2. Γερμανία, η αρχή

Σύνδεση με το προηγούμενο κεφάλαιο «1. Ελλάδα»: Το 1981-83 μιλούσα ήδη Γερμανικά, είχα ήδη δουλέψει ως σερβιτόρος, και τώρα στη Στουτγάρτη, είχα ανοίξει το πρώτο δικό μου μαγαζί.

Στη Γερμανία πήρα το πρώτο μου μαγαζί, το δικό μου μαγαζί. Ξεκίνησα με ένα μικρό bar, γειτονικό bar στην ουσία, ίδιο με όλα τ’άλλα. Το πήρα σχετικά φθηνά. Με μία σερβιτόρα, έναν μάγειρα μέσα. Με λίγη ελληνική κουζίνα. Πιο πολύ γερμανική. Και άφθονο αλκοόλ.

Αυτά τα μαγαζιά στη Γερμανία είναι σχετικά δύσκολα, γιατί δεν πουλάς νεράκι. Πουλάς αλκοόλ, το διαγείρει τα πνεύματα και έχουμε ιστορίες συνέχεια, έχουμε καβγάδες πολλούς, επεισόδια. Μέχρι και μαχαιρώματα. Δεν με απεθάρρυναν αυτά τα πράγματα γιατί το’λεγε η καρδιά μου και ήμουν και γερό παιδί.

Οπότε σταδιακά άρχισα να βγάζω ένα καλό όνομα και σαν μαγαζί, επικρατούσε ησυχία σχετικά. Μέχρι που ο τοπικός αστυνομικός διευθυντής, ήρθε να με δει μία μέρα, διότι το μαγαζί, πριν το πάρω εγώ, είχε κακή φήμη. Ήρθε να γνωρίσει, ποιος είναι αυτός που κατάφερε να τιθασεύσει τους αλήτες που δρούσαν εκεί στη γειτονιά, στο metro Unterturkheim (σημαίνει «η κάτω Τουρκική γειτονιά) της Στουτγάρδης. Ήταν μία ομάδα hooligans που όπου πήγαιναν τα έσπαγαν όλα κλπ. Τέλος πάντων κατάφερα με τον τρόπο μου, αλλά και με τη βία, να τους τιθασεύσω και μάαλιστα να τους κάνω και πελάτες. Καλούς πελάτες, και φιλήσυχους πάνω από όλα.

Τελικά διαπιστώνω πως το ποτό είναι πιο κερδοφόρο από το φαγητό. Βάζω και γυναίκες σερβιτόρες από Ανατολική Ευρώπη. Τεράστια επιτυχία! Μήπως θα’πρεπε από μαγαζί με φαγητό να το κάνω εντελώς bar;

Τα Χριστούγεννα στη Στουτγάρτη όλα κλείνουν παραμονές Χριστουγέννων. Κλείνω κι εγώ τα μαγαζιά μου, αλλά αφήνω ανοιχτό το πιο μεγάλο, το Traube (Σταφύλι). Κερνάω τζάμπα όλο το προσωπικό, ακόμα και των άλλων μαγαζιών. Εξαιρετική και πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα. Την άλλη μέρα όλη η πόλη μιλά για το Traube που έμεινε ανοιχτό.

Στη βραδιά είχε έλθει ο Gunther, γραμματέας του Δήμου. Λίγες μέρες αργότερα μού φέρνει το Δήμαρχο για να με γνωρίσει. Αυτό προκάλεσε σούσουρο στις Αρχές της πόλης. Και από τότε άλλαξε ριζικά η στάση τους απέναντι σ’εκείνους που τους αποκαλούσαν »σκατοέλληνες» (Scheissegrieche).

Τώρα έχεις δύο επιλογές:
α) Επιστρέφεις στην αρχή:
<<Πέτρος Δαμδημόπουλος>>
β) Προχωράς στο επόμενο:

<<3. Επιχειρηματίας >>

Αρέσει σε %d bloggers: