ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΠΕΤΣΩΝ

Παλιές φωτογραφίες (1) – επιλογή, απο το 1890 μέχρι το 1954
Παλιές φωτογραφίες (2) – εποχή της μαντήλας και της βράκας
Παλιές φωτογραφίες (3) – φωτογραφίες Σπετσών του Άγγελου Πασαμήτρου
Ποσειδώνιο, τότε… – οκτώ σπάνιες φωτογραφίες
Ποσειδώνιο, τώρα … – φωτογραφίες, αρχές Μαϊου 2009
Ποσειδώνιο, ταράτσα – φωτογραφίες, Πάσχα 2009 και Ιούνιος 2009
Παλιές φωτογραφίες (4) – Άγιος Μάμας, Πλατεία Ρολογιού, Ντάπια Σπετσών (απο το Ε.Λ.Ι.Α.)
Παλιές φωτογραφίες (5) – Ζωγεριά, Λιμάνι, Κουνουπίτσα, Δασκαλάκη και μια σπάνια όψη των αρχοντικών τού Ανάργυρου και τού Μπούμπουλη (απο το Ε.Λ.Ι.Α.)
Νέες φωτογραφίες, Δεκέμβρης 2009 – Το πρόσωπο τών Σπετσών το χειμώνα. Στιγμιότυπα για όσους γνωρίζουν μόνο την καλοκαιρινή όψη τού νησιού.
Ποσειδώνιο, ταράτσα – Τραβήχτηκαν την Κυριακή 28 Ιουνίου 2009 απο την ταράτσα του ξενοδοχείου.
Αγαπημένοι απόντες – Πέρασε το Ψυχοσάββατο, πλησιάζει το Πάσχα τού 2010. Κάποιοι δεν είναι πια μαζί μας. Να μήν τους ξεχνάμε.
Αγαπημένοι απόντες (2)
Σπέτσες, Πάσχα του 2010 – μερικές φωτογραφίες, για να δουν τι χάσανε όσοι δεν ήταν στις Σπέτσες το Πάσχα του 2010. Θυμηθείτε ότι υπάρχουν και τα σχετικά βίντεο με τους επιτάφιους.
Καρνάγια Σπετσών (1) – Με αφορμή το τελεσίγραφο στα καρνάγια Σπετσών που έστειλε το Λιμενικό Σώμα, δείτε εδώ μερικές φωτογραφίες που εξηγούν το θέμα. Αξίζει επίσης να διαβάσετε τη μελέτη “Η ξυλοναυπηγική τέχνη των Σπετσών και οι προεκτάσεις της”.

Για τις φωτογραφίες

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι εξ αρχής. Θεωρώ πως οι παλιές φωτογραφίες των Σπετσών αποτελούν Ιστορία, δημόσια περιουσία, και ανήκουν σε όλους. Θυμάμαι μια παλιά φωτογραφία που έδειχνε, στην περιοχή του Άγιου Μάμα, το φουγάρο ενός εργοστασίου. Δεν ήξερα τότε για την ταπητουργία και δεν έδωσα σημασία. Αλλά όταν την ξαναζήτησα μετά απο λίγους μήνες, την είχανε χάσει. Κι ήταν απο τις πολύ σπάνιες που δεν υπήρχανε σ’άλλα σπίτια, ούτε στις συλλογές. Η μνήμη είχε σβύσει.

Γι αυτό, οι παλιές φωτογραφίες – προπαντός οι σπάνιες – πρέπει να είναι σε πολλά χέρια, ώστε να υπάρχουνε σε 50 και σε 100 χρόνια. Ευτυχώς σήμερα έχουμε τα DVD και τις ιστοσελίδες, που πολλαπλασιάζουν τα αντίγραφα.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, περίπου, μάζεψα πολλές φωτογραφίες που αφορούν τις Σπέτσες. Τις πιο παλιές μού τις έδωσαν φίλοι και συλλέκτες όπως ο Στέφος Αλεξανδρίδης, ο Γιώργος Αργεντίνης, ο π.Ανδρέας Κουμπής, ο Αλέκος Δ. Μπούφης, ο Γεώργιος Μυτιληναίος, ο Γεώργιος Σταματίου, ο Νίκος Τσαπάρας (τους αναφέρω με αλφαβητική σειρά κι ελπίζω να μην ξέχασα κάποιον). Τις νέες τις τράβηξαν διάφοροι, ανάμεσά τους κι εγώ.

Η πιο μεγάλη συλλογή ήταν του Στέφου. Πριν απο χρόνια, είχε δωρήσει το αρχείο του στους Σπετσιώτες, μέσω του Δήμου Σπετσών, κι οργάνωσε έκθεση στην αίθουσα κάτω απο την Καποδιστριακή. Μετά, η αίθουσα χρησίμευε για άλλους σκοπούς κι οι φωτογραφίες έμεναν παρατημένες σε μια γωνιά. Μετά απο μήνες, όσες υπήρχαν ακόμα, μεταφέρθηκαν στο Δήμο. Κι όταν ο Στέφος τις ανεζήτησε, τις βρήκε πεταμένες σε μαύρο χάλι, όπως μου είπε. Τον έπιασε το παράπονο. «Μένω στο Κρανίδι και θυμάμαι τις Σπέτσες κάθε μέρα· θέλησα κι οι Σπέτσες να με θυμούνται, όχι να με σβήνουν έτσι!» Απο τότε, κάθε Τετάρτη, μού έφερνε τα κουτιά με τα αρνητικά, για να τ’αντιγράψω και να μπορεί να τα’χει ο καθένας.

Τις φωτογραφίες του Στέφου, μαζί με των άλλων, τις έχω σ’ένα ηλεκτρονικό αρχείο. Εφτιαξα πολλά DVD και τα μοιράσαμε όσο μπορούμε πιο πλατιά. Ώστε σε 100 χρόνια να υπάρχουν ακόμα, σε κάποια χέρια ή σε κάποιο αρχείο.

Τον πυρήνα της συλλογής, τον αποτελούν περίπου 640 φωτογραφίες. Τις ταξινόμησα γεωγραφικά σε περίπου 45 φακέλλους:

10 – ΚΟΙΝΩΝΙΑ

11-1 γιορτές, εκδηλώσεις, γεγονότα
11-2 εορτασμός εκατονταετηρίδος
12-1 ιστορία: πολιτικά
12-2 ιστορία: πόλεμος και κατοχή
13 αρχές και εξουσίες
14 παιδιά, σχολεία
15 ψυχαγωγία
15-1 μουσική
15-2 αθλητισμός
15-4 θέατρο, κινηματογράφος
15-5 εκδρομές, κυνήγι (βλ. κ’ 23)
15-6 παρέες, συγκεντρώσεις
16 κύκλος ζωής
17 σπιτικό, ενδυμασία

20 – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

21 δημόσια αγαθά – νερό κλπ
22 εμπόριο
23 πλοία, καίκια, βάρκες
24 ψάρεμα
25 μεταφορές, συγκοινωνίες
26 εργοστάσιο, βιοτεχνία
27 οικοδομή
28 τουρισμός
29 άλλα επαγγέλματα

30 – ΠΡΟΣΩΠΑ

40 – ΤΟΠΟΙ

41 – τόποι, πανοράματα, εξοχές, κτίρια
41-1 πανοράματα, θέες και «απόψεις»
41-2 εξοχές – θάλασσα
41-3 εξοχές – βουνό
41-4 εξοχές – κτίρια
42 – τόποι ανατολικά
42-1 Άγιος Μάμας
42-2 Άγιος Νικόλαος
42-3 Παλιό Λιμάνι και Μπάλτιζα
43 – τόποι κέντρο και δυτικά
43-1 κέντρο: Ντάπια
43-2 κέντρο: Ποσειδώνιο
43-3 κέντρο: Καστέλι
43-4 εργοστάσιο (βλ. κ΄ 26)
43-5 Κουνουπίτσα
43-6 Σχολές

00 – Βοηθητικοί φάκελλοι

01 – Για «Κιβωτό»
08 – έκθεση Παπαδήμου
09 – Αταξινόμητα

————————————————–