ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΥ

Κάποια συμβάντα γίνονται πιο ζωντανά, όταν μαζί τους υπάρχουν ζωγραφιές ή σκίτσα.
Για κάποιες σκηνές από τις Σπέτσες, δες εδώ πώς ζωντανεύουν το κάθε θέμα

Αρπάζουν τα καίκια
Με την Κατοχή, τις Σπέτσες τις ελέγχουν οι Ιταλοί. Το 1943  διατάζουν να παραδοθούν οι βάρκες και τα καϊκια. Προπαντός στην Κουνουπίτσα, όπως θυμούνται, «σα να φύτρωσαν πόδια στις βάρκες, όλοι βοηθούσαμε να τ’ανεβάσουμε στα σοκάκια να τις κρύψουμε». Όσες μείναν στην παραλία και στη θάλασσα τις καταστρέφουν. Οι ψαράδες μένουν δίχως δουλειά, το νησί δίχως συγκοινωνία και οι τιμές των τροφίμων τριπλασιάζονται.
Για να δεις το συμβάν, πάτα εδώ: https://spetses.wordpress.com/skitsografos/kaikia/

Ο Τούρκος μετρά το πλοίο
Οι Τούρκοι απαγόρευαν στους Έλληνες να φτιάχνουν πλοία μεγαλύτερα από 26 μέτρα. Και όμως γεννήθηκαν μεγαλύτερα πλοία στα καρνάγια των Σπετσών. Αυτό συνέβη λ.χ. το 1803 με ένα πλοίο τού Χατζηγιάννη Μέξη. Η ζωγραφιά δείχνει τον ιδιοκτήτη με τον Τούρκο επιθεωρητή που, καταλλήλως λαδωμένος, πετά τα μέτρο κατάχαμα.
Για να δεις το συμβάν, πάτα εδώ: https://spetses.wordpress.com/skitsografos/tourkos/

Λάδι στο αγριεμένο κύμα
Πολλοί πιστοί συνήθιζαν το εξής, όταν η θάλασσα φουρτούνιαζε και δεν είχαν επιστρέψει οι δικοί τους. Παίρναν λάδι από τα καντήλια του Αη-Νικόλα και το ρίχναν στα νερά για να τα ηρεμήσουν. Έτσι, με τη βοήθεια του Αγίου των ναυτικών, οι γυναίκες και οι μανάδες έκαναν ό,τι μπορούσαν, απέναντι στην αγριεμένη φύση.
Για να δεις το συμβάν, πάτα εδώ: https://spetses.wordpress.com/skitsografos/ladi/

Ο Μπαρμπάτσης στη ναυμαχία
Ο Τουρκικός στόλος προσπαθεί να κατακτήσει τις Σπέτσες για να φτάσει στο Ναύπλιο. Όμως κάποια στιγμή πετιέται ένα δικό μας πυρπολικό που κωπηλατεί με μανία προς τον εχθρό. Είναι τού τολμηρού Κοσμά Μπαρμπάτση που κρατά αναμμένο δαυλό και ορμά καταπάνω στην τουρκική ναυαρχίδα, που τελικά αλλάζει ρότα. Αυτό ήταν, λέει η παράδοση, το κρίσιμο σημείο της μάχης.
Πώς το ζωγραφίζουν τα παιδιά; Οι πρώτες 4 ζωγραφιές είναι απο το μαθητικό διαγωνισμό που κάναμε στις Σπέτσες στις 24.3.2012.
Για να δεις τις βραβευμένες ζωγραφιές, πάτα εδώ: https://spetses.wordpress.com/skitsografos/mparmpatsis/

Ουν γκάτο ουν πανίνο
Αφηγείται ο Στέφος Αλεξανδρίδης που ήταν τότε παιδί: «Οι γάτες είχαν χαθεί, τις τρώγανε οι Ιταλοί στρατιώτες για λιχουδιά. Μας λέγαν «ουν γκάτο ουν πανίνο». Τους φέρναμε γάτες στο τσουβάλι και μας δίνανε ψωμί.»
Για να δεις το συμβάν, πάτα εδώ: https://spetses.wordpress.com/skitsografos/panino/

Οικογένειες στην παραλία
Το καλοκαίρι η γειτονιά κατεβαίνει για μπάνιο στο μικρό γιαλό μπροστά στην «παραλία Φωκά»: γιαγιάδες, μητέρες με το ταπεράκι για το μωρό, πατεράδες που μαθαίνουν στα παιδιά κολύμπι, αγόρια που κάνουν τρελές βουτιές από το μόλο.
Πώς το περιγράφουν τα παιδιά; Οι πρώτες 5 ζωγραφιές είναι απο το μαθητικό διαγωνισμό που κάναμε στις Σπέτσες στις 24.3.2012.
Για να δεις τις βραβευμένες ζωγραφιές, πάτα εδώ: https://spetses.wordpress.com/skitsografos/paralia/

Πιο κάτω θα δεις και άλλα ενδιαφέροντα θέματα,
όπου έχουν επέμβει οι σκιτσογράφοι:

Ρίχνουν δυναμίτια (για να διώξουν τον Βενιζέλο από τις Σπέτσες)

Έρδε Μπούμπουλης; (διερωτώνται αν ήρθε ο Άρχοντας, για να ξεκινήσει η λειτουργία)

Ματρόζος και Κανάρης (η συγκινητική συνάντηση δύο παλιών συμπολεμιστών)

Στολίσματα του Περικλή (οι «ιστορίες» που διηγούνται τα γλυπτά στην πλώρη του καραβιού)

Η Άγνες πείθει τους Γερμανούς (ως Γερμανίδα σύζυγος ενός Σπετσιώτη πείθει τους Γερμανούς να μην εκτελέσουν 70 ομήρους ως αντίποινα)

Έκλεψε το καντήλι (ένας Τούρκος ναυτικός κλέβει ένα καντήλι από το ναό του Αγίου Νικολάου, αλλά την επόμενη μέρα είναι αδύνατο να μετακινηθεί το πλοίο του παρά τον άνεμο. Ο πλοίαρχος καταλαβαίνει τι συμβαίνει και τον αναγκάζει να το επιστρέψει)

Κατεβάζουν τα εμβλήματα (η περίφημη σκηνή όπου οι Σπετσιώτες ξηλώνουν οριστικά τα τουρκικά εμβλήματα από το διοικητήριο)

Εδώ τελειώνει η ενότητα με τους σκιτσογράφους.