Κομποστοποίηση στις Σπέτσες

Τα οργανικά απόβλητα:
πώς οφελούν κήπους και περιβόλια,
ενώ προστατεύουν τη φύση.

Άρθρο τού Τάσου Π. Ελευθερίου και τής Κατερίνας Μαλιαγρού

Η κομποστοποίηση είναι η μέθοδος που μπορεί να δώσει λύσεις στη διαχείριση των αποβλήτων, αφού μιλάμε για λιγότερα σκουπίδια κατά 40-60%, ιδιαίτερα σε ένα μέρος όπως οι Σπέτσες, όπου τα περισσότερα σπίτια έχουν το δικό τους κήπο και όπου αυτά τα οργανικά υλικά (κλαδέματα, γρασίδι, φύλλα) και παράλληλα τα οικιακά απόβλητα (όπως φλοίδες από φρούτα και λαχανικά, τσόφλια από αυγά, αλλά και χαρτί) μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολύ απλούς τρόπους.

Οι χωματερές δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση λύση γιατί με την καύση ή την ταφή των σκουπιδιών επιβαρύνεται το περιβάλλον με ρύπους (πχ. εκπομπές Μεθανίου) που οδηγούν στην αλλαγή του κλίματος. Με την κομποστοποίηση ελαφρύνεται το έργο των χωματερών και μειώνονται οι βλαβερές επιπτώσεις τους με όφελος περιβαλλοντικό (με τη διατήρηση του μικροκλίματος των Σπετσών) και παράλληλα έχουμε και όφελος οικονομικό με την παράγωγή φυσικού λιπάσματος καθώς δεν επιβαρύνουμε τον κήπο μας και τα κηπευτικά μας και κατ’ επέκταση τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας με χημικά πρόσθετα.

Όσοι θεωρούν ότι τα οικιακά τους απόβλητα δεν επαρκούν για την παραγωγή ικανοποιητικής ποσότητας κομπόστ, μπορούν να απευθυνθούν σε μανάβικα, σούπερ μάρκετ, καφετέριες και εστιατόρια ώστε να προμηθευτούν, με τη συνεργασία των ιδιοκτητών τους, τα επιπλέον υλικά που χρειάζονται.

Κομποστοποίηση ήδη γίνεται πιλοτικά στις Σπέτσες και την περασμένη χρονιά συγκεντρώθηκαν τουλάχιστο 600-800 καρότσια κήπου με πλούσιο, γόνιμο χώμα.

Το κόμποστ (πλούσιο, σκούρο και άοσμο χώμα), είναι τέλειο λίπασμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανθόκηπους, οπωροφόρα και άλλα δέντρα, λαχανόκηπους, γκαζόν, και σε γλάστρες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Για την αποτελεσματική κομποστοποίηση χρειάζονται:

1. Οι σωστές αναλογίες υλικών
Ο γενικός κανόνας για να διατηρείται σωστή η αναλογία αυτών των υλικών είναι: 1 μέρος πράσινα υλικά προς 3 μέρη καφέ. Τα καφέ υλικά είναι τα φύλλα, τα άχυρα, το πριονίδι και γενικά τα ξερά υλικά. Τα πράσινα υλικά είναι το γκαζόν, τα χόρτα, τα απορρίμματα της κουζίνας και η κοπριά.

2. Ο σωστός αερισμός
Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί είναι με τη χρήση σχετικά ογκωδών υλικών μέσα στο σωρό, όπως κλαδάκια, πριονίδι και άχυρα. Το συχνό ανακάτωμα του σωρού χαλαρώνει τα πυκνά σημεία του και επιτρέπει τον σωστό και απαραίτητο αερισμό.

3. Η σωστή υγρασία
Τα υλικά του σωρού πρέπει να δίνουν την αίσθηση ότι είναι μουσκεμένα. Το «τεστ του στυψίματος» είναι ένας εύκολος τρόπος για να κρίνουμε αν είναι καλή η υγρασία του κομπόστ μας. Αν σφίξουμε δυνατά μια χούφτα υλικά, μια με δύο σταγόνες υγρού πρέπει να στάξουν. Αν το σφίξιμο είναι σα να στύβουμε ένα σφουγγάρι και τρέξει αρκετό υγρό, τότε ο σωρός έχει πολύ υγρασία. Η προσθήκη ξερών υλικών όπως φύλλα, πριονίδι κ.α. βοηθάει σημαντικά στη μείωση της υγρασίας του σωρού. Αν η χούφτα υλικών που πήραμε διαλύεται και δίνει την αίσθηση ξερού χώματος, τότε είναι πολύ ξερό. Καταβρέχουμε το σωρό με νερό. Ελέγχουμε μετά από 24 ώρες για να δούμε αν χρειάζεται και πάλι κατάβρεγμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τις ζεστές περιόδους του χρόνου.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τί μπορείτε να κομποστοποιήσετε και τί όχι.

ΠΡΑΣΙΝΑ (πολύ άζωτο [Ν])
– γκαζόν
– κλαδέματα
– φρούτα και λαχανικά
– οικιακά φυτά
– κοπριά (π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες ή κουνέλια)
– απορρίμματα κουζίνας π.χ. τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ (και τα φίλτρα)
– υπολείμματα από αφέψημα
– φλούδες από φρούτα και λαχανικά

ΚΑΦΕΤΙΑ (πολύς άνθρακας [C])
– φύλλα
– φλούδες κορμών
– άχυρα
– πριονίδια
– χαρτί κουζίνας
– χαρτοπετσέτες
– στέλεχος καλαμποκιού

ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ!
– κόκαλα
– απορρίμματα σκύλων/γατών
– λάδια
– λίπη
– λιπαρές ουσίες
– υπολείμματα από κρέατα/ψάρια
– γαλακτοκομικά
– σπόρους ζιζανίων
– άρρωστα φυτά

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα  www.ecorec.gr

Αξίζει η προσπάθεια. Καλή επιτυχία!

—-

Αρέσει σε %d bloggers: