Το όνομα «Λάλιζας»

Τι ζουμί βγάζουν τα ξερά νούμερα; Ο κ.Παναγιώτης Λάλεζας ζητάει πληροφορίες για τους σπετσιώτες προγόνους του. Είναι μια καλή αφορμή, για να δούμε πώς να διαβάζουμε το Μητρώο Εθνοφυλακής. (Να θυμίσω πως ο κατάλογος φτιάχτηκε το 1868 και περιέχει όλους τους άνδρες απο 18 έως 60 ετών. Δηλαδή οι πιο μεγάλοι είναι γεννημένοι το 1808.)

lalizasΓια τον Λάλεζα ή Λάλιζα ο κατάλογος «ανα επώνυμο» δείχνει 5 εγγραφές, όλοι ναύτες. Οι πρώτοι 4 έχουν το ίδιο όνομα πατρός (Α.). Είναι αδέλφια ή ξαδέλφια; Εδώ μάς βοηθάει η στήλη “a/a” που δείχνει τη σειρά της απογραφής: οι 2311, 2312 και 2313 είναι μαζί στο ίδιο σπιτικό, ενώ ο 3337 είναι σε άλλη γειτονιά. Το επιβεβαιώνει η στήλη “loipa meli oikog” δηλαδή λοιπά μέλη οικογενείας, που είναι 5 και για τους τρεις. «Λοιπά μέλη» σημαίνει άνδρες άνω των 60 ετών, αγόρια κάτω των 18 και όλα τα πρόσωπα θηλυκού γένους: αδελφή, μητέρα, θεία, γιαγιά. Πού είναι ο πατέρας; Αν ζει το 1868 και είναι μεγαλύτερος απο 60 ετών, τότε είναι ανάμεσα στα 5 λοιπά μέλη. Αλλά μπορεί και να’χει πεθάνει.

Άρα ξεχωρίζουμε τα αδέλφια Νικόλαο, Δημήτριο και Ιωάννη που είναι γιοί του Α, ανύπαντροι, και κατοικούν με 5 άλλα πρόσωπα. Ο δεύτερος Ιωάννης του Α (α/α 3337) είναι κι αυτός ανύπαντρος, αλλά δεν έχει «λοιπά μέλη οικογενείας» και μένει σε άλλη γειτονιά. Άρα είναι μάλλον ξάδελφος.

Τέλος, είναι κι ο τρίτος Ιωάννης, γιός του Ι, ετών 37, παντρεμένος, με 3 παιδιά και 2 λοιπά μέλη οικογενείας, ίσως μητέρα και πατέρα.

Πάτα εδώ για το επόμενο: <<Πρακτικά του Δήμου>>

Αρέσει σε %d bloggers: