ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Βομβαρδισμός των Σπετσών – τι έκαναν οι Αυστριακοί στις 19 Ιουλίου 1827 και κόντεψαν να κάψουν το νησί – άρθρο του Εμμανουήλ Α. Λούζη στη «Ναυτική Επιθεώρηση»
Η ζωή των κανονιών – τι έχουν να μάς πούν τα παλιά κανόνια που βλέπουμε παντού στις Σπέτσες;  Τύποι κανονιών, γομώσεις, μπάλες, σκόπευση, βολή, ζημιές, τραυματισμοί, και εξιστόρηση μιάς ναυμαχίας – Άρθρο του Αλέξανδρου Δημ.Μπούφη στη «Ναυτική Επιθεώρηση»
Ναυμαχία των Σπετσών – λεπτομέρειες απο τη σύγκρουση που διέσωσε την Επανάσταση το 1822 – Άρθρο του Εμμανουήλ Α. Λούζη στο περιοδικό «Ναυτική Ελλάς»
Το ναυάγιο του ‘Ευνομία’ – ένα τραγικό συμβάν του 1871, όπως το περιγράφει ο έπαρχος Σπετσών και οι εφημερίδες, απο έρευνα του Κώστα Ν. Κουλαλόγλου στο περιοδικό «Σπετσιωτική Ηχώ»
Χατζηγιάννης Θ. Μέξης – απο Ναζίρης με σουλτανικό φιρμάνι, γίνεται εχθρός των Οθωμανών. Ο ρόλος του στην Επανάσταση, απο το βιβλίο του Εμμανουήλ Α.  Λούζη «Αρχείο Χατζηγιάννη Μέξη», έκδοση ΓΑΚ – Τοπικό Αρχείο Σπετσών
Ο Άγιος Φανούριος φανερώνεται – Είναι χρήσιμος Άγιος. Αυτόν παρακαλάς αν έχασες κάτι ή για να σού φανερώσει κάτι. Μόνο να μην το παρακάνει. Ένα διήγημα του Λέκα Ματρόζου.
Κομποστοποίηση στις Σπέτσες – Τα οργανικά απόβλητα οφελούν κήπους και περιβόλια, ενώ προστατεύουν τη φύση. Τι γίνεται πιλοτικά στις Σπέτσες και τι μπορεί να γίνει ακόμα.  Άρθρο τού Τάσου Π. Ελευθερίου και τής Κατερίνας Μαλιαγρού.
Σπέτσες και οικολογία – Οι Σπέτσες μπορούν να γίνουν ένα αληθινά ‘πράσινο’ νησί. Διότι τα σχολεία σήμερα διδάσκουν κάτι στα παιδιά, που απουσιάζει απο τους γονείς: την οικολογική συνείδηση. Έτσι, αλλάζουν οι νοοτροπίες. Το νησί μπορεί ν’αποκτήσει ένα πρόσωπο που είναι ταυτόχρονα πιο σύγχρονο και πιο κοντά στη φύση. Άρθρο τού Αντώνη Ν. Ορλώφ, υποψηφίου των ‘Οικολόγων Πράσινων’ στις Σπέτσες.
Ο Παπουλάκος στις Σπέτσες και στο Κρανίδι. Μια συναρπαστική έρευνα τού Κώστα Κουλαλόγλου, που μάς μεταφέρει 160 χρόνια πίσω, στα μυαλά και τα γεγονότα εκείνης τής εποχής.
Καρνάγια των Σπετσών – άρθρο του δημοσιογράφου Κώστα Αργυρού (Ιούνιος 2010) στο “Saronic Magazine”.
Η ξυλοναυπηγική τέχνη στις Σπέτσες και οι προεκτάσεις της – ομιλία τού πλοιάρχου Αλέξανδρου Δ. Μπούφη στη διημερίδα “Σπέτσες και Ναυτιλία” που οργάνωσε το ΓΑΚ/Τοπικό Αρχείο Σπετσών, 2-3 Ιουλίου 2010.
Το πέρασμα Κόστα-Σπέτσες τον 20ο αιώνα – ομιλία τού πλοιάρχου Παναγιώτη Βρονταμίτη στη διημερίδα “Σπέτσες και Ναυτιλία” που οργάνωσε το ΓΑΚ/Τοπικό Αρχείο Σπετσών, 2-3 Ιουλίου 2010.
Θαλασσινές μορφές της Ιστορίας και του μύθου στις Σπέτσες – ομιλία της γλύπτριας Ναταλίας Μελά στη διημερίδα “Σπέτσες και Ναυτιλία” που οργάνωσε το ΓΑΚ/Τοπικό Αρχείο Σπετσών, 2-3 Ιουλίου 2010.
Σπέτσες και ναυτιλία
Σπέτσες, καλοκαίρι 2009
Θάλασσα: δημόσια περιουσία
Είναι στρεβλό το πρότυπο ανάπτυξης;
Σπετσιώτες και Ρώσοι
Το τσιμεντόπλοιο στη Ντάπια
Καφέ-ουζερί “Το Μικράκι”
Το πολεμικό Stormcloud στις Σπέτσες
Πέτρος Δαμδημόπουλος

Αρέσει σε %d bloggers: