεδόν στο μηδέν. Και δίχως την Αρχαιολογία, θα ήμασταν το πολύ 15-20% καλύτερα. Οι εργολάβοι είχαν πολυδύναμα συνεργεία με δεκάδες προσωπικό, ο Μπλούτσος είχε μέχρι 100. Και τώρα μόνο μικροδουλειές, το προσωπικό στην ανεργία, πότε παίρνουμε τον έναν και πότε τον άλλο, για να μοιραστούμε τη λίγη δουλειά που υπάρχει. Απο το Πάσχα μόνο ένα καράβι αμμοχάλικο, εκεί που ερχόντουσαν δυο κάθε βδομάδα. Λύσαμε το πρόβλημα του ντόκου. Πώς; Απο την ανεργία. Λύθηκε το κυκλοφοριακό. Εκεί που δεν μπορούσες να πιείς καφέ στο Σταρ γιατί κάθε μέρα περνούσαν 40 φορτηγά, τώρα περνάει ένα κάθε 15 μέρες.

Γενική Συνέλευση του Σωματείου Οικοδόμων στις Σπέτσες (8-6-2010), στιγμιότυπα:

Οικοδόμος – «Έχω τρια παιδιά, χίλια ευρώ το μήνα φροντιστήριο και δεν έχω πια μεροκάματο.»

Δήμαρχος – Κατά της ΕΝΜΑ «κάναμε μηνυτήρια αναφορά και ασκήθηκε ποινική δίωξη, διότι υπάρχει αυθαιρεσία και εσκεμμένη αδράνεια, που εμποδίζει όχι μόνο τα κτίρια αλλά και τα δημοτικά έργα.»

Πολεοδομικά.

«Απολ. 2003-10» σελ.25. Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Σπ825 – Τα «φιλέτα της ανάπτυξης»: μένει λ.χ. τού Μανιταρά – Όμως οι υποδομές;;

Επέκταση τουριστικής περιόδου.

Είναι μόνο «θέμα των επαγγελματιών»; Πρέπει να είναι και θέμα του Δήμου (= όλων των Σπετσιωτών) αλλά γιατί όχι και των πιο φωτισμένων Αθηναίων. Τι προσπαθούν οι επαγγελματίες, ατομικά και συλλογικά; Υπάρχει ανάλογη επιδίωξη απο το Ποσειδώνιο. Η διεύθυνση συμφώνησε να γίνει ανταλλαγή ιδεών και συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο..

Αθ747 – Πρώτα πρέπει αναβάθμιση των υπηρεσιών. Και κυρίως, γεγονότα και εκδηλώσεις εκτός απο την Αρμάτα, δηλαδή απο Μάιο – Ιούνιο. Κι αν φέρεις ξένους, πού θα τους πάς το βράδυ; Μόνο ταβέρνες; Υπάρχει κάποια χορωδία; Λαογραφικοί χοροί; Μαθήματα μαγειρικής;

Θέσεις εργασίας.

– Οικοδομή – βλ. πιο πάνω.

– Νέες επιχειρήσεις λ.χ. καλλιέργειες (πρόταση Οικολόγων προς ΑΚΣΣ).

– Δουλειές γραφείου: τι μπορούν απο την Αθήνα να υπομισθώνουν στις Σπέτσες; (ίδια ποιότητα, άριστες επικοινωνίες, καλύτερο περιβάλλον)

– Εργασία στην ανακύκλωση / καθαριότητα / ακτές, βυθοί κλπ

– Εργασία στο ναυταθλητισμό – καρνάγια – βλ. πιο κάτω «2. Σπέτσες και θάλασσα».

Σπ832 – Δυστυχώς το νησί αναγκάζει την νεολαία να φύγει. Οι μόνιμοι κάτοικοι των Σπετσών, πείτε τους βολεμένους, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, δεν ενδιαφέρονται προσπαθούν με κάθε τρόπο να «σαμποτάρουν» όλους εκείνους που προσπαθούν να βοηθήσουν ώστε να έχουμε μεγαλύτερη τουριστική περίοδο, να έχουμε καινούριες επιχειρήσεις (που μειώνει την ανεργία), να έχουμε καινούριο αίμα με φρέσκες ιδέες για την καλύτερη ανάπτυξη του νησιού.

Σπ822 – Γιατί κλείνουν τόσα μαγαζιά; Πρόσφατα έκλεισε η κάβα τού Σγόντζου. Πώς ν’άντεχε με 1800 νοίκι; Ίσως με τα μισά να τα κατάφερνε. Το ίδιο κι αλλού. Βλέπει ο ιδιοκτήτης που πέφτει ο τζίρος του ενοικιαστή, αλλά το δικό του μερτικό ακατέβατο. Ή 1800 ή τίποτε. Φάτο λοιπόν το τίποτε.

Αθ745 – Να γίνει αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών. Τα εστιατόρια, τα οποία είναι ιδιαιτέρως ακριβά, θα πρέπει να αναβαθμίσουν το σέρβις τους και την ποιότητά τους, οι οδηγοί των θαλασσίων ταξί να αποκτήσουν τουριστική συνείδηση και γιατί όχι, να μην έχουν ενιαία στολή όπως στη Βενετία, το ίδιο και οι αμαξάδες. Υπάρχουν πολλά περιθώρια αναβάθμισης, χωρίς να χαθεί ο τοπικός χαρακτήρας και το ύφος του νησιού.

