Ο Μπαρμπάτσης στη ναυμαχία

Θέμα: η τολμηρή επίθεση του Κοσμά Μπαρμπάτση στην τουρκική ναυαρχίδα, στη ναυμαχία της Αρμάτας. Η σκηνή όπως την περιγράφει το βιβλίο “Ανεξερεύνητες Σπέτσες” του Πέτρου Χαριτάτου:

«Η ναυμαχία γενικεύεται σε όλο το θαλάσσιο στενό μεταξύ Σπετσών και Πελοποννήσου. Ο κάθε πλοίαρχος αυτοσχεδιάζει – μη ξεχνάμε πως δεν υπήρχε κεντρικός συντονισμός, αφού ο στόλος “δεν ήταν παρά τα ιδιωτικά εμπορικά πλοία των νησιωτών, που με τα δικά τους χρήματα και διάθεση τα έκαναν πολεμικά, χωρίς να παραχωρήσουν την ιδιοκτησία τους στην πολιτεία, αφού αυτή ήταν ανύπαρκτη τότε” όπως σημειώνει ο Ανδρέας Κουμπής στο βιβλίο του “Οι Σπέτσες στον Αγώνα”. Ο τουρκικός στόλος επιμένει, ο ελληνικός του φράζει το δρόμο κι η γη σείεται μέχρι την Ύδρα από τους κανονιοβολισμούς. Η φρουρά που είχε μείνει στις Σπέτσες με τον Χατζηγιάννη Μέξη ρίχνει από το κανονιοστάσιο. Κάποια στιγμή από το λιμάνι πετιέται ένα πλοιάριο και κωπηλατεί με μανία προς τον εχθρικό στόλο. Είναι το πυρπολικό του Κοσμά Μπαρμπάτση που κρατά αναμμένο δαυλό και ορμά μέσα από τα εχθρικά πλοία, καταπάνω στην τουρκική ναυαρχίδα, δείχνοντας μια “μέχρι παραφροσύνης αφοβία”, όπως έγραψε αργότερα ο Νικόλαος Μέξης, που τον ζητωκραύγαζε μαζί με την άλλη φρουρά του νησιού. Αυτό ήταν, λέει η παράδοση, το κρίσιμο σημείο της μάχης.»

Δείτε εδώ πώς απέδωσαν το θέμα τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου στο διαγωνισμό της 24ης Μαρτίου 2012 (κάντε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση):

Θυμαράς Δημήτρης Α1

Καρδάση Κατερίνα Β1

Κιούση Δήμητρα Α1

Μαρνέζος Γιάννης Γ2

Μπαλτά Αργυρώ Α2

Μπαρμπαρή Αντωνία Α2

Πάνου Μαίρη Α2

Προφύρη Μαργαρίτα Α2

Τζίκα Αγγελική Β2

Μαραγούσια Βασιλική Γ2

Μπούφη Στέλλα Β2

—–

 

Αρέσει σε %d bloggers: