Σεισμοί στην περιοχή Σπετσών

Εδώ καταγράφονται οι 9 σεισμοί που τράνταξαν τις Σπέτσες και την ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στο 1837 και το 2008. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σεισμός τού 1928 προκάλεσε έντονη παλίρροια σε Σπέτσες, Ναύπλιο και Φάληρο.

Σεισμοί απο 1837 έως 1948

Πηγή: έρευνα του κ.Μαρίνου Σαρηγιάννη, ιστορικού, με τίτλο «Ιστορικοί σεισμοί της περιοχής Επιδαύρου«. Η έρευνα ζητούσε να τεκμηριώσει ιστορικά τους σεισμούς που μπορούν να είχαν προκαλέσει ζημιές στα αρχαία της περιοχής.

«1837, Μαρτ. 18-20

Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε την Ύδρα, τις Σπέτσες και την Τροιζηνία. Η περιοχή με τις μεγαλύτερες καταστροφές περιελάμβανε τα Δίδυμα και άλλα μικρά χωριά και αγροικίες της αραιοκατοικημένης Τροιζήνας όπου όλα τα σπίτια, τα περισσότερα παλιές αγροτικές κατασκευές, κατέρρευσαν. Στην Ύδρα, αντίθετα με τις υπερβολικές αναφορές του Τύπου, μόνο 50 περίπου σπίτια ερειπώθηκαν και κάποιοι τοίχοι γκρεμίστηκαν σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας έξη. Ζημιές επίσης προκλήθηκαν και στο Μοναστήρι, του οποίου το καμπαναριό γκρεμίστηκε. Μικρές ζημιές σημειώθηκαν στις Σπέτσες, την Ερμιόνη και τα Μέθανα.

Η εφ. «Αθηνά» της 13.3.1837 (π.ημ.) γράφει: «Εξ Ύδρας την 11 Μαρτίου. Την 8 του τρέχοντος την 9 και 3/4 ώραν π.μ. ηκολούθησεν έπειτα από ένα βροντώδη ήχον και μίαν δυσάρεστον αποφορά θείου σεισμός αρκετά δυνατός όστις διήρκεσεν 70 περίπου δεύτερα λεπτά. Ο σεισμός ούτος επροξένησε μεγάλην ζημίαν εις την νήσον μας. Κάμποσα οσπήτια εγκρημνίσθησαν και σχεδόν όλα έπαθον. Της Εκκλησίας του Κοινού ή άλλως του μοναστηρίου ο θόλος υπέφερε τόσον, ώστε δεν τολμά πλέον κανείς να έμβη εις την Εκκλησίαν φοβούμενος μήπως πέση και πλακωθή. Το κωδωνοστάσιόν του και μέρος του εξωπετάσματός του έπεσεν ωσαύτως. Επλακώθη και απόθανε μία νέα, εσυντρίφθη ο πους ενός τον οποίον και απέκοψαν, πέντε δ’ άλλοι επληγώθησαν. (…) Εις τας Σπέτσας ωσαύτως, ο σεισμός ήτο μικρός, εις δε την Σύραν και αλλού ούτε καν τον ησθάνθησαν«.

1858, Φεβ. 21

Πρόκειται για το μεγάλο σεισμό που κατέστρεψε την Παλαιά Κόρινθο. Η Κόρινθος εγκαταλείφθηκε και ξανακτίστηκε στην σημερινή της θέση. Το νερό που ύδρευε την Κόρινθο σταμάτησε. Το έδαφος ρηγματώθηκε σε διάφορες περιοχές, ιδίως σε θέσεις με κλίση ή κοντά στην αποβάθρα όπως στο Καλαμάκι. Στις Κεχριές μετά το σεισμό ανέβρυσε νερό από το έδαφος.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την αργολική πεδιάδα, τη Ναυπλία και τα χωριά των γύρω βουνών, όπου επαναλήφθηκε πολλές φορές μέχρι το 1859. Στις Σπέτσες και στην Ύδρα, η δόνηση είχε κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ (στην Κόρινθο παρατηρήθηκε Α-Δ).

1864, Οκτ. 29

Καταγράφηκαν τρεις ισχυρές δονήσεις σε Ύδρα και Σπέτσες (κατεύθυνση ΝΑ-ΒΔ).

1928, Απρ. 22

Ο σεισμός κατέστρεψε τη Νέα Κόρινθο, όπου όλα σχεδόν τα σπίτια κατέρρευσαν ή έγιναν μη κατοικήσιμα. Το Καλαμάκι καταστράφηκε εντελώς. Συνολικά, 3000 σπίτια καταστράφηκαν στην περιοχή της Κορίνθου και του Λουτρακίου και 15000 έμειναν άστεγοι, ενώ 20 άτομα σκοτώθηκαν.

Στον Πειραιά και την Πάτρα έπεσαν γύψοι, όπως και στην Αθήνα, όπου ρηγματώθηκαν και τοίχοι. Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Βόλο και την Κρήτη (Χανιά, Ηράκλειο). Φαινόμενα παλίρροιας παρατηρήθηκαν σε ολόκληρη τη φαληρική ακτή, όπου στις 24.4 τα νερά υψώνονταν συνεχώς επί τρεις ώρες (μέχρι 50 εκ.) και κατόπιν έπεσαν απότομα, ενώ στον προλιμένα του Πειραιά εμφανίστηκε ισχυρό ρεύμα (περίπου 7 μιλίων αντί του συνήθους 2,5). Στο Ξυλόκαστρο, 15 μέρες πριν το σεισμό υπόγειοι θόρυβοι και πολύ ασθενείς δονήσεις έγιναν αισθητές.

Στις 25 Απριλίου, ώρα 2:31 π.μ., συνέβη νέος σεισμός στην περιοχή, ο οποίος σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο ήταν ισχυρός στη Χαλκίδα, μετρίως ισχυρός στην Αχαΐα, μέτριος στην Τρίπολη, ελαφρός στην Κύμη και την Πάτρα και ασθενής στο Λιδωρίκι και το Ναύπλιο. Στο Ναύπλιο «περί ώραν 24ην τα ύδατα της θαλάσσης απεσχίσθησαν κατελθούσης της επιφανείας των κατά 1½ μέτρον. Επηκολούθησε μετ’ ολίγα λεπτά ρεύμα αντίθετον, ανυψωθείσης της επιφανείας περί το ½ μέτρον από το κανονικόν ύψος. Κατόπιν τα ύδατα απεσύρθησαν και η επιφάνεια επανήλθεν εις το τακτικόν της ύψος«. Το ίδιο παρατηρήθηκε και στο Τολό, «ανυψωθείσης της επιφανείας κατά 2 ½ μέτρα«. Φαινόμενα παλίρροιας έντονα σημειώθηκαν και στις ακτές της Κυνουρίας, των Σπετσών, της Ερμιόνης και της Ύδρας, καθώς και με μικρότερη ένταση στον Πόρο, τα Μέθανα και την Αίγινα («Ελεύθερον Βήμα», 26.4.1928).

1948, Σεπτ. 11

Σεισμός με εστία ενδιαμέσου βάθους, γύρω στα 130 χλμ., στην περιοχή του Αργολικού κόλπου (Σπέτσες). Η δόνηση έγινε έντονα αισθητή στην Πάτρα, λιγότερο στο Ναύπλιο και ελαφρά στην Καλαμάτα, τη Ζάκυνθο και την Αθήνα.»

Σεισμοί απο 1999 έως 2008

Πηγή: έρευνα του κ. Βασίλη  Π. Κουτουζή, δημοσιογράφου, στο
http://www.koutouzis.gr/ifestia+sismoi.htm

«1999, Νοέμβρ. 19

Σεισμός στις 4 το απόγευμα. Είχε μέγεθος  3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο ανατολικά του Πόρου. Ο κ. Ιωάννης Νικ. Κουτουζής, που μένει στο Καραπολίτι Πόρου αφηγείται: «Άκουσα μέσα στον ύπνο μου ένα δυνατό θόρυβο σαν έκρηξη, ή σαν κάτι νάπεσε, κι ένα σύντομο τράνταγμα. Αυτά με ξύπνησαν».

2004, Νοέμβρ. 21

Σεισμικές δονήσεις έγιναν στις 12:55 και 01:04 μεγέθους 3,5 ρίχτερ με το επίκεντρο τον Πειραϊκό χώρο. Τα ξημερώματα της 6/12/04 σημειώθηκαν δύο σεισμικές δονήσεις: στη 01:30 μεγέθους 4,1 ρίχτερ και στις 04:08 ίδιου μεγέθους. Και οι δύο δονήσεις είχαν επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή στο τρίγωνο Σαλαμίνας – Φαλήρου – Αίγινας.

2005, Ιαν. 3

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας  ρίχτερ σημειώθηκε  στις  3/1/2005, ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ  Μεθάνων – Αγκιστρίου του Σαρωνικού  κόλπου, αλλά δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητός  στην Αθήνα, διότι είχε μεγάλο εστιακό βάθος – 123 χιλιόμετρα.

Να σημειώσουμε ότι ο Σαρωνικός βρίσκεται  πάνω στο μεγάλο ρήγμα των ηπειρωτικών πλακών που ξεκινάει από την Αδριατική και δια του Κορινθιακού και του Ισθμού, περνώντας μεταξύ Αιγίνης – Μεθάνων – Πόρου – Υδρας και άλλων νησιών, φθάνει στην Ερυθρά Θάλασσα.

2008, Ιαν. 29

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο το Σαρωνικό, 50 χιλ. ΝΔ της Αθήνας, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αιγίνης και Μεθάνων  έγινε τις 5,16 το απόγευμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Γ. Σταυρακάκης, ο σεισμός ήταν επιφανειακός – βάθος 22 χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε  ιδιαίτερα αισθητή σε Πόρο, Μέθανα, Αίγινα, αλλά ζημιές δεν αναφέρθηκαν.»

—–

Αρέσει σε %d bloggers: