6. Περιβάλλον

6. Περιβάλλον. Σκουπίδια. / Βιολογικός καθαρισμός. / Ανακύκλωση. / Παράνομοι βόθροι. / Παραλίες και βυθοί. / Δάσος. /

ΠΡΟΣΟΧΗ
α) Τούτο το κεφάλαιο είναι μέρος μιάς διαβούλευσης, με αφορμή τις προσεχείς εκλογές (7.11.2010) για το Δήμο Σπετσών και την Περιφέρεια Αττικής. Τα περιεχόμενα με όλα τα κεφάλαια είναι στη σελίδα https://spetses.wordpress.com/ekloges/.
β) Συνεχίζω τις καταγραφές. Μπορείς να συμβάλεις είτε με κουβέντα στη Ντάπια, είτε με μήνυμα στην προσωπική μου διεύθυνση ή γράφοντας στα ‘Σχόλια’ τούτης της σελίδας. Πες μου αν δεν θες να φανεί το όνομά σου, οπότε το σημειώνω απλώς ως λ.χ. Σπ831 ή Αθ742. Όπου βλέπεις πλάγια γράμματα, είναι η δική μου γνώμη.
γ) Η συντομογραφία «Απολ. 2003-10» αναφέρεται στο ενημερωτικό έντυπο του Δήμου που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο 2010 με τίτλο «Απολογισμός δράσεων και παρεμβάσεων Δήμου Σπετσών 2003 – 2010».
δ) Τελικό ζητούμενο, είναι να φωτίσουμε όσο μπορούμε τα μεγάλα θέματα του τόπου. Για να δούμε τι ακριβώς στηρίζουν οι υποψήφιοι και με ποιούς συγκρούονται.

Σκουπίδια.

Σπ836 – Οι πλούσιοι Αθηναίοι παίρνουν και δεν δίνουν. Δεκαπλάσια τα σκουπίδια τους το καλοκαίρι. Το χειμώνα χρειαζόμαστε δυο σκουπιδιάρικα και το καλοκαίρι δέκα. Αυτό το κόστος, προσφέρονται να το πληρώσουν; Αν όχι, γιατί παραπονιούνται;

«Απολ. 2003-10» Σελ.53 Αποκατάσταση χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμάτων στις Αγριόπετρες-Ζάστανο.

Αθ747 – Πόσο πιστευτά είναι όσα έγραψε στον «Απολογισμό» ο Δήμαρχος, όταν τόσα πολλά εξαρτώνται απο άλλους; Η χρηματοδότηση; Πού θα πηγαίνουν δίχως περιφερειακό ΧΥΤΑ στην Τροιζηνία;

Όλα συμπιεσμένα; Γιατί όχι μια προεπιλογή εδώ, που δημιουργεί θέσεις εργασίας;

Τι γίνεται με το πρόστιμο για το κλείσιμο της χωματερής;

Πώς δίνουν λύσεις οι απέναντι – Πόρτο Χέλι, Κρανίδι, Ερμιόνη, Ύδρα, Πόρος;; Τι πληθυσμό έχουν το χειμώνα και πόσο το καλοκαίρι;

Σπ831 – Το θέμα «σκουπίδια» εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, που δίνει λύση για όλο το Σαρωνικό. Θα έρχεται φορτηγό της Περιφέρειας και θα παίρνει τα σκουπίδια (όπως γίνεται στην Αίγινα εδώ και χρόνια). Στον υπάρχοντα σκουπιδότοπο θα γίνουν εγκαταστάσεις για τη συμπίεση και τη φόρτωση. Πώς το ξέρουμε; Το ανακοίνωσε ο Δήμαρχος στο Δ.Σ. πριν 2-3 μήνες.

Ερωτήσεις: Πόσα φορτηγά την ημέρα; Πόσα περισσότερα το καλοκαίρι; Απο τον κεντρικό δρόμο της Ντάπιας; Σε ποιό μόλο θα περιμένουν; Γιατί όχι προβλήτα έξω απο την πόλη;

Αθ743 – Το καλοκαίρι του 2008 κάναμε σύσκεψη στο γραφείου του Ακη Τζιλαλή, που γνωρίζει καλά το θέμα «διαχείριση απορριμμάτων» και μάς παρουσίασε μια πολύ καλή λύση, σε συνεργασία με τον Λεκάκη (;), λιμενολόγο: να μεταφερθούν τα σκουπίδια σε άλλο χώρο (όρμος μεταξύ Ξυλοκέριζας και Αγίων Αναργύρων). Γιατί; Απο συμφέρον. Παρών και ο Δήμαρχος, κι αυτός γνώστης του θέματος και πολύ πειστικός, μάς παρουσίασε τη λύση τού Δήμου και μείναμε όλοι ενθουσιασμένοι. Αλλά δεν έδωσε συνέχεια («προσφορά Λιόλιου» μέσω του τότε γραμματέως του Δήμου). Κατόπιν έγινε μια 2η σύσκεψη στην οικία Τζιλαλή στις Σπέτσες με συμμετοχή Παπαθάνου, Βερροιόπουλου και Γιώργου Θυμαρά, αλλά δίχως συνέχεια.

Σπ828 – Το περιβάλλον το ξεσκίζουμε καθημερινά. Τα σκουπίδια, εν όψει Καλλικράτη, να γίνει συμφωνία με τους απέναντι, όποτε αξιοποιήσουν τα δικά τους, να δέχονται και τα δικά μας με τις σκουπιδιάρες να περνάνε απέναντι με έξτρα δρομολόγια του φέρρυ, ή με ιδιόκτητο μικρό φέρρυ του Δήμου. Είναι αδιανόητο η Αίγινα να στέλνει στη χωματερή των Λιοσίων τα σκουπίδια της και εμείς να μολύνουμε την αυλή μας. Ας επιβαρυνθεί ο λογαριασμός του νερού με το  επί πλέον κόστος, όλοι θα συμφωνήσουν φαντάζομαι.

Αθ748 – Για το περιβάλλον υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν ΜΚΟ που μπορούν να κάνουν μελέτες υπάρχει τρομακτική γνώση στο θέμα πρέπει κάποιος να ψάξει να την βρει. Να την εφαρμόσει. Και ας ψάξουμε.

Βιολογικός καθαρισμός.

«Απολ. 2003-10» Σελ.55 Βιολογικός καθαρισμός και αποχετευτικό.

Σπ831 – Το θέμα ξεκίνησε επι δημαρχίας Θυμαρά, στοίβα οι φάκελοι. Η μελέτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Θα λύσει οριστικά το πρόβλημα. Με τα 18,5 εκ προϋπολογισμό, θα σκαφτεί όλο το νησί. Όλοι θα συνδεθούν, με ενδιάμεσα αντλιοστάσια. Ο κεντρικός σταθμός, εκεί όπου είναι σήμερα τα σκουπίδια. Μένει να βρεθεί χρηματοδότηση. Η πρόταση για προσωρινή λύση, της Ελληνικής Εταιρείας, δεν μπορούσε τεχνικά και θεσμικά να ενταχθεί στη γενική μελέτη.

Αντιρρήσεις των γειτόνων (λ.χ. Λαιμού, Θυμαρά κλπ); Λογικό να πιέζει ένας γείτονας που οχλείται, αλλά με το βιολογικό καθαρισμό θ’αλλάξει άρδην το τοπίο προς το καλύτερο. Στην Ευρώπη είναι τόσο οικολογικά, που συνυπάρχουν πλάι-πλάι σχολεία και βιολογικοί καθαρισμοί.

Σπ839 – Ποτέ δεν θα γίνει. Δεν έχουν σκοπό να το κάνουν. Βάλαν αγωγό βιολογικού όταν φτιάξαν την Πλατεία Ποσειδωνίου επειδή επέμενε ο Βορδώνης. Αλλά δεν βάλαν στον παραλιακό ως το Παλιό Λιμάνι. Θα βάλουν άραγε στον παραλιακό προς τις Σχολές; Για να συνδέσουν όλα τα σπίτια θα μπλοκάρουν τα πάντα! Είναι και τεχνικά δύσκολο με τις ανηφόρες. Όταν το καλοκαίρι θα κόβεται το ηλεκτρικό στις αντλίες, πού θα πηγαίνουν τα βοθρολύματα;

Σπ828 – Να γίνει σοβαρή προσπάθεια για την επεξεργασία των λυμάτων από τα βυτία – εν όψει μελέτης για αστικό αποχετευτικό δίκτυο με βιολογική επεξεργασία.

Ανακύκλωση.

Αθ744 – Η αναξιοπιστία της δημοτικής ύδρευσης προκαλεί μια τεράστια επιβάρυνση, μια ύπουλη φορολογία, διότι αναγκάζει τις οικογένειες ν’αγοράζουν εμφιαλωμένα νερά. Ποιά είναι η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, το κόστος για τις οικογένειες και η ρύπανση απο τις πεταμένες φιάλες; Πώς να βοηθήσουμε ώστε το νερό του Δήμου να είναι πάντα καθαρό και υγιές;

Παράνομοι βόθροι.

«Απολ.2003-10» σελ.26: στην παραλία Αγ. Μάμα κ’ όπου αλλού.

—–

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: