4. Τήρηση της τάξης

4. Τήρηση της τάξης: Ένας νόμος για όλους. / Ανομία στην πολεοδομία. / Αστυνόμευση. / Θόρυβος. / Λιμενικά τέλη.

ΠΡΟΣΟΧΗ
α) Τούτο το κεφάλαιο είναι μέρος μιάς διαβούλευσης, με αφορμή τις προσεχείς εκλογές (7.11.2010) για το Δήμο Σπετσών και την Περιφέρεια Αττικής. Τα περιεχόμενα με όλα τα κεφάλαια είναι στη σελίδα https://spetses.wordpress.com/ekloges/.
β) Συνεχίζω τις καταγραφές. Μπορείς να συμβάλεις είτε με κουβέντα στη Ντάπια, είτε με μήνυμα στην προσωπική μου διεύθυνση ή γράφοντας στα ‘Σχόλια’ τούτης της σελίδας. Πες μου αν δεν θες να φανεί το όνομά σου, οπότε το σημειώνω απλώς ως λ.χ. Σπ831 ή Αθ742. Όπου βλέπεις πλάγια γράμματα, είναι η δική μου γνώμη.
γ) Η συντομογραφία «Απολ. 2003-10» αναφέρεται στο ενημερωτικό έντυπο του Δήμου που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο 2010 με τίτλο «Απολογισμός δράσεων και παρεμβάσεων Δήμου Σπετσών 2003 – 2010».
δ) Τελικό ζητούμενο, είναι να φωτίσουμε όσο μπορούμε τα μεγάλα θέματα του τόπου. Για να δούμε τι ακριβώς στηρίζουν οι υποψήφιοι και με ποιούς συγκρούονται.

Ένας νόμος για όλους.

Σπ823 – Επιλεκτική εφαρμογή τού νόμου, λ.χ. κατά του καρνάγιου Μπούφη. Επίσης λ.χ. κατά τού … που έφαγε καταγγελία στην Πολεοδομία, αλλά έκανε αντεπίθεση και έφτασε ψηλά στην Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης και στο τέλος βγήκε όλο το Καστέλι παράνομο αλλά το’χουν κουκουλώσει.

Σπ839 – Σπάνια έχουμε ισονομία, αλλά όταν υπάρχει, ο πολίτης χαίρεται και εκτιμά αυτόν που την εφαρμόζει. Παράδειγμα ο Λεωνίδας Γαλανόπουλος, διευθυντής του αστυνομικού τμήματος, που για όσο ήταν εδώ, έβαλε τέρμα στην κυκλοφοριακή ασυδοσία. Αυστηρός και μαυριδερός, αμέσως τού κόλλησαν το παρατσούκλι «Μπινλάντεν». Δεν έκανε τα στραβά μάτια, δεν δεχόταν ότι υπήρχαν «υπεράνω του νόμου» και κέρδισε τη γενική εκτίμηση.

Ανομία στην πολεοδομία.

Αθ747 – Στην πολεοδομία το σύστημα δουλεύει βάσει καταγγελιών και ακόμα χειρότερα βάσει ανωνύμων καταγγελιών (Γιατί όχι αναγκαστικά επωνύμων; Το ίδιο και αλλού, λ.χ. Αστυνομία ή Λιμεναρχείο;). Πάει κάνει αυτοψία για μια καταγγελία, αλλά αν βλέπει δίπλα μια χοντρή παράβαση δεν κάνει τίποτε αυτεπάγγελτα διότι δεν υπάρχει καταγγελία. Πολύ ηλίθιο!

Αθ747 – Στα 20 στρέμματα εκτός σχεδίου πόλεως (παλία στα 4) μπορείς να χτίσεις 200 τετρ. μέτρα. Πες μου αν βλέπεις ένα σπίτι που να είναι 200. Κι απέναντι είναι πολύ χειρότερα.

Σπ823 – Οπότε μη μου ζητάς να σεβαστώ τέτοιους νόμους και τέτοιους νομοθέτες!

Αθ745 – Να εφαρμόσει τις πολεοδομικές διατάξεις που την αφορούν. Δεν επιτρέπεται στην παραλία στο Παλιό Λιμάνι να υπάρχει το μικρό αυτό σπίτι με το ιδιόρυθμο εξωτερικό χρώμα, όταν ισχύουσες διατάξεις επιβάλλουν όπως οι προσόψεις των σπιτιών είναι λευκού χρώματος. Η ασχήμια αυτή πρέπει να εκλείψει, όπως αντιστοίχως και του ξενοδοχείου ΣΤΑΡ, ιδίως μάλιστα τώρα που έχει επισκευαστεί το Ποσειδώνιο και η εικόνα των Σπετσών έχει αναβαθμιστεί.

Αστυνόμευση.

Αθ746 – Θορυβώδη μηχανάκια, νυκτερινά κέντρα.

Αθ747 – Μπάλτιζα: παιδάκια μεθυσμένα πίττα. Ναρκωτικά, μπόμπες, ανήλικοι, ώρες λειτουργίας.

Σπ834 – Το κλισέ νύχτα – ναρκωτικά είναι μια οπτική βγαλμένη από άνθρωπο που δεν έχει ιδέα τι σημαίνει ναρκωτικά, πως αντιμετωπίζεται το φαινόμενο, με ποιό τρόπο πρέπει να ενημερωθούν οι οικογένειες, καθώς επίσης και την τραγική αλήθεια της διακίνησης η οποία κατά κανόνα δεν γίνεται μέσα στα μπάρ. Να δώσουμε βάση στην ρίζα του προβλήματος που ξεκινάει μέσα από την οικογένεια.

Σπ823 – Πού να πιέζουμε ώστε η Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της (κυκλοφοριακό, ναρκωτικά κλπ).

Σπ837 – Η μάστιγα των μικροπωλητών. Σε άλλα νησιά (Τζιά-Τήνος κλπ.) οι λιμενικοί τους πιάνουν επί τη αφίξει τους και τους εξαποστέλλουν. Είναι αδιανόητο να ανταγωνίζονται τους εμπόρους του νησιού μας που πληρώνουν νοίκια, φόρους, ασφαλιστικά, προσωπικό κλπ.

Σπ822 – Η Αστυνομία λέει πως δεν μπορεί διότι χ, ψ ω κλπ. Δεν έχουν αρκετό προσωπικό; Ποιός μπορεί να λύσει το πρόβλημα; Μέχρι πού ανεβαίνει το μπαλάκι;

Σπ822 – Το Λιμεναρχείο έχει τώρα αρκετό προσωπικό; Κάνει αστυνόμευση; Εισπράττει τα λιμενικά τέλη;

Σπ831 – Οι πολίτες δεν αυτοπροστατεύουμε τον τόπο. Και όταν ο αστυνόμος ή λιμενοφύλακας το ζητάει, διαμαρτυρόμαστε και τους βρίζουμε. Αλλά συχνά και οι διοικητές αδιαφορούν και λένε ως πρόφαση ότι δεν έχουν αρκετό προσωπικό. Ερώτηση: αρμόδιο για το προσωπικό είναι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Αστυνομική Δ/ση Πειραιά.

Σπ839 – Μπαρ με μπόμπες και ναρκωτικά. Δεν αφορά μόνο Αθηναίους. Έχει ασχοληθεί ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο; Αν ο Δήμαρχος δεν στηρίζει την Αστυνομία σ’αυτά που κάνει, τότε η Αστυνομία αισθάνεται αδειασμένη.

Ερώτηση ==> Δήμο

Σπ839 – Στάση των πολιτών έναντι της Αστυνομίας. Πρέπει ο Δήμος και οι Σύλλογοι – γονέων και άλλοι – να τη στηρίζουν. Αλλιώς επικρατεί η χαζή προπαγάνδα για «μπάτσους» κλπ.

Ερώτηση ==> Δήμο, Συλλόγους Γονέων, άλλους Συλλόγους.

Αθ747 – Η Αστυνομία να λειτουργεί πιο ουσιαστικά και λιγότερα τυπικά. Λ.χ. τι νόημα έχουν αυτές οι περιπολίες με το τζιπ στην παραλία, πότε της Αστυνομίας πότε του Λιμενικού. Τα τελευταία χρόνια η μόνη φορά που το Λιμεναρχείο ενεργοποιήθηκε και ήλεγχε χαρτιά σκαφών ήταν λίγες μέρες πριν τον πριγκηπικό γάμο, τον Αύγουστο 2010. Πριν 2-3 χρόνια περνούσε συχνά το φουσκωτό του Λιμενικού στις παραλίες και έκανε έλεγχο στα σκάφη.

Σπ828 – Μικρές σχετικά οι αρμοδιότητες του Δήμου. Βασικά κάποιες περιπολίες και επίβλεψη σε θέματα καθαριότητος, διερεύνηση καταγγελιών πολιτών για κακώς κείμενα και απαγόρευση κυκλοφορίας μικροπωλητών –σε συνεργασία με Αστυνομία και Λιμενικό.

Θόρυβος.

Αθ747 – Σοβαρό θέμα ο θόρυβος: απο κυκλοφορία, απο νυκτερινά κέντρα, απο ιδιώτες.

Καθήκοντα Λιμεναρχείου.

Αθ745 – Ένας με σκάφος άραξε μερικές μέρες και κανείς δεν πήγε να του ζητήσει πληρωμή. Κάλεσε στο VHF και του είπαν, «έλα στο Λιμεναρχείο να πληρώσεις». Ερωτήσεις: Ποιός είναι ο μηχανισμός; Πόσα πέρυσι, πόσα φέτος;

Σπ839 – Πληρώνουν τέλη τα σκάφη στο Παλιό Λιμάνι; Πόσα μαζέψανε πέρυσι και φέτος;

Αθ745 – Οι λιμενικές αρχές να εφαρμόζουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα τους κανόνες εισόδου και εξόδου από το φερυ-μποτ των ιδιωτικών αυτοκινήτων. Να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την είσοδο των φορτηγών αυτοκινήτων πάσης φύσεως, που εφέτος το καλοκαίρι η κυκλοφορία τους τις πρωινές ώρες είχα καταστήσει την πρόσβαση στο κέντρο αδύνατη. Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που ρυθμίζουν το τονάζ των φορτηγών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν και να μην εμφανίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο να κυκλοφορούν τριαξονικά φορτηγά στις Σπέτσες. Υπάρχει λύση. Ας σκεφτούμε την Ύδρα, που συγκεντρώνει εξίσου πολύ κόσμο και που τροφοδοτείται επαρκέστατα, χωρίς οχήματα. Επιπροσθέτως, η λιμενική αρχή να φροντίσει για την είσπραξη των λιμενικών τελών από τα σκάφη αναψυχής, πράγμα για το οποίο πλήρως αδιαφορεί, με συνέπεια να αποστερείται σημαντικών χρηματικών ποσών, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν τομείς της ευθύνης της. Επίσης να καταγράφει τις αφίξεις και αναχωρήσεις των ιδιωτικών σκαφών, ούτως ώστε από την κίνηση αυτών να συλλέγονται τα απαραίτητα στοιχεία για την περαιτέρω βελτίωση των εγκαταστάσεων. Η δημιουργία ξύλινης προβλήτας καθ’ όλο το μήκος της παραλίας στον Πόρο, με δυνατότητα παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, δημιούργησε πολύ μεγάλη κίνηση σκαφών τα τελευταία χρόνια.

Σχολιάστε