Γιατί κατάληψη στο Λύκειο Σπετσών;

Κάθε χειμώνα, τα τελευταία χρόνια, γίνεται κατάληψη στο Λύκειο Σπετσών. Είναι για χαβαλέ, όπως κάποιοι πιστεύουν, ή υπάρχουν προβλήματα που οι μαθητές ζητούν να τα λύσουν; Με αφορμή την πρόσφατη κατάληψη απο 29 Νοεμβρίου ως τις 8 Δεκεμβρίου 2010, ρωτήσαμε μαθητές, γονείς, δασκάλους και τον Δήμο Σπετσών για να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Ακολουθούν οι απαντήσεις τους που αποτυπώνουν την κατάσταση, μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου. Οι φωτογραφίες είναι απο μέλη του δεκαπενταμελούς των μαθητών.

Κατάληψη στο Λύκειο Σπετσών, 2010.

Τις πρώτες απαντήσεις έδωσαν εκπρόσωποι τού δεκαπενταμελούς συμβουλίου μαθητών του Λυκείου.

Γιατί κάνατε κατάληψη φέτος;

«Στο Λύκειο Σπετσών απο την αρχή της χρονιάς απο τους περισσότερους μαθητές συζητιόταν η κατάληψη και ο βασικότερος λόγος είναι η κατάσταση του κτιρίου. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμιά συντήρηση στο κτίριο όπου στεγάζεται το Λύκειο με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά σοβαρά προβλήματα. Το 2009 είχε ξαναγίνει κατάληψη για τον ίδιο λόγο αλλά κανένα αποτέλεσμα, καμιά αλλαγή στο κτίριο.»

Τι εννοείτε, κανένα αποτέλεσμα;

«Το Δεκέμβριο του 2009 στη διάρκεια της κατάληψης, σε συνάντηση του δεκαπενταμελούς του σχολείου με το δήμαρχο κ. Ευάγγελο Κονταξάκη στο Δημαρχείο, συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και μάς υποσχέθηκε την άμεση λύση των προβλημάτων. Επίσης μάς ανέφερε ότι θα δοθούν απο τον ΟΣΚ 650.000 ευρώ για την επισκευή του κτιρίου Ε όπου στεγάζεται το Λύκειο. Όμως μέχρι το Νοέμβρη του 2010 στο κτίριο δεν έγινε καμιά παρέμβαση και καμιά επισκευή.»

Λύκειο Σπετσών, στο κτίριο Ε της Αναργυρείου Σχολής.

Και μετά τι έγινε;

«Μετά απο ένα σοβαρό συμβάν — ένα τζάμι απο το παράθυρο έπεσε στο κεφάλι μιάς μαθήτριας της Γ’ Λυκείου στην ώρα του διαλείμματος — πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου. Οι περισσότεροι μαθητές είπαν τη γνώμη τους για την κατάληψη και μετά απο μυστική ψηφοφορία βγήκαν τα αποτελέσματα: 55 κατά της κατάληψης και 58 υπέρ της κατάληψης. Την ίδια μέρα οι μαθήτριες Μαρία Σπηλιώτη, Κατερίνα Τσαραδήμα και Καλλιόπη Φαρδέλλου έστειλαν επιστολή στην Επιτροπή της Αναργυρείου Σχολής ζητώντας την προσωρινή μεταστέγαση του Λυκείου στο κτίριο Α το οποίο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και δεν χρησιμοποιείται. Η απάντηση ήταν αρνητική και οι λόγοι ήταν η μελλοντική εκμετάλλευση του κτιρίου Α για οικονομικούς λόγους και ο πιθανόν φόβος για ζημιές των μαθητών.»

Τι αντιδράσεις προκάλεσε η κατάληψη;

«Την Τρίτη το πρωί ήρθαν στο σχολείο μας οι καθηγητές, ο σύλλογος γονέων, εκπρόσωποι απο την τωρινή δημοτική αρχή και ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος με κάποιους συμβούλους. Συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο σχολείο – παράθυρα, σοβάδες, υδραυλικά, καλοριφέρ – και η τωρινή δημοτική αρχή μάς υποσχέθηκε ότι τις ημέρες των γιορτών θα γίνουν οι βασικές εργασίες στο κτίριο για να μην κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των μαθητών. Την ίδια ημέρα επισκέφθηκαν το κτίριο δυο μαραγκοί για να δουν τα προβλήματα και να υπολογίσουν το κόστος που χρειάζεται για να φτιαχτούν. Την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου η πρόεδρος Κατερίνα Τσαραδήμα με τρια μέλη απο το δεκαπενταμελές — Θοδωρή Παλαιολούγκα, Αλέξανδρο Ντουάϊερ και Καλλιόπη Φαρδέλλου — παραβρέθηκαν στη συνάντηση του νέου δημάρχου Παναγιώτη Λυράκη. Αναφέρθηκαν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, έδειξαν ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων του σχολείου.»

Οπότε μετά απο αυτές τις συνεννοήσεις, τι αποφασίσατε;

«Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου ξαναέγινε γενική συνέλευση και μυστική ψηφοφορία και το αποτέλεσμα ήταν 78 υπέρ και 27 κατά της κατάληψης. Η κατάληψη συνεχίστηκε μέχρι την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου οπότε έληξε χωρίς ψηφοφορία γιατί ο αριθμός των μαθητών που παρευρέθηκαν δεν ήταν επαρκής. Στο χώρο του σχολείου κατά τη διάρκεια της κατάληψης δεν έγινε καμιά ζημιά και παραδόθηκε στην διευθύντρια σε άριστη κατάσταση.»

Για την κατάληψη, οι μαθητές και μαθήτριες έκαναν δυο ψηφοφορίες.

«Την ημέρα που έληξε η κατάληψη στο Λύκειο πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση μεταξύ του Συλλόγου Γονέων, των καθηγητών, τριών εκπροσώπων απο το δεκαπενταμελές του σχολείου και ενός εκπροσώπου της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου. Συζητήθηκαν οι λόγοι που το σχολείο ήταν υπο κατάληψη, καθώς και το τι μπορούν να κάνουν οι παραπάνω φορείς για να μας βοηθήσουν. Αρχικά συζητήθηκε η δική μας πρόταση να μεταφερθούμε προσωρινά στο κτίριο Α μέχρι να γίνουν στο κτίριο Ε οι απαραίτητες επισκευές. Η Διευθύντρια του σχολείου μάς είπε πως το θεωρεί πάρα πολύ δύσκολο να πάμε στο άλλο κτίριο και ότι δεν νομίζει πως μπορεί να συμβεί. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ.Κληροδοτάκος μάς είπε πως ως Σύλλογος, θα συνεχίσουν να προσπαθούν για την προσωρινή μας μεταστέγαση στο κτίριο Α και περιμένουν τη συνάντηση με την Επιτροπή της Αναργυρείου για να δουν τι μπορεί να γίνει.»
«Κατόπιν ήθελαν κάποιοι να ακούσουν πάλι τις αιτίες που έγινε κατάληψη στο Λύκειο Σπετσών γιατί δεν τους γνώριζαν. Έτσι πήραν το λόγο οι μαθητές και είπαμε τις αιτίες, αλλά και ότι εμείς σταματήσαμε εκεί την κατάληψη ως ένδειξη καλής θέλησης, γιατί πήραμε υποσχέσεις ότι μέσα στις γιορτές Χριστουγέννων θα γίνουν κάποιες επισκευές στο Λύκειο. Εαν αυτές οι επισκευές δεν γίνουν, τους ενημερώσαμε εκείνη την ημέρα, ότι θα ξανασυζητήσουμε για κατάληψη.»

Κάποιοι λένε ότι κάνατε κατάληψη για χαβαλέ. Τελικά, ποιά είναι τα κίνητρά σας;

«Εμείς δεν κάναμε κατάληψη μόνο για εμάς αλλά και για τα παιδιά που πρόκειται να έρθουν στο Λύκειο, τα παιδιά του Γυμνασίου και του Δημοτικού που θα αντιμετωπίσουν και αυτά την ίδια κατάσταση με εμάς. Επειδή λοιπόν είμαστε παιδιά απο 15 έως 18 χρονών, αν δεν αντιδράσουμε εμείς σε πράγματα που θεωρούνται εδώ και χρόνια δεδομένα, ποιός και πότε θα αντιδράσει;»

Η κατάληψη του 2009 στο Λύκειο Σπετσών.

Για το ίδιο θέμα μάς ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Σπετσών, κ. Παναγιώτης Κληροδοτάκος.

Τι έχετε να πείτε για την κατάληψη;

«Θα είχαμε προτιμήσει εάν το δεκαπενταμελές μάς είχε ενημερώσει για το συμβάν, ως σύλλογο γονέων, πριν προχωρήσει στην κατάληψη. Άλλωστε όταν εκλέχτηκε, ζητήσαμε να συναντηθούμε, αλλά τα γεγονότα μάς πρόλαβαν. Πάντως με την κατάληψη, τα παιδιά προστάτευσαν τον χώρο και παρέδοσαν το σχολείο έτοιμο να λειτουργήσει.»

Μήπως φοβήθηκαν ότι θα τους λέγατε να μην κάνουν κατάληψη;

«Την επόμενη της κατάληψης, εμείς ως σύλλογος γονέων πήγαμε να τους ακούσουμε. Δεν είπαμε τίποτε, διότι δεν είχαμε λύση να τους δώσουμε. Πράγματι τα κουφώματα και τα τζάμια, για παράδειγμα, είναι σε αθλία κατάσταση και χρειάζεται μια σοβαρή αντιμετώπιση. Το αίτημά τους είναι δίκαιο και νιώθουμε αμήχανοι διότι δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε άμεσα.»

Λέγεται ότι υπάρχει ένα κονδύλι του ΟΣΚ για 650.000 ευρώ.

«Αυτό μάς το είπε ο Δήμος Σπετσών. Μάς έστειλε πέρυσι επιστολή, σχετικά με το κτίριο, (16.11.2009) γράφοντας ότι έχει εξασφαλισθεί το σημαντικότερο, δηλαδή «η δημοσιονομική κάλυψη της απαιτουμένης δαπάνης». Απο τότε δεν είδαμε τίποτε.»

Τι θα γίνει τώρα;

«Το θέμα είναι, ποιός θα λύσει το πρόβλημα. Είμαστε άτυχοι διότι η μέχρι τώρα δημοτική αρχή απέρχεται και η καινούργια δεν έχει αναλάβει ακόμα. Αφού αναλάβει απο Ιανουάριο 2011, θα τη συναντήσουμε και θα δούμε πώς θα κινηθούμε. Επίσης ζητήσαμε να συναντήσουμε και τη νεα διοίκηση της Αναργυρείου.»

Για το κονδύλιο του ΟΣΚ ζητήσαμε ενημέρωση απο την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κα. Τούλα Ζώταλη.

Ποιές είναι οι ενέργειες του Δήμου Σπετσών, όσον αφορά το Λύκειο;

«Θα πω πρώτα ότι συμφωνώ με τη νεολαία, είναι δίκαια τα αιτήματά τους. Όμως το καθεστώς του Λυκείου είναι περίπλοκο, διότι δεν είναι δημόσιο κτίριο όπως τα άλλα σχολεία αλλά ανήκει σε τρίτο φορέα, το ίδρυμα Αναργύρου (ΑΚΣΣ). Ο Δήμαρχος κ. Κονταξάκης, όταν ήταν και μέλος της Επιτροπής αυτού του ιδρύματος, προσπάθησε να τους πείσει να κάνουν επισκευές στο κτίριο Ε, αλλά η διαδικασία ήταν δύσκολη. Όμως βρήκε μιαν άλλη φόρμουλα, με προγραμματική σύμβαση. Με αυτή τη φόρμουλα είχε λύσει και το πρόβλημα του γηπέδου στην Αναργύρειο, δηλαδή με μια τριμερή σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο, στη Νομαρχία και στο ίδρυμα Αναργύρου. Έτσι, ενώ τα χρήματα είχαν βρεθεί σε πρώτη φάση απο τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), στη συνέχεια δεν έγινε η προγραμματική σύμβασή λόγω αντιρρήσεων της τότε διοίκησης του ιδρύματος Αναργύρου.

«Για να λύσει οριστικά το πρόβλημα, ο Δήμος ανέλαβε να βρεί ένα οικόπεδο για το Λύκειο, ώστε να έχει δική του στέγη. Μετά απο αλλεπάλληλες ενέργειες, βρέθηκε το οικόπεδο και ξεκίνησαν οι αναγκαίες διαδικασίες. Επίσης ο Δήμος έκανε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο τού Δήμου Σπετσών, με σχετική απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (14.4.2009) που καθορίζει ως χώρο σχολείου ένα τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου 168. Ήδη έχουν παρθεί οι 17 απο τις 20 περίπου εγκρίσεις που χρειάζονται. Το θέμα είναι δηλαδή στο τελικό στάδιο και ελπίζουμε ότι η νεα δημοτική αρχή θα ολοκληρώσει το έργο.»

Ζητήσαμε επίσης ενημέρωση απο την διευθύντρια του Λυκείου Σπετσών, κα. Δήμητρα Τασιούλη.

Τι έχετε να πείτε για την κατάληψη;

«Οι μαθητές και μαθήτριες σεβάστηκαν τις εγκαταστάσεις και το κτίριο. Στους καθηγητές που ξέραν απο καταλήψεις σε άλλα Λύκεια, τους έκανε εντύπωση ότι εδώ το παρέδοσαν πεντακάθαρο και σιγυρισμένο χωρίς ζημιές. Δηλαδή φέρθηκαν με υπευθυνότητα.»

Εσείς τι κάνατε όταν μάθατε για την κατάληψη;

«Τα αιτήματά των μαθητών δεν αφορούσαν μόνο το Υπουργείο Παιδείας αλλά ολόκληρη την κοινωνία των Σπετσών. Γι’αυτό αμέσως, την ίδια μέρα, καλέσαμε το σύλλογο γονέων, τον Δήμο, την νεοεκλεγείσα Δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση. Έτσι μπόρεσαν ν’ακούσουν απο πρώτι χέρι τα αιτήματα των μαθητών.»

Καταφέρατε όλοι μαζί να βρείτε μια λύση;

«Όταν έληξε η κατάληψη, την Τετάρτη 8.12.2010, συγκαλέσαμε ένα «Σχολικό Συμβούλιο». Πρόκειται για ένα θεσμοθετημένο όργανο όπου μετέχουν ο Σύλλογος Καθηγητών, εκπρόσωπος απο τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου, 3 εκπρόσωποι απο το δεκαπενταμελές και ο Σύλλογος Γονέων. Όλοι είχαμε απόψεις και προσπαθούσαμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις. Όμως δεν το καταφέραμε, διότι δεν είχαμε συγκεκριμένα στοιχεία για την έκταση τού προβλήματος, ποιός οφείλει να το λύσει, και πώς μπορούμε οι υπόλοιποι να βοηθήσουμε.»

Ποιό ήταν το κυριότερο πρόβλημα που διαπιστώσατε;

«Είναι ότι κανείς αρμόδιος δεν μπορεί να πει υπεύθυνα ποιά είναι η κατάσταση του κτιρίου. Διότι πράγματι, υπάρχουν τα προβληματικά κουφώματα, οι σοβάδες που πέφτουν κλπ. Άλλοι λένε πως το κτίριο είναι επικίνδυνο, κι άλλοι πως είναι εντάξει. Όμως έτσι δεν προχωράμε. Γι’αυτό, στείλαμε επιστολή στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου υπάγεται το Λύκειο Σπετσών, αλλά και στο Δήμο, ζητώντας να φροντίσουν να ελεγχθεί το κτίριο απο την αρμόδια υπηρεσία. Έτσι θα έχουμε μια επίσημη αναφορά που να λέει ποιά είναι η πραγματική κατάσταση και τι πρέπει να γίνει.»

Η κατάληψη του 2007 στο Λύκειο Σπετσών έγινε λόγω της έλλειψης καθηγητών σε βασικά μαθήματα που ήταν και εξεταζόμενα πανελλαδικώς, σύμφωνα με το τότε πρόεδρο του δεκαπενταμελούς Χαράλαμπο Καλευρόσογλου.

Πάτα εδώ για το επόμενο:
<<ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΥ>>

Σχολιάστε