Καρνάγια (1)

Με αφορμή το τελεσίγραφο στα καρνάγια Σπετσών που έστειλε το Λιμενικό Σώμα, δείτε εδώ μερικές φωτογραφίες τού Πέτρου Χαριτάτου που εξηγούν το θέμα. Αξίζει επίσης να διαβάσετε τη μελέτη «Η ξυλοναυπηγική τέχνη των Σπετσών και οι προεκτάσεις της». (Μελέτη τού Αλέξανδρου Δ. Μπούφη).

Οι ξυλοναυπηγοί Σπετσών μαζεύτηκαν στο καρνάγιο του Κορακή για ν’αντιδράσουν στο τελεσίγραφο του Λιμενικού Σώματος, και να ζητήσουν τη συμπαράσταση απο κάθε Έλληνα πατριώτη. Φώτο Πέτρου Χαριτάτου.

Πού θέλει το Λιμενικό Σώμα να πάνε τα καϊκια που είναι ανελκυσμένα στα καρνάγια; Φώτο Πέτρου Χαριτάτου.

Το καρνάγιο του Σκλιά όπως ήταν πριν … Φώτο Πέτρου Χαριτάτου.

… και το καρνάγιο του Σκλιά όπως το έχουν εκτοπίσει τα τραπεζοκαθίσματα. Αυτά φαίνεται πως προτιμά το Λιμενικό Σώμα, αφού δεν τους είπε και σ’αυτούς να φύγουν. Γιατί άραγε; Φώτο Πέτρου Χαριτάτου.

ΟΜΩΣ ΤΑ ΚΑΡΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΣΠΕΤΣΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ για να δίνονται σε όποιον ξέρει καλύτερα πώς να τα κατακτά. Ιδού γιατί:

Η Μπουμπουλίνα έφτιαξε το μπρίκι «Αγαμέμνων» στα καρνάγια των Σπετσών, που αντί να τα προστατεύει το Λιμενικό Σώμα, τα διώχνει. (Σχόλιο τού Πέτρου Χαριτάτου.)

Ένα άλλο πολεμικό πλοίο που φτιάχτηκε στις Σπέτσες, απο τον πίνακα που δείχνει τη ναυμαχία της Αρμάτας το 1822. (Σχόλιο τού Πέτρου Χαριτάτου.) 

Σπετσιώτικα ιστιοφόρα το 1868 φτιαγμένα στα καρνάγια του νησιού, που ήταν τότε δεύτερα στις ναυπηγήσεις μετά τη Σύρο. (Σχόλιο τού Πέτρου Χαριτάτου.) 

Οι ξυλοναυπηγοί μεταδίδουν τη τέχνη τους απο πατέρα σε γιο. Σπετσιώτικο σκαρί στις αρχές του 21ου αιώνα, φτιαγμένο με την ίδια πάντα τέχνη. Φώτο Πέτρου Χαριτάτου.

Ο Τάκης Μπούφης ξεκίνησε νεο παληκάρι. Εδώ στην πλώρη ενός καϊκιού που σκάρωσε.

Εδώ παππούς πια, ο Τάκης Μπούφης πλανίζει ένα μαδέρι για πέτσωμα. Ένας μάστορας που τιμά την πατρίδα. Μπορούμε να πούμε το ίδιο για τους διώκτες του;

—–