Πρακτικά του Δήμου

Εισαγωγή

Την εργασία που ακολουθεί, την έκανα το 2002. Ετοίμαζα το βιβλίο «Ανεξερεύνητες Σπέτσες» και μάζευα στοιχεία. Για το «τώρα», και όσο πίσω φτάναν οι μνήμες των παλιοτέρων, οι Σπετσιώτες λέγανε πρόθυμα τις μαρτυρίες τους. Όμως για το «τότε», υπήρχαν αρκετά στοιχεία για την Επανάσταση, αλλά απο κει και πέρα, σχεδόν τίποτε. Χάρη στον τότε Δήμαρχο Γιώργο Θυμαρά, μπόρεσα να επισκεφθώ το αρχείο του Δήμου και να μελετήσω τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου του 19ου αιώνα. Κατόπιν, ο Δήμαρχος τα παρέδωσε στο Τοπικό Αρχείο Σπετσών.

Απο τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Σπετσών κατά τον 19ο αιώνα, διασώζονται 5 βιβλία που καλύπτουν από 27.1.1851 έως 20.3.1885. Διάβασα τα 610 πρακτικά που περιέχουν, και αποδελτίωσα τα 94 που μ’ενδιέφεραν. Αυτά, τα ενσωμάτωσα στο αναλυτικό ευρετήριο με τίτλο «Χρονολόγιο Σπετσών«, που προσπαθεί να καλύψει τα οικονομικά, κοινωνικά, διοικητικά και πολιτικά γεγονότα του τόπου, από το 1700 μέχρι σήμερα. Η πλήρης αποδελτίωση των πρακτικών, σε μορφή πίνακα, είναι εδώ από όπου μπορείτε να τη μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας και να την επεξεργαστείτε ελεύθερα.

Στις σελίδες που ακολουθούν, θα βρείτε τα εξής:

α) Τα πιο σημαντικά θέματα (λεπτομερώς!) στις Σπέτσες του 19ου αιώνα

Κοιτάξτε τα και δείτε πόσο άλλαξαν (και πόσο δεν άλλαξαν) τα πράγματα.

β) ‘Ολες οι αποδελτιώσεις (λεπτομερώς!) χρονολογικά

γ) Τα 5 βιβλία Πρακτικών τού Δήμου του 19ου αιώνα – λεπτομερής περιγραφή

Αν μπορέσει κάποιος να συνεχίσει την αποδελτίωση, θα βρει στα 5 βιβλία έναν «θησαυρό» στοιχείων για τις Σπέτσες του 19ου αιώνα. Σημειώνω πρόχειρα τα θέματα:

– Εκπαίδευση, σχολικά κτίρια, επισκευές των, μισθοδοσία και στέγαση δασκάλων.

– Δημόσια υγεία, λ.χ. ευλογιά.

– Δημόσια τάξη, λ.χ. σε περίοδο εκλογών.

– Στρατολογικά, όπου ο Δήμος έπρεπε να πληρώνει την Κυβέρνηση για κάθε κληρούχο που δεν εμφανιζόταν στο στράτευμα.

– Σχέσεις Δήμου με Νομαρχία και Κυβέρνηση, ενστάσεις για κονδύλια που δεν εγκρίνονται, αιτήματα που δείχνουν την σχέση Δήμου και Νομαρχίας.

– Μεγάλα έργα, όπως λ.χ. καθάρισμα του λιμανιού και της Μπάλτιζας, κατασκευή του παραλιακού δρόμου, των γεφυρών, της Αγοράς, των λιμενοβραχιόνων της Ντάπιας.

– Οικονομικά Δήμου, προϋπολογισμοί και συζήτηση των απολογισμών διαχείρισης. Τα πρακτικά δείχνουν το μόνιμο άγχος των αρμοδίων, από την αύξηση των αναγκών και την υστέρηση των εσόδων.

– Δικαστικές διαφορές Δήμου και τρίτων για καταπατήσεις, αποζημιώσεις κλπ.

– Εκκλησιαστικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου.

– Σταδιακή παρακμή της ναυτιλίας, που φαίνεται και στη σύνθεση των Δημοτικών Συμβουλίων, που αλλάζει δραματικά.

Πάτα εδώ για το επόμενο: <<βιβλία πρακτικών 19ου αιώνα>>

Αρέσει σε %d bloggers: