ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ

Οι ακτινολόγοι της Ντάπιας – η τριβή με τους επισκέπτες, σού αλλάζει την αντίληψη. Στον έναν, η αντίληψη βγάζει κάλους. Ενώ στον άλλο, η τριβή την ακονίζει.
Τι βλέπει ο σερβιτόρος – παράσταση: το «θέλω» και το «είμαι». Σκηνή, ένα εστιατόριο στις Σπέτσες.
Ένα παντοπωλείο του 1960 – ένα “μπακαλοτέφτερο” μιλάει για την ζωή μιάς γειτονιάς στη δεκαετία του ‘60.
Οι Σπέτσες του 1877 – για τις γυναίκες, το χαρακτήρα των Σπετσιωτών, το εισόδημα, τη διοίκηση κ.ά.
Οι Σπέτσες του 1925 – λυρική ματία, απο ένα λογοτέχνη Αθηναίο, για όσα ενδιαφέρουν τον πλούσιο επισκέπτη της εποχής.
Σπετσιώτης σκοτώνει Σπετσιώτη – οι τελευταίες ειδήσεις (1927) για τον περίφημο καυγά Κούτση και Λεμπέση το 1842.
Ναυτικοί βαθμολογούν εφοπλιστές (1) – καθώς βαθμολογούσαν Ωνάση, Νιάρχο και Λάτση, γιατί δίναν άριστα στο Λάτση;
Ναυτικοί βαθμολογούν εφοπλιστές (2) – με ποιό κριτήριο; Στιγμιότυπα απο το βιβλίο «Ανεξερεύνητες Σπέτσες».
Η ζωή ενός πλοιάρχου – απο το αρχείο του καπετάν-Γιάννη Καστριώτη: στοιχεία για όσους μελετούν την ναυτική ιστορία (διαδρομές, διάρκειες), τη διαχείριση πλοίων (μισθοδοσία, τροφοδοσία, επισκευές, ισολογισμούς), τις ανθρώπινες σχέσεις (οικογένεια, συντοπίτες), τη θρησκευτικότητα κλπ.
Νίκος Ακάσογλου – βίος και πολιτεία: οι περιπέτειες της προσφυγιάς, η ζωή στις Σπέτσες, το πρόβλημα με το νερό, η αναζήτηση εργασίας, στιγμιότυπα απο την Κατοχή και την πολιτική.
Ξενάγηση στο Ποσειδώνιο – μια εικόνα του ιστορικού ξενοδοχείου (9 Ιουλίου 2009) λίγο πριν ανοίξει ξανά τις πόρτες του.
Το τζάρισμα του Μάη – ένα πανάρχαιο θορυβώδες έθιμο ζωντανεύει κάθε χρόνο στις Σπέτσες.
Τελεσίγραφο στα καρνάγια – στις 6 Ιουλίου 2010 το Λιμενικό Σώμα έστειλε τελεσίγραφο στους ξυλοναυπηγούς των Σπετσών που τους διατάζει να διακόψουν αμέσως τις εργασίες τους και ν’αδειάσουν τον τόπο εντός 30 ημερών.
Έγγραφα για τα καρνάγια – Ο αγώνας για να διασωθούν τα καρνάγια στις Σπέτσες συνοδεύεται απο διάφορα έγγραφα. Εδώ είναι το ευρετήριο, για να μπορείς να διαβάσεις τις θέσεις αυτών που ασχολούνται.

Ξένες πηγές – για να ξέρουμε πώς φαίνονται τα πράγματα με τα μάτια των άλλων
Γνωριμία με τον Τουρκικό στόλο – η άλλη πλευρά της ναυμαχίας της Αρμάτας. Πώς μοιάζανε ο Καπουδάν Πασάς, ο τσαούσης του, οι πλοίαρχοι, οι καλιοντζήδες, οι λεβέντες κι οι τοπιτζήδες;
Άρθρο Τούρκου καθηγητή για τις Σπέτσες – Τι λένε οι Τούρκοι για τις Σπέτσες; Το ερώτημα ακούστηκε στην επέτειο της Αρμάτας. Είναι μέρος μιάς πιο γενικής απορίας: πώς βλέπουν την Ελλάδα απο την Τουρκική πλευρά;

Ο Στέφος και η εποχή του – η βιογραφία που ακολουθεί, είναι το δικό μου μνημόσυνο για το Στέφανο Αλεξανδρίδη (1926-2009)
1.Βίος και πολιτεία – Οι περιπέτειες στο ταξίδι προς τις Σπέτσες. Η κλέφτρα γριά. Μαθητευόμενος ράφτης. Να φάνε καρούμπαλα! Φωτογράφος. Πολιτικός.
2.Παιδικές αταξίες – Τα κορόμηλα της κυρά Νέτας. Κοτσιλιές στο δέμα. Στο σχολείο. Μια μαγική εικόνα. Η Ρουκουντούνα και η σκρουκοφωλιά. Παγίδες στους περαστικούς. Βρε τουρκόπουλα!
3.Τσαγγάρης και φωτογράφος – Σόλες απο γαϊδουροτόμαρο. Σόλες απο αεροπλάνο. Στο Λενίδι για φωτογραφίες.
4.Κινηματογραφιστής – Η απάτη του καθηγητού. Να το βρει απο τον Θεό. Κλεμένες ταινίες. Μετά τον πόλεμο.
5.Κατοχή και πείνα – Ο Μπάχτονας. Επίθεση της Ακρίδας. Un gato un panino.
6.Οι τρελοί των Σπετσών – Για ν’ασχολούμαστε: τρελοί τότε, σελέμπριτι τώρα. Ανδρέας Κάλης, παραγγελιοδόχος. Αντώνης Καλάς, μορφωμένος. Τάκης Καλούδης, απο καλή οικογένεια. Τσουρίνας, αχθοφόρος. Μισόλας, στρατιώτης. Μπύρος ή Κάνουλας. Παρατηρήσεις για το θέμα των «τρελών».
7.Κατοχή και βία – Η βύθιση του «Κέφαλου». Αντίο πείνα! Ικετεύω τον αντάρτη. Ο Δήμαρχος Πολύβιος Λεκός. Τρόφιμα απο τους Γερμανούς. Το τραγικό του τέλος.

(Τεκμήρια και μαρτυρίες απο την Κατοχή στις Σπέτσες)
Σ.Αλεξανδρίδης – Άγγλοι κι αντάρτες στο νησί ανάμεσα στα Χριστούγεννα 1944 και τα Φώτα 1945, απο το ημερολόγιο του Στέφου ενώ ήταν 18 χρονών.
Η κόρη τού ψαρά – «Οι αντάρτες είχαν μίσος για τους λιμανιώτες, υπήρχε αντιζηλία. Είχαν ευημερία, ήταν οι καραβιώτες. Οι καστελιώτες ήταν φτωχοί, από τα ρούχα θα το καταλάβεις, τη Λιμανιώτισα από τη Καστελιώτισα.»
Σαράντος Τσουλουχόπουλος (1) – Ως μέλος και γραμματεάς τού ΕΑΜ στις Σπέτσες, είχε ζήσει πολλά γεγονότα στο πετσί του και τα κατέγραψε στο ημερολόγιό του.
Σαράντος Τσουλουχόπουλος (2) – Εκδόθηκε το βιβλίο του Η περιπέτεια» (έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σπετσών) με φωτογραφίες και ανέκδοτα ντοκουμέντα της Κατοχής στις Σπέτσες.

Αρέσει σε %d bloggers: