Καφέ-ουζερί “Το Μικράκι”

Αναμνήσεις και φωτογραφίες απο την κα Ευαγγελία Μώρου.

Το έστησε ένας άνθρωπος φτωχός που για πολλά χρόνια έκανε τον Σερβιτόρο. Ήρθε λοιπόν η ώρα που στο Κέντρο της αγοράς (απέναντι απο την Τράπεζα Πειραιώς σήμερα) σ’αυτό το μικρό χώρο, «Το Μικράκι» όνομα και πράμα, σερβιριζόταν ένας Υπέροχος Ελληνικός καφές με παξιμαδάκι, παγωμένα αναψυκτικά και γλυκό του Κουταλιού Κεράσι.

Καφέ - ουζοπωλείον Το Μικράκι, Γ.Χ. Χονδρογιάννης. Πρώτη φορά στις Σπέτσες “ούζο και μεζές” (Αρχείο Ευαγγελίας Μώρου)

Πρέπει όμως ν’αναφέρω τους μεζέδες: Την αφράτη «Μοσχαρίσια γλώσσα βραστή». Το καταπληκτικό Χταπόδι ξιδάτο βρασμένο με το δικό του τρόπο ο Κυρ Γιώργης (αυτός ο Μικρόσωμος και πάντα γελαστός και πεντακάθαρος άνθρωπος με την άσπρη του ποδίτσα) που τρέλαινε τους Ολλανδούς (τότε είχαμε πολλούς). Ξέχασα και την πικάντικη κοπανιστή.

The little ouzo palace (σε 4 γλώσσες). Ο Φράνκ, Ολλανδός, φωτογράφισε τη σύζυγό του και αποθανάτισε τον κυρ Γιώργη (Αρχείο Ευαγγελίας Μώρου)

Υπάρχει κι ένα αστείο απ’ ότι θυμάμαι. Η κυρ Κούλα η γυναίκα του συνήθιζε ν’ανοίγει το μπουκάλι το αναψυκτικό μέσα στο μαγαζί ενώ έπρεπε μπροστά στον πελάτη. Δεν άργησε μια φορά ο κυρ Γιώργης και ψυχρολουσία! στα πόδια της κυρ Κούλας το αναψυκτικό.

Η κυρ Κούλα την ώρα της δουλειάς (Αρχείο Ευαγγελίας Μώρου)

Τέλος, να μη ξεχνάμε την απίστευτη συνέπεια και σεβασμό στον πελάτη που είχε αυτός ο άνθρωπος.

Ευαγγελία Μώρου

Εβίβα! προς τον Ολλανδό φωτογράφο, που πρόσθεσε την ημερομηνία (1-10-65) πίσω στη φωτογραφία (Αρχείο Ευαγγελίας Μώρου)

—–

Αρέσει σε %d bloggers: