Οι μεγάλες ανάγκες ενός μικρού νησιού

Αφαλάτωση. Βιολογικός καθαρισμός και αποχετευτικό. Οικοδομικές άδειες και έλεγχος απο την Αρχαιολογία. Επέκταση του σχεδίου πόλεως με γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό: είναι οι κυριότερες παρεμβάσεις, ανάμεσα σ’αυτές που ανέφερε ο Δήμαρχος Σπετσών κ. Ευάγγελος Κονταξάκης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30.9.09. Μάς δόθηκε έτσι η ευκαιρία να μιλήσουμε για τις ανάγκες του νησιού.

Αυτά τα έργα, κατά πόσο καλύπτουν τις μεγάλες ανάγκες τών Σπετσών;

Η απάντηση του Δημάρχου είναι ωμή και αφοπλιστική: «Οι ανάγκες είναι πολύ πιο μεγάλες από τις δυνατότητές μας. Πρώτη ανάγκη, να υπάρχει εργασία. Το νησί ζει απο τον τουρισμό και την οικοδομή. Και κάθε χρόνο ξενιτεύονται πολλά παιδιά διότι δεν βρίσκουν εδώ δουλειά. Δεύτερη ανάγκη, ν’αυξηθεί η τουριστική περίοδος. Εδώ, πρέπει να συνεργασθούν οι επαγγελματίες τού τουρισμού και να’χουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει δίχως συντονισμό. Τρίτη ανάγκη το ακτοπλοϊκό, για να’χουμε συγκοινωνίες με λογικό κόστος. Τέταρτη ανάγκη, … Ας μη συνεχίσω. Κι απέναντι σ’αυτές τις τεράστιες ανάγκες, ποιές δυνατότητες έχει ο Δήμος; Είναι όσες τού παρέχει η θεσμική του αρμοδιότητα, δηλαδή ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Είναι γεγονός ότι παρατηρείται μια αδιαφορία των πολιτών για συμμετοχική δράση με κοινούς στόχους και εφικτές προτάσεις, με ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση των προβλημάτων.»

Ενώ μιλούσαμε, χτυπούσε το τηλέφωνο. Ο ένας ζητούσε απο το Δήμαρχο βοήθεια διότι η ΔΕΗ τού έκοψε το ρεύμα. Άλλος ζητούσε νομική συμβουλή για ένα δικαστήριο. Άλλος τη μεσολάβηση για να εισαχθεί σε νοσοκομείο για εγχείριση. Άλλος για να βρει εργασία στην Αθήνα.

Γιατί ζητάνε τέτοια πράγματα από το Δήμαρχο;

«Αυτά δείχνουν ότι ο Δήμαρχος, σε μια μικρή κοινωνία, δεν είναι μόνο ο θεσμικός τεχνοκράτης αλλά ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Και αλοίμονο σε αυτόν τον Δήμαρχο που δεν θα μπορέσει να βοηθήσει με τις γνωριμίες του και τις γενικώτερες κοινωνικές προσεγγίσεις του!»

Όμως αναφέρατε 50 έργα στην ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο της 30.9.09.

«Αυτά τα ανέφερα ενδεικτικά, μαζί με τις διάφορες παρεμβάσεις και ενασχολήσεις μου. Από τα 50 έργα, από το 2003 που ανέλαβα και μετά, έγιναν τα 26, εκτελούνται 16 και ετοιμάζονται 8. Αφορούν 8 τομείς: έργα υποδομής, λιμενικά έργα, περιβάλλον, παιδεία και πολιτισμό, δημόσια διοίκηση, αθλητισμό, κοινωνικά και πολιτιστικά, τουρισμό. Ορίστε ο κατάλογος για να ενημερωθούν οι δημότες που σάς διαβάζουν.» (Η κατάσταση με τα έργα ακολουθεί στο τέλος του άρθρου).

Δεν βλέπω ανάμεσα στα έργα, κάτι για το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

«Όταν έχεις σπίτι εδώ, ο Δήμος σού δίνει μόνο άδεια να μπαίνεις και να βγαίνεις με το αυτοκίνητο, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες και ακολούθως να το σταθμεύεις. Διότι δεν επιτρέπεται να το κυκλοφορείς. Η τήρηση αυτού του περιοριστικού μέτρου ανήκει στην αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας της νήσου, δηλαδή της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου και κακώς καταλογίζει ο κόσμος ευθύνη στο Δήμο. Όταν έχουμε λοιπόν Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος και Λιμενάρχη με συνείδηση στο οφειλόμενο καθήκον τους, τότε έχουμε σωστή αστυνόμευση. Αλλιώς, έχουμε τα γνωστά προβλήματα.

Με τι λεφτά γίνονται τα έργα;

«Ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι περίπου 3 εκ. ευρώ. Ίσα-ίσα καλύπτει την καθημερινή κατ’έτος Δημοτική λειτουργία. Εαν κανείς συνυπολογίσει το 1,5 εκ. ευρώ που απαιτείται για προμήθεια και μεταφορά νερού, 700.000 ευρώ για μισθούς μονίμων και συμβασιούχων, 200.000 ευρώ για τον Δημοτικό παιδικό σταθμό, δαπάνες Αρμάτας, συντηρήσεις και επισκευές οχημάτων τού Δήμου, δαπάνες ύδρευσης, συντήρηση χωματερής, καύσιμα και λοιπά λειτουργικά έξοδα, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι δεν περισσεύει σημαντικό ποσό για αξιόλογα έργα.

Τα έργα λοιπόν γίνονται με χρήματα απο διάφορους φορείς και προγράμματα. Αυτά είναι λ.χ. το Θησέας (αναπτυξιακό πρόγραμμα τού Υπουργείου Εσωτερικών για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), το ΕΤΕΡΠΣ (Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων, του ΥΠΕΧΩΔΕ), το ΕΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»), η Περιφέρεια, η Νομαρχία κλπ.»

Ποιά υπηρεσία του Δήμου ασχολείται μ’αυτά;

«Συγκεκριμένες υπηρεσίες και όργανα του Δήμου, κυρίως όμως ο Δήμαρχος. Το λέω αυτό με ταπεινότητα για να μην παρεξηγηθώ, αλλά είναι η αλήθεια. Εδώ ο Δήμαρχος κάνει τρεις δουλειές παράλληλα. Πρώτο, την τρέχουσα θεσμική διαχείριση του Δήμου. Δεύτερο, η εξυπηρέτηση των δημοτών. Και τρίτο, το τρέξιμο για τα έργα. Μέχρι τώρα ξενύχτησα αμέτρητες φορές για να βρώ τους τρόπους να ξεκινήσω διάφορα θέματα, ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Όλα αυτά θέλουν ένα συνεχές κυνήγι. Ως σήμερα, ειλικρινά και στη κυριολεξία, έχω κάνει 685 ταξίδια για να τρέχω στα υπουργεία και τις υπηρεσίες της κεντρικής εξουσίας. Διότι πρέπει ο Δήμαρχος ενός μικρού Δήμου να είναι συνεχώς κοντά στην κεντρική εξουσία, να παρακολουθεί και να εκμεταλλεύεται τα δρώμενα, να έχει γνωριμίες και προσεγγίσεις, να συμφιλιώνεται με το σύστημα και με τους όρους που θέτει. Και να μη χάνει καμιά ευκαιρία για να λύσει κάποιο πρόβλημα του τόπου του. Αυτό απαιτεί όχι μόνο βούληση αλλά κυρίως γνώση, μεγάλο κουράγιο και ανεξάντλητο ενδιαφέρον παρακολούθησης.»

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Δημάρχου:

«Τα έργα χωρίζονται σε τρία στάδια. (Α) Αυτά που έγιναν (αφορούν την περίοδο 2003-2008). (Β) Αυτά που εκτελούνται (2009-2010). Και (Γ) αυτά που ετοιμάζονται (ορίζοντας 2010 και μετά).

1. Έργα υποδομής.

Α. Έγιναν:

– Η κατασκευή του παραλιακού δρόμου Ντάπια – Παλιό Λιμάνι.

– Η επισκευή 22 + 2 χιλιομέτρων του περιφερειακού δρόμου της νήσου.

– Η σημαντική, αλλά και καθοριστική σε ορισμένα σημεία, παρέμβασή μας στην κατασκευή ή επισκευή δρόμων, πλατειών και γεφυριών εντός του προβληματικού εσωτερικού οδικού δικτύου του οικισμού.

– Η δημοσιονομική εξασφάλιση, από το 2003, ετήσιας επιχορήγησης από το ΥΠ.ΟΙ. για την κάλυψη μέρους της σημαντικότερης για το Δήμο δαπάνης, σχετικά με την συμβατική μεταφορά του πόσιμου ύδατος. Όμως δεν δόθηκε το 2009 λόγω της οικονομικής κρίσης και θα πρέπει ν’απευθυνθούμε με λιγότερη επιείκια πλέον προς τους οφειλέτες δημότες μας.

Β. Εκτελούνται:

– Η ανάπλαση της Πλατείας Ποσειδωνίου (2009-10).

– Η ανάπλαση της Πλατείας Ιχθυαγοράς, πλατείας Παλ.Λιμεναρχείου και πέριξ δρομίσκων. Ένα έργο που μελετητικά ολοκληρώθηκε, η δε δημοσιονομική δυνατότητα δημοπράτησης και κατασκευής του, μας εδόθη πρόσφατα (2-7-09) αφού μετά από πολλές προσπάθειες εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΤΕΡΠΣ του ΥΠΕΧΩΔΕ. (2009-10). Ακολουθεί εντός των προσεχών ημερών η δημοπράτηση κατασκευής του έργου.

–  Η ανάπλαση στα Καρνάγια. Ένα έργο που ολοκληρώνεται κατασκευαστικά εντός του Οκτωβρίου, ενώ είχε ενταχθεί δημοσιονομικά από το 2004 σε ειδικό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ (2009).

– Η ομόφωνη απόφαση του Δήμου για την κίνηση των θεσμικών διαδικασιών, προκειμένου να εγκατασταθεί στο νησί μονάδα αφαλάτωσης, η οποία θα επιλύσει το σημαντικότερο πρόβλημα της νήσου, το οποίο αφορά και τις μελλοντικές γενιές, ενόψει της αναμενόμενης παγκοσμίως λειψυδρίας και των περιβαλλοντικών δυσμενών εξελίξεων. Δημοπρατείται το Νοέμβριο 2009. Θα έχει ικανότητα για 5,000 κυβικά ημερησίως, ενώ τώρα η αιχμή το καλοκαίρι είναι 3,500 κυβικά.

Γ. Ετοιμάζονται:

– Η επισκευή του εσωτερικού δρόμου από Δεξαμενές – Ανάληψη, ο οποία εκκρεμεί στην Ε.Ν.Μ.Α (Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων) και ευελπιστώ να ολοκληρωθεί μέχρι λήξεως της δημοτικής περιόδου, καθόσον υπάρχει δημοσιονομική εξασφάλιση από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» (2010).

– Η συνεχής προσπάθεια εγκριτικής αδειοδοτήσεως της μελέτης του παραλιακού δρόμου Ντάπια – Αναργύρειος Σχολή απο την Αρχαιολογία και η κατασκευή αυτού (2010 – 2011).

– Η ανάπλαση της Πλατείας των Τριών Σπετσιωτών. Ένα έργο που δημοσιονομικά είναι εξασφαλισμένο από την Νομαρχία και ευρίσκεται στο στάδιο της μελετητικής εκπόνησης και της μετέπειτα εγκριτικής αδειοδότησης (2010 – 2011).

2. Λιμενικά έργα.

Α. Έγιναν:

– Η σημαντικής έκτασης επισκευή των μώλων και κρηπιδωμάτων του Κεντρικού Λιμένα της νήσου, με αισθητική ανάπλαση του χερσαίου χώρου λιμένα και στέγαστρα αναμονής επιβατών.

– Η ανάληψη της ευθύνης και η δημιουργία φυσικής προστασίας με βράχια στο σημείο εκείνο του παραλιακού δρόμου από Παλ. Λιμεναρχείο μέχρι «Κλήμης», προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω ζημίες στις περιουσίες των δημοτών μας, με τα γνωστά αποτελέσματα πρόκλησης κινδύνου ατυχημάτων για τους χρήστες της οδού.

Β. Εκτελούνται:

– Η μελετητική και δημοσιονομική εξασφάλιση της αποκατάστασης του βλαβέντος από Θεομηνία στηθαίου του παραλιακού δρόμου Ντάπια – Αγ. Μάμας. Ένα έργο που δημοπρατείται απο τη Νομαρχία τέλος Οκτωβρίου και θα ξεκινήσει ο ανάδοχος από Νοέμβριο 2009.

Γ. Ετοιμάζονται:

( για μετά το 2011, 2012)

– Η δημοσιονομική εξασφάλιση και η εν εξελίξει ευρισκόμενη μελέτη προστασίας και επέκτασης του Κεντρικού Λιμανιού της νήσου.

– Η θεσμική συγκρότηση από το ΥΠ.ΠΟ. Ομάδας Εργασίας για την προστασία και ανάδειξη του παραδοσιακού λιμένα του Παλιού Λιμανιού. Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει από το 2003 και δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί με υπαιτιότητα της ΕΝ.Μ.Α. (Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων). Ήδη έχουν ζητηθεί από τον Δήμο όλα τα μέχρι τούδε συγκεντρωθέντα έγγραφα στοιχεία και σχεδιαγράμματα, προκειμένου να αναλάβει ο Δήμος ή το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο τη σύνταξη οριστικής μελέτης για να προσπαθήσει στη συνέχεια να εντάξει το έργο σε πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού.

3. Περιβάλλον.

Α. Έγιναν:

– Η ολοκλήρωση της μελέτης αποκατάστασης του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων του νησιού. Σημειωτέον ότι είμεθα ο μοναδικός νησιωτικός Δήμος της Αττικής που έχει ολοκληρωμένη εγκεκριμένη μελέτη για το θέμα αυτό. Από δε το υπόλοιπο Αττικής, σε 20 Δήμους που έχουν ενεργό ΧΑΔΑ, είμεθα μέσα στους τρείς που, από το 2006, είμεθα έτοιμοι μελετητικά, αναμένοντας από τότε τις διαδικαστικές και δημοσιονομικές ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής για δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης, δυστυχώς όμως, παρά τις πιέσεις μας, τίποτα δεν διακρίνεται ορατά στον ορίζοντα μέχρι σήμερα.

– Η με θεσμικό τρόπο και με κοινωνική κατανόηση προστασία του περιβάλλοντος και ο περιορισμός περαιτέρω ρύπανσης της παραλίας του Αγίου Μάμα, από ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων από επαγγελματικές δραστηριότητες της περιοχής.

– Η αγορά βυτιοφόρου λυμάτων, με δυσχερείς εξαιρετικές διαδικασίες, σε μία δύσκολη περίοδο για το νησί, με επιτακτικές τότε τις ανάγκες αποκομιδής λυμάτων.

– Η αγορά φορτωτού για τις ανάγκες της χωματερής.

– Η απόκτηση νέου απορριματοφόρου με χρονομισθωτική σύμβαση.

Β. Εκτελούνται:

– Η κίνηση θεσμικών διαδικασιών για την υπογραφή νέας χρονομισθωτικής σύμβασης για την απόκτηση και ενός οχήματος πλυντηρίου κάδων.

Γ. Ετοιμάζονται:

– Η συνεχής αγωνία μας, μετά απο διαδικασία 3 χρόνων τού προκατόχου μου και 7 χρόνων δικής μου, για την ολοκλήρωση επιτέλους της μελέτης του βιολογικού καθαρισμού και αποχετευτικού της νήσου και η προσπάθεια δημοσιονομικής ένταξης του έργου στο πρόγραμμα ΕΠΕΡΑΑ του ΥΠΕΧΩΔΕ εντός του 2009 ώστε να γίνει ακολούθως δημοπράτηση και κατασκευή τού έργου τα αμέσως επόμενα χρόνια. Όταν θα ολοκληρωθεί και οριστικοποιηθεί η χρηματοδοτική ένταξη τού έργου, θα ανακοινωθεί δημόσια. Το έργο αυτό ανέρχεται περίπου στα 18 εκ. ευρώ.

4. Παιδεία και πολιτισμός.

Α. Έγιναν:

– Οι συνολικές επισκευές και ο εξοπλισμός των Σχολείων μας.

– Οι διαμορφώσεις των αυλείων χώρων των Σχολείων και η κατασκευή κτιρίου 16 τουαλετών στο Δημοτικό Σχολείο.

– Η εγκατάσταση και λειτουργία κεντρικής θέρμανσης στο 1ο Νηπιαγωγείο και Λύκειο.

– Η κατασκευή του νέου 2ου Νηπιαγωγείου Σπετσών.

– Η Δημοσιονομική εξασφάλιση από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) σημαντικού χρηματικού ποσού για την επισκευή ενός κτιρίου της Αναργυρείου Σχολής (ΑΚΣΣ), όπου προσωρινά στεγάζεται το Λύκειο της νήσου μας. Αναμένεται ο ορισμός των μελών της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής της Αναργυρείου Σχολής, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες συνυπογραφής τριμερούς προγραμματικής σύμβασης (μεταξύ του ΟΣΚ, ΑΚΣΣ και Δήμου Σπετσών).

– Η ίδρυση και λειτουργία παραρτήματος του Τ.Ε.Ι. Πειραιά. Η καινοτόμος αυτή παρέμβαση για το νησί, πέραν των άλλων προφανών γενικότερων ωφελημάτων, δημιούργησε και εργασιακή απασχόληση σε δημότες μας. Ας μη ξεχνάμε βεβαίως την ένδικη διαφορά που ανεπτύχθη στα διοικητικά δικαστήρια για την παραμονή ή όχι των ΤΕΙ στο νησί και την συμμετοχή σε όλες τις δίκες του Δημάρχου, μέχρις εκδόσεως αμετακλήτου αποφάσεως δικαίωσης του Δήμου και κατοχύρωσης των ΤΕΙ.

Β. Εκτελούνται:

– Η κατασκευή αίθουσας εργαστηρίου φυσικών επιστημών στο Γυμνάσιο.

– Η ολική αντικατάσταση της προβληματικής Στέγης του Δημοτικού και η διαμόρφωση του αύλειου χώρου του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού.

Γ. Ετοιμάζονται:

– Η κατασκευή Λυκείου στον Δήμο μας, με πρόβλεψη για το 2011. Η έκδοση, επιτέλους, του Π.Δ., την 6-4-09, με το οποίο τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Σπετσών στο Ο.Τ. 168 και καθορίσθηκε ως σχολικός χώρος. Οι διαδικασίες για την έκδοση του Π.Δ. διήρκεσαν 5 χρόνια, δηλαδή από το 2004. Θα ακολουθήσουν η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) και οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης και αγορά τού ακινήτου από τον ΟΣΚ. Το βέβαιον είναι ότι τα χρήματα έχουν εξασφαλισθεί από τον ΟΣΚ με προτεραιότητα.

5. Αθλητισμός.

Α. Έγιναν:

– Η κατασκευή χλοοτάπητα, με προβολείς σε πυλώνες, στο γήπεδο ποδοσφαίρου της ΑΚΣΣ.

Β. Εκτελούνται:

– Η περίφραξη του γηπέδου και τα καθίσματα των θεατών. Η παρέμβαση, ενώ είναι εξασφαλισμένη δημοσιονομικά από την Νομαρχία, η ΕΝΜΑ δεν έχει δώσει ακόμη έγκριση, εδώ και δύο χρόνια.

6. Δημόσια Διοίκηση.

Α. Έγιναν:

– Η επισκευή-αναπαλαίωση του Δημαρχιακού Μεγάρου, και ο αρμόζων σε ένα διατηρητέο αρχοντικό εξοπλισμός του, καθώς και η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου, με την λειτουργία και αυτοτελούς ταμειακής υπηρεσίας.

– Η ίδρυση και λειτουργία ΚΕΠ στο Δήμο μας, που ανακούφισε τους δημότες μας από ανυπολόγιστες ταλαιπωρίες και δαπάνες.

– Η ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, με την έκδοση Π.Δ. και χρονοβόρες διαδικασίες. Είμεθα από τους πρώτους Δήμους, από το 2003, που προχώρησαν σε αυτή την θεσμική ρύθμιση. Τούτο απετέλεσε την κύρια οφειλόμενη αιτία για τον δημοσιονομικό έλεγχο της προηγουμένης κατάστασης, την οριοθέτηση και την συγκεκριμενοποίηση εκκρεμοτήτων και τυχόν υπευθύνων, προκειμένου να μην υπέχουν στο μέλλον δημοσιονομικές ή άλλες ευθύνες, οι νέες μετά ταύτα ορισθησόμενες διοικήσεις και τα μέλη του Δ.Σ. του νέου αυτού νομικού προσώπου, αλλά και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα οποία θα εκαλούντο κατ’ έτος να ψηφίσουν – εγκρίνουν ισολογισμούς και προϋπολογισμούς του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σπετσών, επιβεβαρημένους με άγνωστες για αυτούς παρελθούσες διαχειριστικές εκκρεμότητες.

Β. Εκτελούνται:

– Η μετά από 50 και πλέον χρόνια αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Δημοτικής Ιχθυαγοράς, με επίπονες, χρονοβόρες και σύννομες διαδικασίες.

– Η ανάληψη θεσμικών ενεργειών για την ρύθμιση των Όρων Λειτουργίας των Νεωλκείων (Καρνάγια) στον αιγιαλό των Σπετσών.

– Η θεσμική συγκρότηση επιτροπής επαναχάραξης των ορίων παραλίας στην πόλη των Σπετσών. Ένα σοβαρό θέμα και πρόβλημα πολλών δημοτών μας, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να προβούν σε επισκευαστικές ενέργειες διατήρησης και αξιοποίησης των ιδιοκτησιών τους εντός ζώνης παραλίας.

– Η ανάληψη πρωτοβουλίας από το Δήμο για να αποτραπεί η συνέχιση του ελέγχου των οικοδομικών αδειών από την Αρχαιολογία προκειμένου να μη παραμένουν άνεργοι πολλοί δημότες μας, με την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη καθυστέρηση της Αρχαιολογίας. Εντός του μηνός αυτού, προγραμματίζεται κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από το Σωματείο των Οικοδόμων, με ενδεχόμενη πρόσθετη παρέμβαση του Δήμου, στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά του ΥΠ.ΠΟ., με σοβαρή επιχειρηματολογία, η οποία προκύπτει από έγγραφα, που συνελέγησαν προσωπικά από τον Δήμαρχο. Επίσης θα είναι άδικο να ξεχνάμε την έμπρακτη βοήθειά μου και σε άλλα σωματεία του νησιού για την επίλυση προβλημάτων τους (φορολογικά, λειτουργικά κλπ).

– Η ανάληψη των επίπονων από κάθε πλευρά οφειλομένων όμως κατά νόμο ενεργειών λύσης-εκκαθάρισης της Δημοτικής Επιχείρησης (ΔΕΠΑΣ), η οποία ήταν και είναι αποδεδειγμένως ζημιογόνα. Η παρέμβαση αυτή, πέραν του ότι θα αποτρέψει την συνέχιση της δημοσιονομικής «γάγγραινας» για το Δήμο, με την ανάληψη από το Δήμο των δημοσιονομικών οφειλών προς τις δημόσιες υπηρεσίες, δεν θα αποτελεί πλέον εστία τυχόν κακής διαχείρισης και εκμετάλλευσης από «πονηρούς» δήθεν εξειδικευμένους ανθρώπους, οι οποίοι, κατά το παρελθόν, εξέθεσαν αδίκως πολιτικά – αιρετά πρόσωπα, με αγνές προθέσεις και με μοναδικό κίνητρο την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, πλην όμως εκ των πραγμάτων είχαν ελλιπείς διαχειριστικές γνώσεις, επαφιέμενοι στις εξειδικευμένες διαχειριστικές γνώσεις Διευθυντών και Λογιστών.

Γ. Ετοιμάζονται:

– Η ανάληψη πρωτοβουλίας από το Δήμο και η δημοσιονομική εξασφάλιση από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ της ανάθεσης μελέτης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, με την οποία θα προβλέπεται και επέκταση του σχεδίου πόλεως, και θα καθορίζονται και χρήσεις γής για την νομιμοποίηση οχλουσών επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

7. Κοινωνικά και πολιτιστικά.

Α. Έγιναν:

– Οι σημαντικές παρεμβάσεις ασφάλειας στις παιδικές χαρές του οικισμού.

– Η μετά από 80 χρόνια περίπου από τον θάνατο του, κατασκευή Ανδριάντα του εθνικού ευεργέτη Σωτηρίου Ανάργυρου, με νόμιμες διαδικασίες δημοσίου διαγωνισμού.

– Η αγορά σύγχρονου ασθενοφόρου οχήματος, κατόπιν δωρεάς Ιδρύματος Νιάρχου.

Β. Εκτελούνται:

– Η κατασκευή κτιρίου ΚΑΠΗ και πολιτιστικής αίθουσας πολλαπλής χρήσεως για το Λαογραφικό Εργαστήρι.

– Η τελική Νομαρχιακή έγκριση, για την δημιουργία δύο (2) νέων αδειών, εκμετάλλευσης περιπτέρων, στον οικισμό του νησιού μας, προορισμένων για αναπήρους εν ειρήνη, μετά την τήρηση θεσμικών διαδικασιών και επιμονής προς υλοποίηση. Πρόσφατα εξεδόθη σχετική Απόφαση του Νομάρχη.

8. Τουρισμός.

Α. Έγιναν:

– Η δημιουργία και αξιοποίηση νέων και η θεσμική κατοχύρωση της λειτουργίας παλαιών εκμεταλλεύσεων, σε τουριστικές παραλίες της νήσου.

– Η συνεχής ενεργός προσπάθεια του Δήμου για την επιτέλους ανακαίνιση του πολιτιστικού και τουριστικού γίγαντα του Αργοσαρωνικού, του αρχοντικού Ξενοδοχείου «Ποσειδώνιο», με την συμμετοχή του Δημάρχου σε πολλαπλές συσκέψεις στη Νομαρχία και στο ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και θετικής αντιμετώπισης του Δημοτικού Συμβουλίου, με έκδοση ψηφισμάτων και αποφάσεων, της ολοκλήρωσης των εργασιών στο παραπάνω ξενοδοχείο, το οποίο θα σηματοδοτήσει την νέα εποχή για την τουριστική ανάπτυξη της νήσου εξασφαλιζομένης συνάμα και εργασιακής απασχόλησης σε δημότες μας.

– Η επισκευή-επένδυση της μετώπης της Ντάπιας, κατόπιν δωρεάς ιδιωτικής τεχνικής εταιρείας. Επ’ αυτού οφείλω να διευκρινίσω, για να μην παρεξηγηθώ, ότι η πρωτοβουλία και απόφαση, να τεθεί στη μαρμάρινη πλάκα το όνομά μου, ελήφθη από τον δωρητή, παρά τις αντιδράσεις μου. Τούτο διότι εκ πεποιθήσεως δεν είμαι φίλος τοιούτου είδους «προβολών και καταδείξεων», απόδειξη, ότι στην πλατεία του ανδριάντα Σωτηρίου Ανάργυρου, δεν αναφέρεται το όνομά μου στη χάλκινη ταμπέλα, που εγώ ο ίδιος συνέταξα το περιεχόμενό της. Εξ άλλου, είναι γνωστό ότι σε κανένα από όσα έργα έγιναν, δεν ακολούθησα τις συνήθεις, σ’αυτές τις περιπτώσεις, διαδικασίες του «κοψίματος κορδέλλας» καθ’όσον δεν μού ταιριάζουν τέτοιες συμπεριφορές. Είμαι άνθρωπος της προσπάθειας, της επιμονής, της δημιουργίας και κυρίως της ευθύνης. Όχι της προβολής. Τα παράσημα και τα γαλόνια τα δίδει η κοινωνία, εαν θέλει, αυθόρμητα με τη συνείδησή της, δίχως να χρειάζεται εκβιαστικές τελετές απονομής τιμών.»

—-

Σχολιάστε