8. Διοίκηση

8. Διοίκηση. Ρόλος των επιστατών. / Υδροκεφαλισμός: θα τον αντιμετωπίσει ο Καλλικράτης; / Τα οικονομικά του Δήμου Σπετσών. / Εξυπηρέτηση και ρουσφέτι. / Συμμετοχή στα κοινά: κίνητρα. / Ρόλος του Δήμου απέναντι στην εκτροπή των πολιτικών. / Ελλιπής ενημέρωση των πολιτών.

ΠΡΟΣΟΧΗ
α) Τούτο το κεφάλαιο είναι μέρος μιάς διαβούλευσης, με αφορμή τις προσεχείς εκλογές (7.11.2010) για το Δήμο Σπετσών και την Περιφέρεια Αττικής. Τα περιεχόμενα με όλα τα κεφάλαια είναι στη σελίδα https://spetses.wordpress.com/ekloges/.
β) Συνεχίζω τις καταγραφές. Μπορείς να συμβάλεις είτε με κουβέντα στη Ντάπια, είτε με μήνυμα στην προσωπική μου διεύθυνση ή γράφοντας στα ‘Σχόλια’ τούτης της σελίδας. Πες μου αν δεν θες να φανεί το όνομά σου, οπότε το σημειώνω απλώς ως λ.χ. Σπ831 ή Αθ742. Όπου βλέπεις πλάγια γράμματα, είναι η δική μου γνώμη.
γ) Η συντομογραφία «Απολ. 2003-10» αναφέρεται στο ενημερωτικό έντυπο του Δήμου που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο 2010 με τίτλο «Απολογισμός δράσεων και παρεμβάσεων Δήμου Σπετσών 2003 – 2010».
δ) Τελικό ζητούμενο, είναι να φωτίσουμε όσο μπορούμε τα μεγάλα θέματα του τόπου. Για να δούμε τι ακριβώς στηρίζουν οι υποψήφιοι και με ποιούς συγκρούονται.

Ρόλος των επιστατών.

Οι πιο πονηροί επιστάτες προσπαθούν ν’αυξάνουν την αποξένωση ανάμεσα στους Έλληνες και το κράτος τους. Για να παραιτείται ο πολίτης και να μην τους ζορίζει. Για να τους νιώθει ως ένα αναγκαίο κακό. Ενώ οι πιο φρόνιμοι δεν φοβούνται να είναι όλες τους οι πράξεις στη λιακάδα, διότι δεν έχουν τίποτε να κρύψουν ή να ντρέπονται.

Υδροκεφαλισμός: θα τον αντιμετωπίσει ο Καλλικράτης;

Σπ831 – Όλα σχεδόν τα τοπικά προβλήματα χρειάζονται λύση απο την πρωτεύουσα: Σχολεία, Πολεοδομία και Αστυνόμευση στον Πειραιά, Αρχαιολογία στην Αθήνα, Υγεία και Πυροσβεστική στο Ναύπλιο. Ελπίζουμε ότι αυτές οι αρμοδιότητες, με τον Καλλικράτη, θα έρθουν πλέον στον Δήμο.

Τα οικονομικά του Δήμου Σπετσών.

Ο «Απολ. 2003-10» γράφει στη σελ.60: – Ο Δήμος δεν έχει λάβει κανένα δάνειο στην 8ετία 2003-2010 – Απο το 2003 ως σήμερα, ετήσια επιχορήγηση απο το ΥΠ.ΟΙ. για την κάλυψη μέρους της σημαντικότερης για το Δήμο δαπάνης, τη σύμβαση μεταφοράς νερού με υδροφόρα πλοία ιδιώτη. – Δημοσιονομικός απολογισμός κατ’έτος των δαπανών του Δήμου. Θα δημοσιευτεί;

Απο συνέντευξη του Δημάρχου Σπετσών τον Σεπτέμβριο 2009 στο http://spetses.wordpress.com/wmapsita/armata-ofeli/

Γιατί είναι στριμωγμένα τα οικονομικά του Δήμου Σπετσών;

«Αυτός που βλέπει πανάκριβες βίλλες κι αστραφτερά κότερα, σκέφτεται ότι στις Σπέτσες κυκλοφορεί πολύ χρήμα. Αλλά κάνει λάθος αν νομίζει πως όλοι αυτοί οφελούν τον Δήμο. Για παράδειγμα, το Λιμεναρχείο ενώ έπρεπε να εισπράττει τέλη απο τα κότερα, δεν το κάνει. Όμως τα κότερα ξεφορτώνουν τα σκουπίδια τους κι έχουν την απαίτηση ο Δήμος να τα μαζεύει και να τα μεταφέρει τζάμπα γι’αυτούς. Δηλαδή να τα πληρώνει ο συνταξιούχος ψαράς κι ο μεροκαματιάρης χτίστης. Θα μου πεις, τα κότερα οφελούν το νησί, μιάς και ψωνίζουν στα μαγαζιά και ξοδεύουν στα εστιατόρια. Πράγματι, ανεβάζουν το τζίρο στους επαγγελματίες κι έτσι το κράτος εισπράττει κάτι παραπάνω, μέσω της εφορίας. Όμως άλλο το ταμείο του κράτους κι άλλο του δήμου.»

Εξυπηρέτηση και ρουσφέτι.

Είναι ένας απο τους τρεις ρόλους του Δημάρχου. Οι άλλοι δυο είναι η διαχείριση του Δήμου και το τρέξιμο για τα έργα όπως όπως τα περιέγραψε ο Δήμαρχος Βαγγέλης Κονταξάκης τον Σεπτέμβριο 2009 στη συνέντευξη «Οι μεγάλες ανάγκες ενός μικρού νησιού» στο https://spetses.wordpress.com/wmapsita/ananges/

«Εξυπηρέτηση» – αυτή η αθώα λέξη καλύπτει τη διόρθωση μιας αδικίας, ή την προστασία ενός αδύναμου απέναντι στο σύστημα που τον συντρίβει. Αλλά μπορεί να καλύπτει και την εύνοια σ΄έναν ισχυρό που ζημιώνει το σύνολο, ή τη βοήθεια σε κάποιον για να βλάψει το γείτονά του. Τι σκέφτονται οι πολίτες γι’αυτό το θέμα;

Σπ822 – Τέτοια ρουσφέτια πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Θα παραδεχτώ το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο που θα φτιάξουν ένα «ημερολόγιο» όπου να γράφουν ποιά αιτήματα είναι δίκαια και ποιά δεν είναι, για να ξέρουμε τι τους ζητάνε και πώς αντιδρούν.

Σπ829 – Κύριε Δήμαρχε, για το δεύτερο ρόλο σου (εξυπηρέτηση πολιτών) δώσε το καλό παράδειγμα της διαφάνειας και θα πρωτοτυπήσεις πανελληνίως. Εδώ σε θέλω. Να μάθει ο καθένας ότι πρέπει να ζητά γραπτώς το ρουσφέτι του. Δεν υπάρχει ντροπή να έχεις ανάγκη, ας το μάθουν όλοι. Στα άλλα υπάρχει ντροπή, Λ.χ. αίτημα: Η Κα …. ζητά άμεση μεταφορά απο το Γεννηματάς στο Τζάννειο. Απόφαση: άμεση παρέμβαση στο διοκητή του νοσοκομείου. Αιτιολογία απόφασης: μένει κοντά η αδελφή της για να τη φροντίζει. Επίσης λ.χ. αίτημα: Ο κ. ….. ζητά ελεύθερη κυκλοφορία του 4×4. Απόφαση: απερρίφθη. Αιτιολογία απόφασης: να ισχύει ένας νόμος για όλους.

Σπ836 – Αν δεν δεχτεί ο Δήμαρχος, τότε τουλάχιστον να έχουμε έναν «Συνήγορο του Δημότη» (το προβλέπει ο Καλλικράτης στους πιο μεγάλους δήμους). Να είναι δημόσιο το αίτημα, δημόσια κι η διαδικασία. Γιατί να φοβώμαστε το φώς της ημέρας;

Συμμετοχή στα κοινά: κίνητρα.

Σπ831 – Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι η οικογένεια, η δεύτερη η δουλειά και η τρίτη τα θέματα της κοινωνίας. Αν έχουμε ένα δήμαρχο που με εμπνέει, αξίζει να θυσιάσω τα πρώτα, για να προσφέρω μαζί του. Αλλά απο τους υποψήφιους, κανείς δεν με εμπνέει. Ο Βαγγέλης Κονταξάκης είναι καπάτσος, τη δημόσια διοίκηση την παίζει στα δάχτυλα, όμως έχω πρόβλημα με τον χαρακτήρα του. Ο Γιώργος Σαββόπουλος, δεν τον έχω δει με 5-6 γερούς συνεργάτες. Ο Λυράκης, ανάλογα με τη θέση του, ίσως μπορεί να καθορίσει τον νικητή.

Σπ822 – Κινητοποίηση των πολιτών; Άραγε όπως το 1991 όταν με τον Σίφουνα διώξαμε τους βόθρους απο τη Ντάπια και επιτέλους ανέπνευσε το νησί; Μπορούμε να ξεσηκωθούμε πάλι, είτε για τα καρνάγια, είτε για την ανεργία; Άραγε με ποιούς μπροστάρηδες; Το Δήμαρχο; Τους συμβούλους; Τους συλλόγους; Ή μήπως έχουν εντελώς αδρανήσει;

Σπ827 – Δυστυχώς το νησί δεν αγαπάει το νησί.

Ρόλος του Δήμου, απέναντι στην εκτροπή των πολιτικών.

Μα πολλά απο τα θέματα σ’αυτή τη συζήτηση, είπε ένας, δεν αφορούν αρμοδιότητες του Δήμου. Απαντώ ότι είναι κι αυτό ένα ελάττωμα της Πολιτείας μας. Διότι για όσα αγγίζουν τη ζωή τού δημότη-πολίτη, οφείλει ο Δήμος να έχει γνώμη και ν’ασκεί πολιτική, αν θέλει τους δημότες να σκέφτονται ως πολίτες. Εσύ τι είδους Δήμο προτιμάς;

Σπ829 – Να λειτουργεί ο Δήμος όχι ως όργανο που αφήνει την αταξία να παραμένει, αλλά ως όργανο που επιδίωκει και επιβάλλει την τάξη.

Ελλιπής ενημέρωση των πολιτών.

Τα ερωτήματα που καταγράφω δείχνουν έλλειψη ενημέρωσης για τα δημόσια πράγματα. Σε τι οφείλεται; Μήπως οι πληροφορίες είναι προσιτές αλλά δεν κάνουμε τον κόπο να ενημερωθούμε; Ή μήπως υπάρχει αδιαφάνεια και για ποιό λόγο;

—–


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: