Είναι ντροπή; Κι αν ναι, σε ποιόν ανήκει; Με αφορμή τη γιγαντοδιαφήμιση της Vodafone, μια συνέντευξη με τον Δήμαρχο Σπετσών (7.9.09)

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009. Η γιγαντοδιαφήμιση στην πρόσοψη της Ντάπιας Σπετσών.
Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009 ξεκίνησαν ν’απλώνουν μια τεράστια διαφήμιση της Vodafone στην πρόσοψη της Ντάπιας. Τη δείχνει η φωτογραφία που τράβηξε ο κ. Κώστας Κουλαλόγλου, προέδρος της Ένωσης Σπετσιωτών. Αλλά καθώς την είχαν απλώσει στα μισά, κάτι συνέβη και τη μάζεψαν. Πήγα λοιπόν στο Δημαρχείο όπου με δέχτηκε ο δήμαρχος Σπετσών κ. Ευάγγελος Κονταξάκης.
Τι είναι αυτή τη διαφήμιση; Γιατί τη βάλαν και την ξαναβγάλανε;
Εδώ και χρόνια η Vodafone, με τη διαφήμισή της, έχει ταυτιστεί με τα ταχύπλοα του Αργοσαρωνικού. Έτσι ο κόσμος λέει «έρχεται το Βόνταφον» αντί να λέει το όνομα της γραμμής. Βλέπει λοιπόν πως οι Σπέτσες μαζεύουν πολύ κόσμο στην Αρμάτα, αλλά πως ο Δήμος Σπετσών δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες. Σκέψου μόνο το κόστος της τουρκικής ναυαρχίδας που είναι πάντα στο κέντρο του σκηνικού. Μάς είχαν προσφέρει ένα σάπιο καϊκι των 9 μέτρων απο την Κοιλάδα, με συνολική δαπάνη 25,000 ευρώ. Ευτυχώς βρήκαμε ένα που το πουλούσε ένας ξένος, που θα’χει 21 μέτρα πλώρη-πρύμη και θα κοστίσει λιγότερα. Συν τα 500 κιλά βεγγαλικά που θα κουβαλάει, μαζί με τα πετρέλαια και τα πούσια. Τέτοιο θέαμα δεν το’χουμε ξαναδεί!

Σπέτσες Αρμάτα 2009: το ομοίωμα της Τουρκικής ναυαρχίδας ετοιμάζεται στο καρνάγιο του Ιωάννη Κλείσα.
Πόσο κόσμο τραβάει η γιορτή της Αρμάτας;
Πριν 7 περίπου χρόνια, όταν ανέλαβα, ήταν γύρω στις 12,000 επισκέψεις στη μέρα της γιορτής. Για πέρυσι και φέτος υπολογίζουμε γύρω στις 25,000 επισκέψεις. Αυτές τις μέρες δεν μένει τίποτε ξενοίκιαστο στις Σπέτσες. Όσοι δεν έχουν πού να μείνουν, έρχονται και ξαναφεύγουν αυθημερόν. Χώρια τα κότερα, όπου γεμίζει το μπογάζι.

Σπέτσες Αρμάτα 2009: είναι το πιο μεγάλο, ως σήμερα, ομοίωμα της Τουρκικής ναυαρχίδας
Περίπου πόσο κοστίζει η γιορτή;
Όποιος θέλει ακριβή στοιχεία, υπάρχουν στο φάκελλο. Πάντως η τάξη μεγέθους είναι γύρω στα 170-200,000 ευρώ. Φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης, κάναμε περικοπές. Η πρώτη μεγάλη δαπάνη που κόψαμε, είναι η μεγάλη συναυλία που συνήθως γίνεται το Σάββατο. Τα προηγούμενα χρόνια είχε μεγάλη επιτυχία, με φίρμες όπως Γαϊτάνο, Πρωτοψάλτη ή Χατζηγιάννη. Αλλά είχε και υψηλό κόστος. Όμως φέτος θα έχουμε τη συναυλία Μπάση-Νέγκα όπου την αμοιβή την καλύπτει η Νομαρχία Πειραιώς, όπως και για το πολύ πετυχημένο θέατρο με τον Κουρέα της Σεβίλης, ενώ τη διαμονή την καλύπτει ο Δήμος. Βεβαίως έχουμε και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις απο τοπικούς φορείς όπως λ.χ. το Δον Καμίλο του Πολιτιστικού Συλλόγου ή την έκθεση παλιών φωτογραφιών του Τοπικού Αρχείου.
Άλλη μεγάλη δαπάνη που περικόψαμε είναι οι φιλοξενίες των επισήμων. Αυτές γίνονται σε όλες τις ανάλογες πατριωτικές γιορτές, όπως λ.χ. της Ύδρας όπου όλοι οι επίσημοι θέλουν να’ναι προσκεκλημένοι. Φέτος λοιπόν τους καλέσαμε όλους, αλλά με μια μεγάλη διαφορά: θα καλύψουμε την ενδιαίτηση – τη διαμονή – μόνο όσων εκπροσωπούν βασικούς θεσμούς της πολιτείας όπως τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Κυβέρνηση, τη Βουλή ή τη Νομαρχία. Στους άλλους, μαζί με την πρόσκληση, βάλαμε και μια κάρτα που λέει πως η ενδιαίτηση βαρύνει τους ίδιους. Άρα αντί για 60-70 ενδιαιτήσεις, θα έχουμε γύρω στις 15. Αυτό φυσικά δημιουργεί δυσαρέσκεια και πιέσεις, αλλά τα οικονομικά μας είναι στριμωγμένα και δεν γίνεται αλλιώς.

Ούτε μια διαδρομή του απορριματοφόρου μέχρι τη χωματερή, δεν προσφέρθηκαν να την καλύψουν. Στις Σπέτσες, τα κότερα λερώνουν και δεν πληρώνουν.
Γιατί είναι στριμωγμένα τα οικονομικά του Δήμου Σπετσών;
Αυτός που βλέπει πανάκριβες βίλλες κι αστραφτερά κότερα, σκέφτεται ότι στις Σπέτσες κυκλοφορεί πολύ χρήμα. Αλλά κάνει λάθος αν νομίζει πως όλοι αυτοί οφελούν τον Δήμο. Για παράδειγμα, το Λιμεναρχείο ενώ έπρεπε να εισπράττει τέλη απο τα κότερα, δεν το κάνει. Όμως τα κότερα ξεφορτώνουν τα σκουπίδια τους κι έχουν την απαίτηση ο Δήμος να τα μαζεύει και να τα μεταφέρει τζάμπα γι’αυτούς. Δηλαδή να τα πληρώνει ο συνταξιούχος ψαράς κι ο μεροκαματιάρης χτίστης. Θα μου πεις, τα κότερα οφελούν το νησί, μιάς και ψωνίζουν στα μαγαζιά και ξοδεύουν στα εστιατόρια. Πράγματι, ανεβάζουν το τζίρο στους επαγγελματίες κι έτσι το κράτος εισπράττει κάτι παραπάνω, μέσω της εφορίας. Όμως άλλο το ταμείο του κράτους κι άλλο του δήμου.
Οπότε τι έσοδα έχει η Αρμάτα;
Υπολόγισέ τα και βγάλε συμπέρασμα. Τόσες δεκάδες ξενοδοχεία και καταστήματα, όλα γεμάτα. Τόσες χιλιάδες επισκέπτες επι τόσο ο καθένας. Δηλαδή τεράστια ποσά, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Κι αυτοί που οφελούνται, πόσο νομίζεις ότι δίνουν για τα έξοδα της Αρμάτας; Φέτος και για πρώτη φορά δώσανε 2,500 ευρώ, μέσω του Εμπορικού Συλλόγου. Συν τις 5,000 που δίνει ο Νιάρχος απο τη Σπετσοπούλα κάθε χρόνο. Συν τα 15,000 ευρώ της Vodafone για τις διαφημίσεις της. Δηλαδή ούτε το 10% της δαπάνης. Όλα τα υπόλοιπα τα καλύπτουμε απο τον πενιχρό προϋπολογισμό του Δήμου. Δηλαδή κι εδώ πληρώνει ο πιο φτωχός για τον πιο πλούσιο.
Όμως υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση γι’αυτή τη διαφήμιση….
Κοίτα, ούτε κι εμένα μού αρέσει. Αλλά πρέπει να βλέπω το συμφέρον όλου του νησιού, όχι των ολίγων που θίγονται με ευκολία και προσφέρουν με δυσκολία. Λένε πως η εμπορική διαφήμιση σε μια πατριωτική γιορτή είναι ντροπή. Αλλά αυτό να μη το λένε στο Δήμο, να το λένε σ’αυτούς που κερδίζουν και δεν προσφέρουν. Ας βάζαν το χέρι στην τσέπη, να μην έχουμε ανάγκη τη διαφήμιση. Δικά τους τα κέρδη απο τη γιορτή, δική τους κι η ντροπή.
—–
Σημείωση
Σχόλια κι ερωτήσεις μπορείτε να στείλετε, χρησιμοποιώντας τον πίνακα «Υποβολή απάντησης» που βλέπετε πιο κάτω. Όμως κουβέντα «ωμά και άψητα» σημαίνει πρόσωπο με πρόσωπο. Δηλαδή, όχι ανώνυμα. Μόνη εξαίρεση, αν κάποιος είναι σε δημόσια ή εξαρτημένη θέση και δεν θέλει να εκτεθεί.
Πέτρος Χαριτάτος
Σχολιάστε