Ψυχολογικές διαστάσεις στο θέμα «εργασία».

Σπ838 – Πολλά παιδιά μας – ευτυχώς όχι όλα – είναι κακομαθημένα, βουτυρόπαιδα, τα βρήκαν όλα έτοιμα, δεν θέλουν να δουλέψουν. Κοίτα στα μαγαζιά, παντού θα δεις Αλβανούς που αυτοί έχουν όρεξη για δουλειά.

Σπ832 – Συμφωνώ για τα βουτυρόπαιδα. Από την δική μου «φουρνιά» των 24 παιδιών (Λύκειο 2003) περίπου το 50% αυτών προσπαθούν να ξεκινήσουν την ζωή τους είτε δουλεύοντας στην ειδικότητα τους ή απλά δουλεύοντας για να βγάζουν τα απολύτως απαραίτητα. Οι άλλοι 50% των συμμαθητών μου έχουν αναπτύξει το σύνδρομο του βαμπιρισμού. Έχουν γραπωθεί στο λαιμό τον γονιών τους και παρά το γεγονός ότι είναι 24+ χρονών ζουν με αυτά που τους «στέλνουν» οι γονείς τους κάθε εβδομάδα. Ο λόγος είναι απλός… τους φούσκωσαν τα μυαλά ότι μετά τις σπουδές τους θα γίνουν γενικοί διευθυντές πολυεθνικών εταιρειών με μισθό 5.000 ευρώ και για το λόγο αυτό όλοι έφυγαν για την Αθήνα αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Όμως ο γονιός δεν δέχεται το παιδί του να γίνει υδραυλικός ή ηλεκτρολόγος. Υπάρχει και ένα μικρό κομμάτι το όποιο ακόμα έχει την δικαιολογία του φοιτητή (6+ χρόνια) ώστε να μπορεί ελεύθερα να βαμπιριάζει και να ρουφά πόρους από την οικογένεια του.

Σπ825 – Τι θα πει «δεν βγαίνω»; Να κόψεις έξοδα. Μάς βάλαν σ’ένα λούκι καταναλωτικό και πρέπει να ξεφύγουμε. Κάνεις γάμο για επίδειξη, πιθηκίζεις τα χαζοπεριοδικά. Αν είσαι κανονικός γιορτάζεις όπως έκανε ο πατέρας κι ο παππούς σου, έρχονται οι φίλοι στο σπίτι και κερνάς ένα μεζέ. Όχι να πιέζονται να βρουν χαζοδωράκια που γεμίζουν τα σπίτια σκουπίδια. Γιατί «πρέπει» φροντιστήριο; Είναι σαν να παραδέχομαι πως τη μαλακία του υπουργείου και των δασκάλων πρέπει να την πληρώνω εγώ. Δεν μπορούμε να τους στριμώξουμε όλοι μαζί, πανελλήνια, τους άχρηστους υπουργούς να σιάξουνε το κωλοσύστημά τους, αλλά το ανεχόμαστε σα ζώα; Ορίστε! Ή να κατέβουμε διακόσιοι χιλιάδες στην Αθήνα, ή ρε παιδιά να πάμε στο συνεργείο για έλεγχο φρένων!

Τουριστικά πλοία.

Ποιά φέρνουν επισκέπτες; Πώς μπορούν να έρχονται πιο πολλά; Πρόχειρη καταγραφή: Harmony V, Disco Volante? , Barbagiannis, Kelly Cruises, Μανταλένα (Τολό;).

Ερώτηση => Λιμεναρχείο, πρακτορεία.

Θαλάσσιος τουρισμός.

Σπ826 – «Τα ιστιοφόρα και τα φουσκωτά είναι ο καλύτερος θαλάσσιος τουρισμός για τις Σπέτσες. Αυτοί οι στολίσκοι φέρνουν εισόδημα στο νησί διότι θέλουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, καύσιμα. Δυστυχώς οι αρμόδιοι έχουν μια πάγια τακτική, να διώχνουν αυτόν τον τουρισμό το καλοκαίρι, για να έχουν χώρο τα μεγάλα κότερα να δένουν όπου θέλουν. Αυτά εντυπωσιάζουν πιο πολύ, αλλά δεν ξοδεύουν στο νησί.»

Άραγε αληθεύει αυτό το σχόλιο απο το spetses.wordpress.com/2010/07/24/istioplooi/ ;

Ειδική φορολόγηση;

– τιμές της γής. Παράδειγμα Nantucket.

– πρόταση Β.Γκάτσου για παραλίες στην Ερμιονίδα.

Σπ838 – Οι αγορές απο τους πολύ πλούσιους (λ.χ. Λεβέντη, Δαυίδ, Μαρτίνου) ανέβασαν υπερβολικά την τιμή της γης και μαζί το φορολογικό συντελεστή. Οι ίδιοι παραδέχονται την αδικία – ότι εκείνοι γλυτώνουν φόρους λόγω offshore (υπεράκτιων) ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι χρεώνονται περισσότερους φόρους όταν λ.χ. μεταβιβάζουν στα παιδιά τους.

—–

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: