Τον Ιούνιο 1944 οι Γερμανοί μετέφεραν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τους κατά των ανταρτών απο την Αργολίδα και την Ερμιονίδα στις Σπέτσες και στην Ύδρα. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες ομοιότητες και διαφορές, σε όσα έγιναν στα δυο γειτονικά νησιά, όπως δείχνει το νεο βιβλίο του Υδραίου κ. Θεμιστοκλή Ραφαλιά, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Ύδρα με τη συμμετοχή των ερευνητών κκ. Άδωνι Κύρου και Γιώργου Πασαμήτρου.
Το βιβλίο έχει τίτλο «65η επέτειος (1944-2009) ηρωϊκού θανάτου αγωνιστών – εθνομαρτύρων Εθνικής Υδραϊκής Αντίστασης». Παρουσιάστηκε στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας απο τη διευθύντρια του Κα Ντίνα Αδαμοπούλου, απο τον Ραφαλιά και τους δυο Σπετσιώτες ερευνητές και δίνει μια διαφορετική διάσταση στα γεγονότα της εποχής, σε σύγκριση με το βιβλίο τού κ. Στέλιου Περράκη, που περιγράφεται σε άλλη ανάρτηση.
![rafalias i zoi stin ydra_02[8]](https://spetses.files.wordpress.com/2010/12/rafalias-i-zoi-stin-ydra_028.jpg?w=500&h=375)
Οι ομιλητές που παρουσίασαν το βιβλίο (φωτο http://hydra-in.blogspot.com/)
Το ΕΛΑΝ και τα επίτακτα
Ο Ραφαλιάς, που ήταν μέλος του ΕΑΜ Ύδρας, περιγράφει το ρόλο του ΕΛΑΝ στην αντίσταση κατά των Γερμανών (σελ.79): «Η επαρχιακή Επιτροπή του Ε.Α.Μ. Αργολικού είχε πάρει έγγραφο από τη Μεραρχία του Ε.Λ.Α.Σ. Πελοποννήσου µε το οποίο ζητούσε να επισπευσθούν οι επιδροµές εναντίον των θαλάσσιων γερµανικών µεταφορών και να παρεµποδισθεί έτσι ο ανεφοδιασµός των γερµανικών θέσεων σε Μονεµβασία, Κύθηρα, Κρήτη, και να λαφυραγωγηθούν το πολεµικό υλικό, τα τρόφιµα κ.λπ. που ήταν απαραίτητα για τον απελευθερωτικό στρατό του Ε.Λ.Α.Σ. Ως ορµητήριο και ναυτική βάση του Ε.Λ.Α.Ν. Αργολικού είχαν επιλέξει το λιµάνι της Ερµιόνης. Τα εξοπλισµένα καταδιωκτικά Κ.1 και Κ.2 είχαν επανδρωθεί µε γενναίους θαλασσόλυκους άνδρες από την Ερµιόνη, Σπέτσες και Ναύπλιο. Όµως δεν υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία µε την Ερµιόνη. Έτσι η Επιτροπή Ε.Α.Μ. Ερµιονίδας, Τροιζηνίας, Σπετσών και Ύδρας, έκρινε απαραίτητο ότι έπρεπε να λειτουργήσει ασύρµατος στην Ύδρα, ώστε να υπάρξει άµεση ειδοποίηση της ναυτικής βάσης της Ερµιόνης, όσον αφορά την ακριβή ώρα που σαλπάριζαν τα επίτακτα από τους Γερµανούς σκάφη από το λιµάνι.» (Σημ: τα επίτακτα ήταν ελληνικά καϊκια και πλοία που τα είχαν επιτάξει οι Γερμανοί, με καπετάνιο και πλήρωμα, για να ανεφοδιάζουν την Κρήτη. Τέτοιο επίτακτο ήταν το «Κέφαλος» που είχε αγκυροβολήσει στις Σπέτσες και που βομβαρδίστηκε απο αγγλικά αεροπλάνα.)
![rafalias i zoi stin ydra_04[8]](https://spetses.files.wordpress.com/2010/12/rafalias-i-zoi-stin-ydra_048.jpg?w=500&h=375)
Το ακροατήριο στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας (φωτο http://hydra-in.blogspot.com/)
Ο Μητροπολίτης Προκόπιος
Όμως οι Γερμανοί προσπάθησαν να βάλουν τέρμα σ’αυτές τις επιθέσεις. Οι αντίπαλοι του ΕΑΜ τους είχαν ήδη δώσει μια κατάσταση με τα 17 μέλη του ΕΑΜ και του ΕΛΑΝ που ήταν στην Ύδρα. Έτσι στις 16 Ιουνίου 1944, μετά την επιδρομή στις Σπέτσες που περιγράφει ο Περράκης, κατέφτασαν στην Ύδρα, ανάγκασαν όλους τους Υδραίους να κατέβουν στο λιμάνι και συνέλαβαν τους 17. Την άλλη μέρα οι Γερμανοί αφού είχαν βασανίσει ένα παληκάρι, τον Νίκο Ντούρο, ετοιμαζόντουσαν να τον κρεμάσουν στην παραλία. Τότε επενέβη ο Μητροπολίτης Προκόπιος Καραμάνος, που ήταν κι αυτός στην εθνική αντίσταση. Ο Ραφαλιάς περιγράφει την σκηνή (σελ.110): «Στριµωγµένοι παρακολουθησαµε. Ο κόσµος στην παραλία έστρεφε τα µάτια του προς τα πάνω και µας κοίταζε. Κάποια στιγµη αντικρύσαµε το θαρραλέο, τολµηρό και άφοβο Μητροπολίτη Προκόπιο ασκεπη, µε το εγκόλπιο, κρατώντας το δεσποτικό µπαστούνι, µε ταχύ βηµατισµό και µε την επιβλητικη και αγέρωχη κορµοστασιά του, ανεµίζοντας η γενειάδα του και τα ράσα του – 75χρονος τότε – να έρχεται έξω από το κατάστηµα του µακαρίτη Σταµάτη Βέτιµη, όπου βρισκότανε αιµόφυρτος µεταξύ των κτηνανθρώπων ο αλησµόνητος Νίκος Ντούρος. Ο κόσµος στην παραλία παρακολουθούσε αµίλητος και λυπηµένος. Ο Μητροπολίτης Προκόπιος ψύχραιµος απευθύνθηκε στον επικεφαλης Γερµανό αξιωµατικό και µε τη στεντόρεια φωνη τού είπε: «Εµένα να κρεµάσετε. Όλα τα παιδιά είναι αθώα». Ο παρευρισκόµενος Αυστριακός Σµόλιγκ ερµηνευσε τα λόγια του Δεσπότη Προκόπιου. Ακολούθησε νεκρικη σιγη. Ο Γερµανός αξιωµατικός διέταξε και φέρανε το Νίκο και πάλι στη Χωροφυλακή, µε την εντολη να ειδοποιηθεί γιατρός για την επούλωση των πληγών του. Χάρις στη θαρραλέα επέµβαση του αείµνηστου Δεσπότη Προκόπιου διασώθηκε ο Νίκος, προσωρινά όµως, γιατί µετά παρέλευση µικρού χρονικού διαστηµατος, εκτελέστηκε µαζί µε τον αδελφό του Μόδεστο, τον αδελφό µου Τάκη και άλλους αγωνιστές στο γερµανικό στρατόπεδο Εξαµίλια της Κορίνθου.»
—–