3) Δημόσια αγαθά. Υγεία. / Παιδεία. / Νερό. / Ενέργεια. / Υποδομές – Δίκτυα. / Πολιτισμός. / ΑΚΣΣ.
ΠΡΟΣΟΧΗ
α) Τούτο το κεφάλαιο είναι μέρος μιάς διαβούλευσης, με αφορμή τις προσεχείς εκλογές (7.11.2010) για το Δήμο Σπετσών και την Περιφέρεια Αττικής. Τα περιεχόμενα με όλα τα κεφάλαια είναι στη σελίδα https://spetses.wordpress.com/ekloges/.
β) Συνεχίζω τις καταγραφές. Μπορείς να συμβάλεις είτε με κουβέντα στη Ντάπια, είτε με μήνυμα στην προσωπική μου διεύθυνση ή γράφοντας στα ‘Σχόλια’ τούτης της σελίδας. Πες μου αν δεν θες να φανεί το όνομά σου, οπότε το σημειώνω απλώς ως λ.χ. Σπ831 ή Αθ742. Όπου βλέπεις πλάγια γράμματα, είναι η δική μου γνώμη.
γ) Η συντομογραφία «Απολ. 2003-10» αναφέρεται στο ενημερωτικό έντυπο του Δήμου που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο 2010 με τίτλο «Απολογισμός δράσεων και παρεμβάσεων Δήμου Σπετσών 2003 – 2010».
δ) Τελικό ζητούμενο, είναι να φωτίσουμε όσο μπορούμε τα μεγάλα θέματα του τόπου. Για να δούμε τι ακριβώς στηρίζουν οι υποψήφιοι και με ποιούς συγκρούονται.
Νερό.
Ποιότητα νερού θάλασσας – ποιός παρακολουθεί και ενημερώνει; Ομοίως για το πόσιμο νερό. Πισίνες στο άνυδρο νησί. Ποιές είναι οι κανονικές ανάγκες κανονικές και ποιές οι ανάγκες αιχμής; Τι τέντωμα υποδομών προκύπτει, και πώς μετέχουν οι οφελούμενοι «τεντώνοντες» στο κόστος τους; Μπορεί να γίνει φράγμα, και πού;
Πόσες πλαστικές φιάλες; (βλ. δ – Ανακύκλωση). Αν είχαμε σωστό νερό ως δημόσιο αγαθό, τι διαφορά σε χρήματα; Σε καθαριότητα; Σε «αγωγή περί δημοσίων αγαθών»;
Σπ839 – Αφαλάτωση; Ή θέσεις εργασίας στις υδροφόρες (όμως με τι πληρώματα;). Φράγμα σε ρέμα, να συγκρατεί το βροχόνερο. Πού; Ποιότητα νερού: να ελέγχεται συστηματικά και να δημοσιεύεται τακτικά. Απορώ πώς οι «μεγάλοι» του Κουζουνού δεν έχουν ενδιαφερθεί.
Σπ827 – Χίλιες φορές πισίνες αντι για γκαζόν. Μια φορά τις γεμίζεις.
«Απολ.2003-10» σελ.60: δημοσιονομική εξασφάλιση απο το 2003 επιχορήγησης του ΥΠ.ΟΙ. για τη σημαντικότερη δαπάνη του Δήμου, τη μεταφορά νερού.
Υποδομές – Δίκτυα.
Δύσκολα διλήμματα, διότι οι κανονικές υποδομές (επαρκείς για 10 μήνες) ζορίζονται απο τις ανάγκες αιχμής (επι 2 μήνες). Κέντρο Υγείας, νερό, ηλεκτρικό, ασφάλεια, καθαριότητα, μόλοι, στάθμευση κλπ… Όλα τεντωμένα στο έπακρο και στα όρια της κατάρρευσης.
Ερώτημα: σε ποιά κατάσταση είναι λ.χ. οι δεξαμενές νερού; Τα δίκτυα;
ΑΚΣΣ.
Σπ831 – Δεκατρείς μήνες κυοφορία είναι απαράδεκτο, όταν εκκρεμούν τόσο σημαντικά προβλήματα. Η αποχώρηση των ΤΕΙ είναι πλήγμα.
Αθ743 – Οι προτεραιότητες για τη νέα διοίκηση: (1) αξιοποίηση των κτιρίων της Αναργυρείου, (2) αρχοντικό Αναργύρου, (3) επισκευή ελαιοτριβείου (έπεσε η στέγη). Για το «2» ο Ανδρέας Μαρτίνος σκόπευε να δώσει χρήματα για την επισκευή αλλά αηδίασε με τη συμπεριφορά Βακαλόπουλου-Δήμιτσα και παραιτήθηκε.
Αθ747 – Εφήμερες διοικήσεις. Διορίζονται για 6ετία με αναγκαστικά αλλαγή 1/3 κάθε 2 χρόνια. Σε παλαιότερες διοικήσεις: συχνά καθηγητές, που δείχνουν μεγάλη ευθυνοφοβία.
Με το Πασοκ, ο Γεράσιμος Αρσένης ως υπουργός παιδείας διόρισε τον αδελφό του Βικέντιο. Έργο του η επισκευή των κτιρίων Α και Β. Τον έβγαλε ο υπουργός Πέτρος Ευθυμίου, πάλι Πασόκ αλλά απο άλλη πτέρυγα και διόρισε τη διοίκηση Αποστολίδη που κράτησε περίπου 4 χρόνια, μέχρι τέλος 2004. Έργο της η συμφωνία με το ΤΕΙ Πειραιά, για το Ποσειδώνιο, και η διευθέτηση της «αμοιβής τού Πρωτοπαπά». Κατόπιν με τη Νεα Δημοκρατία ο Παυλόπουλος κατήργησε όλα τα ΔΣ και τα υπηρεσιακά συμβούλια σε όλα τα υπουργεία, οργανισμούς κλπ για να διορίσουν δικούς τους. Τότε η Μαριέττα Γιαννάκου με υφυπουργό τον Γεώργιο Καλό διόρισε τη διοίκηση Μπάμη (χρηματοδότη της ΝΔ στον Πειραιά) που κράτησε περίπου 2 χρόνια. Μετά υπουργός μπήκε ο Στυλιανίδης. Ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης (όπου ορθώς αρνήθηκαν οι Μπάμης και Κονταξάκης) και διόρισε τη διοίκηση Βακαλόπουλου – Δήμιτσα, τη χειρότερη απ’όλες ως τώρα.
Σπ839 – Να γίνει κέντρο νεότητας. Τι λένε οι Σύλλογοι Γονέων;
Σπ832 – Το Αρχοντικό του Αναργύρου, μπορεί να μετατραπεί σε μουσείο (όπως αυτό της Μπουμπουλίνας) και να αξιοποιηθεί. Ο Ανάργυρος είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του νησιού και πρέπει να διατηρηθεί αλλιώς ένα ωραίο πρωινό θα το δούμε γκρεμισμένο.
Αθ745 – Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει στις Σπέτσες οικοδόμημα τόσο μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας και να βρίσκεται σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Θα πρέπει η νεοδιορισθείσα Εκτελεστική Επιτροπή του ιδρύματος στο θέμα αυτό να εστιάσει όλες τις τις προσπάθειες. Δυστυχώς, η προηγούμενη εκτελεστική επιτροπή δεν έκανε απολύτως τίποτα στον τομέα αυτό, όπως και σε όλους τους άλλους τομείς, και επί δυόμισι χρόνια περιορίσθηκε σε μία αδιέξοδη, καταγγελτική πολιτική, που λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα το έργο της επισκευής του Ποσειδωνίου.
Σπ828 – Με κάθε θυσία εύρεση λύσεως για την επισκευή και ήπια αξιοποίηση της οικίας Αναργύρου.
Αθ747 – Για το αρχοντικό Αναργύρου, η επισκευή θέλει 5-6 εκ. ευρώ. Ποσό που το Δημόσιο ποτέ δεν θα το δώσει. Το Ίδρυμα δεν έχει λεφτά. Μόνο πλούσιοι ιδιώτες. Αλλά για να το κάνουν τι; Πες ότι το επισκεύασαν αλλά για ποιό σκοπό, σε τι θα χρησιμεύει μετά τα εγκαίνια και τον αγιασμό; Θέλει διαχειριστή που να νοιάζεται, αλλά οι διοικήσεις του Ιδρύματος είναι πότε αδιάφορες και πότε απούσες. Και για ποιά χρήση; Το σινεμά πλάι απαγορεύει κάθε νυκτερινή εκδήλωση στον κήπο. Στο δρόμο μπροστά περνά όλη η κίνηση του νησιού και είναι πολύ θορυβώδης.
—–
Σχολιάστε