Το Υπουργείο αμελεί, ο σύλλογος φροντίζει

Γιατί άραγε τα σχολεία ξεκινούν, άλλες χρονιές με όλους τους καθηγητές και άλλες με τους μισούς; Την απάντηση δίνει ο κ.Νίκος Έλληνας, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων μαθητών του Λυκείου Σπετσών. Και δείχνει έμπρακτα, πώς ένας σύλλογος στις Σπέτσες, μπορεί και βοηθάει τη διοίκηση στην Αθήνα να δίνει λύσεις.

«Κάθε χρόνο το Υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, που άλλοτε το λύνει εγκαίρως και άλλοτε με καθυστέρηση. Για παράδειγμα, κάθε σχολείο έχει τις οργανικές του θέσεις, με διορισμένους δασκάλους ή καθηγητές. Αρκετοί απο αυτούς έχουν απόσπαση και υπηρετούν αλλού. Άρα στην ουσία αυτές οι θέσεις είναι κενές. Αλλά τυπικά, το Υπουργείο τις βλέπει ως συμπληρωμένες.»

Δηλαδή δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το ουσιαστικό απο το τυπικό;

«Μπορούν, όταν κάποιος θέλει – ή αναγκάζεται – να πάρει την ευθύνη. Οι αποσπασμένοι ξέρουν αν θα πάνε ή όχι στις οργανικές τους θέσεις. Αλλά το υπουργείο δεν τους ρωτάει εγκαίρως. Περιμένει ως τον Σεπτέμβριο για να ενημερωθεί. Κι αρχίζει τότε να ψάχνει πώς να συμπληρώσει τα κενά».

Γιατί δεν φροντίζει πιο έγκαιρα;

«Φροντίζει σε δυο περιπτώσεις. Είτε όταν το Υπουργείο έχει σωστή και υπεύθυνη ηγεσία. Είτε όταν πιέζει το σχολείο και ο Σύλλογος γονέων. Πέρυσι λ.χ. (σχολική χρονιά 2008-9) κάναμε αγώνα και πιέσαμε το Υπουργείο με την υποστήριξη του Δημάρχου. Κι έτσι το Λύκειο ξεκίνησε με πλήρη σύνθεση απο την αρχή. Άρα βλέπεις ότι ξέρουν να λύνουν το πρόβλημα εγκαίρως, όταν θέλουν.»

Υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης;

«Ο ένας είναι να διορίζονται περισσότεροι ντόπιοι στις οργανικές θέσεις. Το έχουμε ζητήσει ως Σύλλογος γονέων. Ο άλλος είναι να ξέρουμε, ήδη απο τον Ιούνιο, αν θα εμφανισθούν αυτοί που έχουν τις θέσεις. Ζητήσαμε απο το Υπουργείο να μάς δώσει τα ονόματα, ώστε να επικοινωνούμε μαζί τους, αλλά δεν δέχτηκε.»

Αυτή την επαλήθευση, γιατί δεν την κάνει το Υπουργείο;

«Κάποιοι λένε ότι υπάρχει ισχυρό κίνητρο για να μη γίνεται, μιάς και με την καθυστέρηση γλυτώνει τεράστια ποσά σε μισθούς. Οπότε πρέπει η πίεση να έρθει απο την βάση, απο το κάθε σχολείο. Εδώ το Δημοτικό έχει δυναμική διευθύντρια και λειτουργεί σωστά. Στο Γυμνάσιο υπήρξαν φέτος ελλείψεις, αλλά η διευθύντρια είναι έμπειρη και σίγουρα θα τις καλύψει. Στο Λύκειο έχουμε φέτος την αναχώρηση ενός διευθυντού με τεράστια προσφορά, του κ. Παύλου Παρασκευαϊδη. Η θέση διευθυντού έχει προκηρυχθεί και είμαστε σε αναμονή».

—–

Σχολιάστε